Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Dina Márton: „Én úgy voltam vele, hogy ez a vb, és megyek, ameddig csak tudok”

Bodnár Gergő

Publikálva 07/08/2023 - 19:53 GMT+2

Egyetlen magyar versenyző volt ott a vasárnapi országúti mezőnyversenyen, Dina Marci, aki már a pályabejárás után érezte, hogy nem kis feladatra vállalkozott. A táv és a kanyarszám egy dolog, de a mezőny értelmezhetetlenül nagy tempóban indult el a tüntetés után, és sokaknak ez esett igazán rosszul. Marci végül 170 kilométerig jutott, Van der Poel szólóját már a pálya széléről látta.

Sanremo, Roubaix, világbajnoki arany: Van der Poel történelmet írt Glasgow-ban

Egyetlen magyar versenyző volt ott a vasárnapi országúti mezőnyversenyen, Dina Marci, aki már a pénteki pályabejárás után érezte, hogy nem kis feladatra vállalkozott.
A 271 kilométeres táv egy dolog, de a glasgow-i kör 480 kanyarja tette igazán keménnyé a világbajnoki pályát, ami leginkább egy kritériumra, vagy inkább cyclocross-versenyre hasonlított. Nem véletlenül volt ott a legnagyobb esélyesek között Mathieu van der Poel, aki később másfél perces előnnyel nyerte az aranyat.
Marci azért készült rá előzetesen, hogy ezen a pályán nem lesz könnyű végigmenni, és 170 kilométer után vége is lett a versenyének.
Nagyjából erre számítottam. A legdurvább talán az a tempó volt, amivel a tüntetés után elindultunk. Álló rajtból nyélen mentünk egészen a körpályáig. Az 54-11 kiforgott a lábam alatt
– mesélte Marci az Eurosportnak.
„A kényszerpihenő alatt ültem a földön, és az ATT-s csapattársammal, Stocekkal beszélgettem, mást nagyon nem lehetett csinálni. A szervezők szóltak nekünk, hogy elég sok idő lesz, ameddig tovább tudunk menni. Aztán viszont teljes gáz, és nem volt megállás Glasgow-ig. Én tényleg próbáltam előre menni, kicsit sikerült is, de leginkább annak örültem, hogy ott vagyok mezőnyben.”
picture

Tüntetés miatt háromnegyed órát állt a világbajnoki mezőnyverseny

Aztán jött a városi kritérium, ahol Marcit három kör után kiintették.
„Beértünk a körpályára, jön a kanyar, megszakítják előttem a sort, összezárom, ezt még megcsináltam kétszer, de a harmadikba belerogytam. Nagyjából 170 kilométert mehettem, és azért elég nagy nevekkel együtt szakadtam le. Például Molanóval, aki ezen a pályán akár jó is lehetett volna.
Én úgy voltam vele, hogy ez a világbajnokság, tök jó a hangulat, nem fogok magamtól kiállni, és megyek, ameddig lehet.
Mikor már leszakadtam, a közönség akkor is úgy szurkolt nekem, mintha én lennék Van der Poel. Szóval a hangulat nagyon rendben volt. Miután kivettek, lezuhanyoztam, átöltöztem, és a többiekkel együtt megnéztem a verseny végét.”
picture

A magyar stáb a vb-mezőnyversenyen (Fotó: Dér Zsolt)

Fotó: Other Agency

„Azért az érdekes volt, hogy Van der Poel a leállás után mennyire hátul helyezkedett. Aztán valahogy gyorsan előre került. Volt olyan pillanat, amikor azt hittem, hogy már leszakadt, pedig rég a mezőny elejében lehetett. Én azért már a cseh körön is éreztem, hogy kezdek elfogyni és fáradni. Szóval ne legyen félreértés, természetesen semmi nem az áttételen múlt, én az eggyel nagyobbat amúgy se tudnám eltekerni. Az 55-11-gyel sem lett volna más a történet.
Egyszerűen a tüntetés után értelemezhetetlenül gyorsan mentünk. Olyan volt a tempó, mintha a Girón egy sprintfelvezetésre készültünk volna, csak itt volt hátra még 120 kilométer.
Dina Marci hétfő este már haza is repül Budapestre, és a tervek szerint ezen a hétvégén várna rá két lengyel egynapos. Ami viszont biztos, hogy a következő hosszabb versenye a szeptember 4-én rajtoló Román kör lesz, majd – Fetter Erikhez hasonlóan - Marci is indul a Szlovák körversenyen.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés