A holland kerékpáros annyira élvezte az olimpiai időfutamra való felkészülést, hogy biztosan folytatja karrierjét. Sőt, már a programját tervezi a szezon hátralévő részére, amiben egy meglepő verseny is helyet kaphat.

Az utóbbi években egyre gyakrabban kerül elő a nyilvánosságban az élsportolók mentális egészségének kérdése. A jelenleg is zajló olimpián a legnagyobb visszhangot a tornász Simone Biles visszalépése kapta, de emlékezhetünk a teniszező Naomi Osaka esetére is. Ez alól a tendencia alól nem kivétel a profi kerékpársport sem.
Rengetegen hangoztatják, mentálisan mennyire megterhelő sport az országúti bringa, az elmúlt évek esetei pedig sajnos azt mutatták, hogy aki egyszer elveszti a motivációját, annak nem nagyon van visszaút. Marcel Kittel például alig másfél évvel azután, hogy pályája csúcsán öt szakaszt nyert a Touron, váratlanul bejelentette ideiglenes visszavonulását, amit később véglegesített is. Sokáig hasonló szomorú történetnek tűnt Tom Dumoulin esete is, a holland sztár karrierje viszont egy váratlan fordulattal úgy tűnik, visszatalálhat a helyes ösvényre.
Kerékpár
Peák Barnáéknál folytathatja Tom Dumoulin
07/08/2022 07:53
Dumoulin pályafutása a 2017-es Giro megnyerése után kezdett el kisiklani. Előbb csapatával a Sunwebbel került összetűzésbe, aminek 2019-ben szezon közben szakítás lett a vége, majd új sorában, a Jumboban sem találta meg igazán a helyét. A dolog odáig fajult, hogy idén év elején Dumoulin is ideiglenes szünetre vonult, de Kittel esetére emlékezve senki egy forintot nem tett volna arra, hogy látjuk még a profik között.
Júniusban viszont jött a meglepő bejelentés, a Jumbo versenyzője visszatér és célba veszi az olimpiai időfutamot. Felkészülésként már a Svájci körön is elindult, később pedig megnyerte a holland időfutam bajnokságot. Riválisainál viszont jóval kevesebb éles kilométerrel a lábában várta a versenyt, így meglepő volt, hogy csapattársa, Primoz Roglic mögött meg tudta szerezni az ezüstérmet. Nem véletlen volt maximálisan elégedett a verseny után:

Tom Dumoulin

Fotó: AFP

„Az volt a célom, hogy érmet szerezzek. Az előző néhány hónapban fogalmam sem volt, hogy ez lehetséges-e. Próbáltam élvezni a felkészülést és úgy tűnik, ez működött. Az időfutam elég jól ment.
Az ezüst volt számomra a legtöbb, amit elérhettem, szóval szinte aranynak érzem
– mondta Dumoulin, aki Rió után második olimpiai ezüstérmét szerezte időfutamban.
Ez az érem azonban túlmutat magán az eredményen. Arra is jó példát nyújthat a jövő (és a jelenlegi mezőny) versenyzőinek, hogy a mentális nehézségek nem feltétlenül jelentik egy pályafutás végét. Ma már a kerékpár sem csak a „kemény fickók” sportja, akik elnyomják az érzelmeiket és nem törődnek ennek hosszútávú hatásaival.
Dumoulinnek szüksége volt a szünetre, hogy rájöjjön, igenis vágyik a profi életre. Most, megújult motivációval ismét élvezi a versenyzést:
„Élveztem az előző hónapokat, a készülést. Remek időszak volt, az összes edzőtáborral, a Svájci körrel és a holland bajnoksággal. Örülök, hogy újra kerékpáros vagyok. Folytatni szeretném, tényleg nagyon élvezem.”

Dumoulin a tokiói dobogón

Fotó: Getty Images

Természetesen a Jumbónál is örülnek annak, hogy egyik legjobb versenyzőjük visszatért, a csapatnál pedig ügyelnek arra, hogy ne terheljék túl Dumoulint. A holland elmondta, pontos programja még egyeztetés alatt van, de háromhetesen, vagyis a Vueltán idén még biztosan nem láthatjuk:
„Az, ahogy a következő hónapok és évek alakulnak majd, még megbeszélés alatt van. A világbajnokság azonban biztos célom lesz, bár ez idén nem az én pályám. Először viszont ki szeretném élvezni a pillanatot.”
Bárhogy is alakul a holland versenyző programja a következő időszakban, az kijelenthető, hogy jó őt újra a mezőnyben látni. Az olimpiai érem pedig csak hab a tortán.
Forrás: Velonews

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Kerékpár
Öt klasszis is búcsúzik, pedig egynek az elvesztése is komoly érvágás a kerékpársportnak
05/08/2022 07:48
Kerékpár
Szorul a hurok a versenyzők nyakán, nő a stressz - egyre fontosabb a mentális stabilitás
19/06/2022 09:12