Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tom Dumoulin példája mutatja, van visszaút a mentális problémákból

Szabó Bence

Publikálva 03/08/2021 - 18:28 GMT+2

A holland versenyző újra élvezte a bringázást, olimpiai ezüst lett az eredménye.

Tom Dumoulin

Fotó: AFP

A holland kerékpáros annyira élvezte az olimpiai időfutamra való felkészülést, hogy biztosan folytatja karrierjét. Sőt, már a programját tervezi a szezon hátralévő részére, amiben egy meglepő verseny is helyet kaphat.

Az utóbbi években egyre gyakrabban kerül elő a nyilvánosságban az élsportolók mentális egészségének kérdése. A jelenleg is zajló olimpián a legnagyobb visszhangot a tornász Simone Biles visszalépése kapta, de emlékezhetünk a teniszező Naomi Osaka esetére is. Ez alól a tendencia alól nem kivétel a profi kerékpársport sem.
Rengetegen hangoztatják, mentálisan mennyire megterhelő sport az országúti bringa, az elmúlt évek esetei pedig sajnos azt mutatták, hogy aki egyszer elveszti a motivációját, annak nem nagyon van visszaút. Marcel Kittel például alig másfél évvel azután, hogy pályája csúcsán öt szakaszt nyert a Touron, váratlanul bejelentette ideiglenes visszavonulását, amit később véglegesített is. Sokáig hasonló szomorú történetnek tűnt Tom Dumoulin esete is, a holland sztár karrierje viszont egy váratlan fordulattal úgy tűnik, visszatalálhat a helyes ösvényre.
Dumoulin pályafutása a 2017-es Giro megnyerése után kezdett el kisiklani. Előbb csapatával a Sunwebbel került összetűzésbe, aminek 2019-ben szezon közben szakítás lett a vége, majd új sorában, a Jumboban sem találta meg igazán a helyét. A dolog odáig fajult, hogy idén év elején Dumoulin is ideiglenes szünetre vonult, de Kittel esetére emlékezve senki egy forintot nem tett volna arra, hogy látjuk még a profik között.
Júniusban viszont jött a meglepő bejelentés, a Jumbo versenyzője visszatér és célba veszi az olimpiai időfutamot. Felkészülésként már a Svájci körön is elindult, később pedig megnyerte a holland időfutam bajnokságot. Riválisainál viszont jóval kevesebb éles kilométerrel a lábában várta a versenyt, így meglepő volt, hogy csapattársa, Primoz Roglic mögött meg tudta szerezni az ezüstérmet. Nem véletlen volt maximálisan elégedett a verseny után:
picture

Tom Dumoulin

Fotó: AFP

„Az volt a célom, hogy érmet szerezzek. Az előző néhány hónapban fogalmam sem volt, hogy ez lehetséges-e. Próbáltam élvezni a felkészülést és úgy tűnik, ez működött. Az időfutam elég jól ment.
Az ezüst volt számomra a legtöbb, amit elérhettem, szóval szinte aranynak érzem
– mondta Dumoulin, aki Rió után második olimpiai ezüstérmét szerezte időfutamban.
Ez az érem azonban túlmutat magán az eredményen. Arra is jó példát nyújthat a jövő (és a jelenlegi mezőny) versenyzőinek, hogy a mentális nehézségek nem feltétlenül jelentik egy pályafutás végét. Ma már a kerékpár sem csak a „kemény fickók” sportja, akik elnyomják az érzelmeiket és nem törődnek ennek hosszútávú hatásaival.
Dumoulinnek szüksége volt a szünetre, hogy rájöjjön, igenis vágyik a profi életre. Most, megújult motivációval ismét élvezi a versenyzést:
„Élveztem az előző hónapokat, a készülést. Remek időszak volt, az összes edzőtáborral, a Svájci körrel és a holland bajnoksággal. Örülök, hogy újra kerékpáros vagyok. Folytatni szeretném, tényleg nagyon élvezem.”
picture

om Dumoulin of the Netherlands with his silver medal, Primoz Roglic of Slovenia with his gold medal competing on Men's Individual Time Trial during the Tokyo 2020 Olympic Games

Fotó: Getty Images

Természetesen a Jumbónál is örülnek annak, hogy egyik legjobb versenyzőjük visszatért, a csapatnál pedig ügyelnek arra, hogy ne terheljék túl Dumoulint. A holland elmondta, pontos programja még egyeztetés alatt van, de háromhetesen, vagyis a Vueltán idén még biztosan nem láthatjuk:
„Az, ahogy a következő hónapok és évek alakulnak majd, még megbeszélés alatt van. A világbajnokság azonban biztos célom lesz, bár ez idén nem az én pályám. Először viszont ki szeretném élvezni a pillanatot.”
Bárhogy is alakul a holland versenyző programja a következő időszakban, az kijelenthető, hogy jó őt újra a mezőnyben látni. Az olimpiai érem pedig csak hab a tortán.
Forrás: Velonews

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés