"Nem fogom elengedni a kormányt. Mintha egy láthatatlan ragasztószalag lenne a kezemen, úgy fogok tekerni. Hogy még véletlenül se találjanak be. Még egy kulacs miatt sem fogom felemelni a kezem. Az elmúlt évek során megtanultam, egyszerűen nem lehet mindenkinek tetszeni."

Ez még egy régebbi Moscon nyilatkozat, de talán most is aktuális. Őt bizony elkiséri a múltja, ez ellen már nem sokat tehet. Bár nyilván vannak olyanok, akiknek nem a néhány régebbi botránya, hanem az idei Roubaix vége ugrik be elsőként róla. Amikor egyedül haladt szökésben az élen, de öt perc alatt elúszott a versenye. Gianni Moscon a Gazzettának mesélt arról, mit érzett a bukása után, mennyire irigy Colbrelli győzelme miatt, és mit gondol a vele kapcsolatos kárörvendő kommentekről.
Mennyit tudnál pihenni a szezon vége óta?
Paris - Roubaix
„Csak az volt a kérdés, hogyan éljük túl” – a Paris-Roubaix hősei mesélnek
06/10/2021 18:04
Nem mentem külföldre, Olaszországon belül utazgattam pár napot a barátnőmmel. Mi otthon is tök jól elvagyunk.
Almaszedés?
Természetesen voltam segíteni, de mire a Lombardia után odaértem, apuék a meló nagy részét már elvégezték.
Lehetett hallani valami komolyabb szívritmuszavarról veled kapcsolatban.
Elsőre én is megijedtem, de nem kellett műteni, nincs semmi komoly. Volt egy erősebb szívritmuszavarom, de folyamatosan megfigyelnek, és tényleg nincs nagy gond.
Eljöttél az Ineos-tól, az új sportigazgatód Giuseppe Martinelli meg rögtön azt mondta rólad, hogy a tehetségedhez képest eddig kifejezetten keveset nyertél.
Nem tudom mennyit kellett volna nyernem, de nincs sok győzelmem, ez tény. Majd jövőre ezen lehet változtatni. Egyébként ez a csapatváltás maga a nagybetűs újrakezdés lesz számomra. Amióta leültünk tárgyalni folyamatosan azt hallom, hogy a nagy egynaposokon kapitányként számolnak velem. Ez kicsit új, főleg azok után, hogy évekig segítő voltam, és kifejezetten kevés komoly versenyen mehettem magamért. Félre ne értsétek, nem voltak ezek elpazarolt évek, épp ellenkezőleg. Így is csomó sikerélmény ért. Négy GT-n indultam, és mindig győztes csapat tagja lehettem.

Hat szezon után elhagyta az Ineost Moscon/ Anne-Christine POUJOULAT: AFP

Fotó: AFP

Voltak olyan hírek rólad, hogy hosszabb-rövidebb ideg nem élvezed a tekerést.
Tényleg volt egy ilyen időszakom, de ez régebbi történet, nem idei. Most élveztem minden versenyt, remélem az Astanában már minden menni fog magától. Ha nem görcsölsz rá a dolgokra, könnyebben jönnek az eredmények.
Nyilván beszélnünk kell arról a bizonyos Roubaix-ról.
Defekt és bukás. Egy ideig én is pörögtem rajta, aztán elengedtem. Nincs mit tenni. A kerékpársportban könnyebb veszíteni, mint nyerni, ennyi az egész.
Jó, de két ilyen probléma után, ott élesben mi járt a fejedben?
Teljesen kész voltam, nem sokat gondolkoztam, visszaültem és nyomtam tovább. Meg picit bíztam benne, hogy Sonny megnyeri. Ez így végül kevésbé tette fájdalmassá az egészet.
Egy kicsit sem irigyled?
Dehogynem. Nagyon is.

Gianni Moscon

Fotó: Getty Images

Nibali nemrég azt mondta, ő is kipróbálná a Roubaix-t, hátha tud neked segíteni valamennyit.
Azért ha ezt tőle hallod, az elég megtisztelő. Hátha Nibali kell ahhoz, hogy előrébb zárjak, mint idén. Bár ahogy nézem statisztikailag egy erős Roubaix-t általában egy elég rossz követ.
Akkor mondj egy versenyt, amit jövőre megnyernél.
A Roubaix-t szeretném, de ne kérdezd miért. A válasz ösztönből jön. Nincs rá logikus magyarázat, egyszerűen bejön az egész, van egy egyedi hangulata. Olyan ez, mint amikor valaki első látásra szimptikus lesz számodra.
Amikor jött a két problémád a Roubaix végén, sokan karmáról írogattak a neten. Olyasmi hozzászólások voltak, hogy: „na, most Moscon szépen visszakapta a korábbi szarságait.”
Nem izgat miket kommentelnek rólam, pont nem érdekel ezeknek az embereknek a véleménye. Aki jól ismer, tudja milyen vagyok, az ő megjegyzéseikre adok. A net nem izgat, ott maximum traktorokról nézek videókat. Azok kifejezetten érdekelnek.
Paris - Roubaix
257,7 kilométer a pokolban - a 2021-es Paris-Roubaix sokáig emlékezetes marad
03/10/2021 16:06
European Championships
Akit nem lehetett lerázni – Sonny Colbrelli hazai pályán lett Európa-bajnok
13/09/2021 16:15