Egy sprinter élete a profi mezőnyben csupa fent és lent. Senki nem tud egy szezon során folyamatosan nyerni, mindenkinek meg kell válogatnia a céljait. Így van ezzel Caleb Ewan is, aki idén az összes háromhetesen a szakaszgyőzelemre hajt, a Girón pedig az első héten be is húzott két etapot. Utána azonban gyorsan fordult a hangulat körülötte, a 8. szakaszon ugyanis térdfájdalmakra hivatkozva feladta a versenyt, komoly kritikákat kiváltva.
A sajtóban többen tiszteletlennek nevezték, ahogy Ewan idő előtt otthagyta a Girót. A témába maga Eddy Merckx is beleállt, aki szerint a verseny feladása a „profizmus és a szervezők iránti tisztelet hiányát” jelezte az ausztrál sprintertől. A Lotto versenyzője a múlt héten először tekert élesben a történtek óta, a belga körön szerzett két szakaszgyőzelmét követően pedig maga is elmondta a saját verzióját az esetről:
„Eddynek nem kellett volna erről beszélnie, mivel nem ismerte a teljes történetet. Pedált cseréltünk, emiatt pedig az üléspozícióm nem volt az igazi. A szakasz eleje nagyon kemény volt, én pedig fájdalmat éreztem a térdemben. El kellett döntenem, hogy kiszállok, vagy kockáztatok egy hosszan tartó sérülést.”
Kerékpár
Volt, aki a legnagyobb riválisáról nevezte el a kutyáját, hogy parancsolhasson neki
19/06/2021 07:40
Ewan mellett a Lottót is megtalálták a kritikák az eset kapcsán, volt olyan újságcikk, ami kifejezetten kemény szavakkal illette a belga csapatot. A Lotto versenyzői közül a sprinter felvezető embere, Jasper de Buyst sem értette, miért akadtak ki ennyire az emberek:
„Cipollini minden évben kiszállt. Tim Merlier is feladta, majd a verseny ideje alatt indult máshol is. Ez inkább tűnik olyannak, amiért lehet valakit kritizálni. A sportteljesítmény kritikája egy dolog. Ha viszont a szponzorokba állsz bele, azzal 80 ember munkáját veszélyezteted. Persze mindenkinek joga van a véleményéhez.”

Caleb Ewan két szakaszt nyert a belga körversenyen

Fotó: AFP

Az esetről tényleg mindenkinek megvan a véleménye, Ewan azonban elmondta, hogy Merckx-szel legalább sikerült tisztázni a dolgokat.
Felhívtam Eddy-t, ő pedig elnézést kért. Most már minden rendben van köztünk.
Ami a belga körön szerzett győzelmeket illeti, Ewan úgy látja, neki és csapatának is sikerült visszatalálnia a helyes útra, épp időben a jövő hét végén kezdődő Tour de France előtt:
„Ez volt az egyik legjobb sprintfelvezetés, amit valaha kaptam. A Giro első szakaszán nem jöttek össze a dolgok, azóta viszont mindenki szintet lépett. Ez ráadásul kemény verseny volt, mivel mindenki ki akarta harcolni a bekerülést a Tour-keretbe. Ez nagy önbizalmat ad nekünk.”
De Buyst is arról beszélt, hogy a győzelmek egy ilyen erős mezőnyben - Ewan többek közt Groenewegent, Nizzolót és Ackermannt előzte meg - remek főpróbát jelentettek az év második háromhetese előtt:
„Démare és Bennett kivételével minden top sprinter itt volt a mezőnyben. Reméljük, hogy a Tourig sikerül fenntartanunk ezt a lendületet.”
Forrás: Het Nieuwsblad

Túl sok a hír, de kevés az idő? Reggelente összegyűjtjük a legérdekesebb cikkeinket és a legfontosabb híreket a sport világából, és elküldjük hírlevélben az olvasóinknak. Aki fel szeretne iratkozni, ezen a linken megteheti.
Kerékpár
"Az emberek azt hitték, egy ecuadori sosem nyerhet semmi komolyat"
20 ÓRÁJA
Olympic Games
Két hónapja eltörte a kulcscsontját, most olimpiát nyert a legyőzhetetlen Tom Pidcock
EGY NAPJA