Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nibali: „Próbáltam végig mosolyogni az utolsó kilométereken”

Bodnár Gergő

Publikálva 09/10/2022 - 11:51 GMT+2

Alejandro Valverdéhez hasonlóan Vincenzo Nibalit is a szombati Lombardián láthattuk utoljára profiként. A 18 szezon után elköszönő olasz versenyő a Gazzettának mesélt arról, milyen volt a búcsú, a közönség, és mi volt számára a legnagyobb élmény pályafutása során.

Valverde és Nibali

Fotó: AFP

Talán még nem is most, hanem majd jövőre lesz igazán furcsa a mezőny Valverde és Nibali nélkül. Két legenda köszönt el a szombati Lombardián, de mindkét versenyző úgy nyilatkozott, hogy itt az ideje a búcsúnak, és nem bánnak semmit.
Nehéz is lenne hibát találni a pályafutásokban, hisz Nibali és Valverde kis túlzással mindent megnyert, amit ebben a sportágban meg lehetett nyerni.
Vincenzo Nibali a mezőnyben töltött tizennyolc szezonja során mindhárom Grand Touron győzni tudott (a Girón kétszer is), nyert Sanremót és két Lombardiát, összesen 52 profi győzelemig jutott, de azt csak május elején, a Giro messinai szakasza után tudtuk meg, hogy a mostani idény végén befejezi.
Azon a versenyen tekert utoljára, amit kétszer is megnyert, és ami egy olasz versenyző számára talán az egyik, ha nem a legrangosabb egynapos.

Milyen volt a búcsú?
Sokkal inkább a versenyre koncentráltam, mint magamra vagy a búcsúra. Bár amikor reggel pakoltam az utazótáskámat, átfutott az agyamon, hogy itt a vége. Kifejezetten gyorsan mentünk végig, én kihajtottam magam, szóval nekem ebben nem volt több. Az utolsó pár kilométert azért próbáltam mosollyal az arcomon letekerni.
Mit szólsz Pogacarhoz?
Soha nem láttam még kerékpárost, aki ilyen fiatalon ennyire erős. És nem csak egy-két versenyen tud nyerni, hanem egész évben.
A szurkolók milyen voltak?
Nincsenek rájuk szavak. Rengetegen voltak, csomóan transzparensekkel jöttek ki, elképesztő volt, már a bergamói rajt is. Ráadásul az út szélén csomó gyereket és fiatalt láttam, akik részben miattam érkeztek, hisz végig kiabálták a nevemet. Ez a része biztosan hiányozni fog.
És a comói befutó?
Az utolsó tízesen belül próbáltam mosolyogni és kiélvezni minden métert. A mezőnyből már akkor sokan mellémjöttek és gratuláltak.
picture

A két nagy búcsúzó, Valverde és Nibali

Fotó: AFP

Aztán felmentél a buszba és levetted a rajtszámodat. Pályafutásod során utoljára.
Most boldog és elégedett vagyok, de ez lehet, hogy jövő héten némileg megváltozik. Jelenleg nem érzek szomorúságot vagy ilyesmi. Vasárnap már volt versenyzőként pihenhetek, de a kerékpársport nyilván mostantól sem fog hiányozni az életemből.
Fel kell tenni az ilyenkor szokásos kérdést: mi volt a legszebb emléked a 18 profiként lehúzott szezon során?
Maga az út, és az, ahová eljutottam. Meg persze az a sok győzelem, amit sikerült megszereztem. Az Astana mezében értem el a legnagyobb sikereimet, így jó, hogy náluk tudtam befejezni.
Felfogtad már, hogy vége?
Szerintem teljesen még nem, de jól fogok aludni, ebben biztos vagyok.
(La Gazzetta dello Sport)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés