Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tehenet fej, bírja a piát és közben pokolian gyors – 8 sztori a legújabb belga tehetségről

Kálmán Laci

Frissítve 26/02/2023 - 10:00 GMT+1

Arnaud De Lie még csak 20 éves, a belga szezonnyitó hétvégének azonban egyértelmű győzelmi esélyekkel vágott neki. Az Omloop-Kuurne-dupla talán azért erős lett volna, de egy első hely mindenképp benne van a pakliban. Az alábbiakban nyolc, hozzá közel álló ember sztorizik arról, ki is ő valójában. A mentális és a fizikális erejéről, a humoráról, és arról, hogy tud inni is, ha arról van szó.

De Lie érinthetetlen volt a sprintben, behúzta a limburgi egynapost

Fegyelmezett versenyző, elképesztő tehetség, de ha piálásról van szó, abban is megállja a helyét.

Fizikális erő – Dirk Onghena, ifiedző

„Arnaud az első U17-es edzőtborára készült, én pedig betettem őt egy szobába Lars Van Ryckeghem és Robin Orins mellé. Egy vallont két flamand közé. Aggódtam kicsit, bár kiderült, feleslegesen, Arnaud megértette magát velük, tökéletesen beszélte ugyanis a nyugat-flamandi nyelvjárást. Ez a találkozás egy szoros barátság kezdete volt.
Az egyik nap a konditeremben az egyik srác kitalálta, hogy versenyezzenek, melyikük tudja a legtöbb húzódzkodást megcsinálni. Persze mind a tizenöten benne voltak a mókában. Az ismétlésszámok 8 és 15 között mozogtak, mígnem jött Arnaud, aki 40-szer felhúzta magát. Atyaég, mindenki arcán a döbbenet, hogy ez brutális.
Ő meg csak elmosolyodott, és lefegyverző tekintettel azt mondta, „Honnan az erő? Minden nap tehenet fejek, basszus!””
picture

Arnaud De Lie (Lotto-Soudal) lors de sa victoire dans le Limburg Classic.

Fotó: Imago

Mentális erő - Maxime Monfort, a Lotto-Dstny teljesítményfelelős igazgatója

„Arnaud mentális ereje még inkább lenyűgöz, mint a fizikális képességei. Az Etoile de Bességes királyszakaszán utol kellett érnie két csoportot és egy szóló elmenést. Ez fizikálisan sem akármi, de közben ő taktikázott, kalkulált, gondolkodott.
Elemezte, hogy melyik csapat, hány versenyzővel van elöl, tudta, kik vannak hátul, és kik azok, akik pihentek. Ez a fajta reflexió és érettség ennyire fiatalon egészen extrának számít.”

Humor - Lars Van Ryckeghem, az egyik legjobb barát

„Egy meglévő fizikális problémám miatt nem tudok most versenyezni, de azért edzek, ahogy tudok. Decemberben elmentem montizni Arnaud-val az Ardennekbe, az eredeti terv az volt, hogy egy-két, max három napra megyünk. Hat lett belőle.
Náluk aludtam, minden reggel 7-kor keltünk, segítettem tehenet fejni, dolgoztam a farmon, utána pedig mentünk edzeni. Az megvan, hogy a 450 tehene közül majdnem mindnek adott nevet? Jonathan, Frank, Simone, Sidonie... Ezek nem utalnak semmire, csak úgy spontán módon jönnek. Nem tudom, hogy képes őket megkülönböztetni, de egytől egyig megismeri őket.”
picture

Arnaud De Lie (Fotó: L'Équipe)

Fotó: Twitter

Pozitív hozzáállás - Sven Vanthourenhout, a válogatott egyik edzője

„Két évvel ezelőtt elvittem Arnaud-t egy ardenneki edzésre. Tipikus flandriai időjárás: eső, szél, hideg. Útközben kilazult a nyerge, és folyton lecsúszott. Mutattam neki, és mondtam, hogy álljunk meg és csináljuk meg. Ő csak elhessegette a dolgot, hogy semmi gáz, majd később megnézzük.
Ezután a Berendries emelkedőn úgy lenyomott mindenkit, hogy a többiek csak lestek. Igazából még csak azt sem, mert a nyomában sem voltak. Amit csinált, az jó példája volt a pozitív hozzáállásnak, az örök optimizmusnak. Sosem panaszkodik, sosem morgolódik, két lábbal a földön áll. Szerény, ugyanakkor iszonyú ambiciózus. Tom Boonenre emlékeztet.”

Tisztelet - Stéphane Thirion, újságíró

Philippe Gilbert visszavonulásával búcsút intettünk a vallon kerékpározás egyik legnagyobb alakjának. Aztán tessék, már itt is van valaki, akiből szintén nagy bajnok lehet. Gilbert és Arnaud nagyjából tíz évvel ezelőtt találkoztak először egy kerós rendezvényen.
Gilbert ekkor volt a csúcson, a kis De Lie pedig borzasztóan tisztelte és csodálta őt. Mindenképpen kezet akart fogni a nagy példaképpel, beszélgetni akart vele, és autogramot is akart tőle.”
picture

Arnaud De Lie esulta per la vittoria di Bessèges - Étoile de Bessèges 2023

Fotó: Getty Images

Önállóság - Nikolas Maes, a Lotto-Dstny sportigazgatója

„Amikor eljön felfedezni a flamand utakat, akkor gyakran úgy jön, hogy felkapja a keróját… és felül a vonatra. Onnan délről fel északra vasúton. Miközben szponzorálja egy nagy autómárka, és van egy saját kocsija, basszus.
Én csak érte megyek az állomásra, és elviszem a szállodába. Mégis hányan csinálják ezt az ő korában? Jellemző rá ez a mentalitás. Tudja, mit csinál, két lábbal a földön áll, és nem ugrik bele azonnal a szökőkútba, és kezd el fürdőzni a sikerben. Ő egy farmer fia, aki rendkívül szilárd alapokat kapott otthon.”

Felelősségtudat - Laurent Mars, az első mentora

„7 és 18 éves kora között terelgettem őt a Crabbé Toitures-CC Chevigny csapatnál. Minden szerdán tartottunk egy csoportos edzést, amely egy sprinttel zárult. Ebben 12 éves korától kezdve nem tudta őt senki legyőzni.
A mai napig minden december 31-én ír a Messenger-csoportba, amelyben a környék korábbi kerékpárosai vannak, és megkérdezi, kinek van kedve másnap egy ötórás tekeréshez. Aztán újév napján felveszünk mindenkit, erőseket, gyengéket, fiatalokat, időseket, és utána jöhet a tekerés.”
picture

Arnaud De Lie (Lotto)

Fotó: Getty Images

Élvezet - Victor Campenaerts, a Lotto-Dstny versenyzője

„Arnaud a munkamorál és az önfegyelem egyik legjobb példája. De az offszezonban azért néha ő is lazít a gyeplőn. Bajnok(jelölt) az országúton, de bajnok a kocsmában is. Elképesztő mennyiségű sört képes meginni, 20 meg se nagyon kottyan neki. És olyankor még mindig áll a lábán.
„Ráadásul baromi gyorsan képes lehúzni egy korsóval. Szóval ebben is sprinter. Tom Boonenről is hasonlókat mondtak anno. Bajnok a kerékpáron, de meg tudja nyomni az afterezést is.”
via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés