Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mikel Landa: „Nem hiszem, hogy Pogacar többet edz nálam, de mindenki a saját tehetségéből él”

Szabó Bence

Frissítve 20/03/2024 - 11:21 GMT+1

Mikel Landa a Katalán körön épp megtapasztalja, milyen az, amikor Tadej Pogacar ellen kell küzdeni. Ezen a versenyen mehet magáért, de az idény egy részében Remco Evenepoelért dolgozik majd, amit elmondása szerint szívesen tesz. Így lesz a Tour de France-on is, ahol szerinte lehet esélyük Vingegaard-ék ellen.

Pogacar pusztított, nehéz napja volt a Vismának Katalóniában

Az új szezonban sok minden változott Landa körül, de azt ígéri, a támadószellemű versenyzés megmarad.
Ha néhány éve azt mondjuk, Mikel Landát egyszer a Quick-Step mezében látjuk majd, valljuk be, sokan furán néztek volna. A baszk versenyző teljesen más kultúrájú csapatokban tekert eddig, idén mégis a belga sorhoz szerződött. Ebben nagy szerepet játszott Remco Evenepoel, akinek elsőszámú segítője lehet a Tour de France-on, Landa szerint pedig ez a szerep sosem zavarta, ha megbecsülték a munkáját.
Néha viszont továbbra is megkapja az esélyt, hogy magáért menjen, így van ez a héten zajló Katalán körön is. Pogacartól ugyan messze van, de jelen állás szerint a dobogóért harcban lehet. Landa még a verseny előtt adott egy hosszú interjút a spanyol sajtónak, ahol Pogiról, Evenepoelról, a kerékpársport változásairól és még Patrick Lefevere-ről is megkérdezték.
Hogy érzed magad a szezon első hónapjai után?
Kicsit csendesebben kezdtem, mint általában. Majdnem egy hónapot kihagytam az Algarve után, most olyan, mintha újrakezdeném az évet. Várom ezeket a heteket, amik a formába kerülésről szólnak nekem.
Azt mondtad, tetszik a Katalán kör útvonala, pedig elég kemény.
Nagyon kemény. Mindig az, de idén talán még durvább. Kíváncsi leszek a hatodik szakaszra. A terv az, hogy a verseny végére rendesen formába rázódom, ami aztán a következő versenyeken segíteni fog.
Mik a céljaid ebben a szezonban?
Szeretnék egy szakaszt nyerni a Baszk körön és később a Dauphinén. Akár már itt is, de lehet ez a verseny még túl korai nekem. Szeretném segíteni Remcót és a csapatot a Touron, utána pedig lehozni egy jó Vueltát.
Hogyan kerültél a Soudal Quick-Stephez?
Lejárt a szerződésem, ők pedig érdeklődtek. Elmondták, hogy Remco miatt szeretnének, de megkapom majd a saját lehetőségeimet is. Ez tetszett, a csapatot is mindig csodáltam. Amint megkaptam az ajánlatot, nem sokat gondolkodtam.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Mi tetszik a Quick-Stepben?
Szerintem egy nagyon rutinos csapat, amely még mindig kicsit a régi módon működik. Egy olyan kerékpáros kultúrát képvisel, amit én nem ismertem, és ki akartam próbálni valami újat.
A csapat élén pedig ott van az elég megosztó Patrick Lefevere.
Ő sosem titkolja a véleményét. Az igazság az, hogy eddig jól kijövünk.
Algarvéban már dolgoztál Remcóért, ő pedig elég hálás volt a segítségedért.
Igen, és ez önbizalmat adott nekem. Szerintem elégedett volt, számomra pedig fontos, hogy megbecsültnek és fontosnak érezzem magam.
Milyen Remco valójában?
Annyira normális, amennyire csak valaki az ő képességeivel az lehet. Ezek a képességek lehetővé teszik, hogy már ilyen fiatalon a világ legnagyobb versenyein küzdjön a győzelemért. Emiatt gyorsan fel kellett nőnie, de alapvetően nagyon rendes.
Ha már az ő koráról beszélsz, látható, hogy manapság a sztárok egyre fiatalabbak. 34 évesen hogy illesz ebbe az újfajta kerékpársportba?
Az biztos, hogy a sport sokat változott, de változol vele te is, alkalmazkodsz. Még mindig élvezem, és még mindig elég jó vagyok ahhoz, hogy az elejében legyek, akkor pedig elég szórakoztató csinálni.
Mi a legnagyobb különbség a mostani bringa és aközött, amit ismertél?
A mai fiatalok rengeteg információt kapnak a környezetüktől, legyen szó táplálkozásról, teljesítményről vagy aerodinamikáról. Felkészülten érkeznek a mezőnybe és hamar berobbannak. Ettől a színvonal nagyot emelkedett.
Nehéz őket követni?
Manapság másodpercek döntenek. Sokan vannak azonos szinten, a tempó pedig óriási. Mindenkinek megvannak a maga képességei. Például nem gondolom, hogy Pogacar többet edz, mint én. De mindenki a maga tehetségéből él.
És milyennek látod az esélyeiteket a Touron?
Elég jónak. Roglic csapatváltása kicsit megvariálja a dolgokat. Remélem, hogy ő, Vingegaard és Pogacar nagyot küzd majd, Remco pedig be tud szállni ebbe, és ha minden jól megy, közel kerül majd.
A karriered során sose okozott gondot, amikor luxussegítőt kellett játszanod, nem igaz?
Nem, igazság szerint mindig örömmel dolgoztam másokért, manapság pedig még inkább. Kedvelem Remcót, mint versenyző, de korábban szerencsés voltam, hogy olyanokkal dolgozhattam, mint Chris Froome, Fabio Aru vagy Richard Carapaz.
Mi a legfontosabb számodra, amikor megkeres egy csapat?
A helyem a keretben. Szeretem, ha úgy érzem, hogy szükség van rám és szeretnek. Számomra nagyon fontos a csapat hangulata. Érdekel a felszerelés, a dolog anyagi része és más dolgok is, de a legfontosabb tényleg a szeretet és a megbecsültség.
Már 17 éve bringázol, megvan még benned ugyanaz a lelkesedés, mint az elején?
Talán még jobban is élvezem. Minden nap élvezek tekerni, tényleg nem volt olyan, hogy nehezen vettem volna rá magam.
Változott idénre bármit a felkészülésed?
Alig. Edzőt cseréltem és kicsit változtak a módszerek, talán kicsit robbanékonyabb vagyok, de semmi nagy különbség nincsen.
Akkor nem veszett el a támadószellemed sem.
Amikor a verseny engedi, továbbra is szeretnék agresszívan menni és támadni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés