A 28 éves ausztrál versenyző a Vuelta utáni érzéseiről már írtunk , most a közeljövőről nyilatkozott.
Az a fajta ember vagy, aki kiélvezi a pillanatot, vagy a Vuelta harmadik helye után már azon gondolkozik, hogy mi jön legközelebb? Például egy befejezetlen ügy a Touron vagy egy jó kis Giro.
A feleségem sokszor mondja, hogy álljak le, nyugodjak meg és kicsit értékeljem jobban a pillanatot, de általában mindig már a következő nap, a következő cél jár a fejemben és csak előre tekintek. Ez lehet, hogy nem túl jó tulajdonság. Az összes nagy eredményemre azt mondom: "Igen, ez király volt, de vissza kell térnem a kemény munkához.”
Vuelta a España
Jack Haig: Ha a megfelelő emberek vannak körülötted, az eredmények sem maradnak el
07/09/2021 14:20
És nem feltétlenül a jövő évi Tour de France-ra gondolok, hanem arra, hogy hogyan lehetnék holnap jobb? Mit tehetek ezért? Ha nem épp versenyek jönnek, megpróbálom kitalálni, hogyan végezzek minél jobb szélcsatorna-teszteket és hogyan alakítsam a következő évi technikai dolgokat.
Mi az, amiben leginkább érzed, hogy fejlődnöd kell? Többször is említetted már az időfutamokat.
Pontosan. Ezzel kapcsolatban egyébként igyekeztem elég nagy nyomást gyakorolni a csapatra már a januári edzőtábortól kezdve, bár az év elején, az UAE Touron és a Párizs-Nizzán még nem nagyon jöttek az eredmények. Tudtam, hogy a Touron sok időfutam lesz, és a top10-es helyhez egyszerűen jól kell menned az egyenkéntiken is, ennyi az egész. Sokat melóztam a szélcsatornában, főleg az Egyesült Királyságban volt lehetőségünk erre, ahol teszteltük a mezeket, a kerekeket, minden részletet.
Sajnos a koronavírus többször közbeszólt, így még mindig nem vagyunk azon a szinten, ahol szerintem simán lehetnénk – például Matej Mohoric, Jan Tratnik, Fred Wright vagy épp Jonathan Milan sem tudott igazán tisztességes eredményt elérni az időfutamokon, holott mindannyian képesek lennének rá. Leginkább technológiai hátrányban vagyunk a többi csapathoz képest, akiknek a kiemelkedő eredményei a belefektetett pénzből és energiából jönnek.
Nézzük csak meg, mennyit fejlődött például az EF és milyen jól ment Magnus Cort a Vuelta utolsó szakaszán. Valószínűleg soha nem fogom legyőzni az olyan összetettmenőket, mint Primoz Roglic, de legalább sokkal közelebb lennék hozzájuk, ha az időfutamokon javulnék.

Jack Haig

Fotó: Getty Images

Azaz úgy érzed, könnyen összejöhetne a top10 a Touron?
Óriási cél, hogy ha indulok jövőre a Touron, akkor a legjobb helyekért harcoljak, de az az egyik legfontosabb, hogy egyáltalán versenyezzek. A szó szoros értelmében. Remélni tudom, hogy a nézők és a média is úgy érezte, hogy a Vueltán az utolsó erőnkig küzdöttünk, harcoltunk és megpróbáltunk minél jobb helyezést elérni – ebből a szempontból meg tök mindegy, hogy nem negyedik vagy ötödik, hanem harmadik lettem. A profi kerékpársportról arról szól, hogy ki mennyit mutatja magát: szórakoztatunk és reklámot csinálunk a szponzoroknak.
Mi a helyzet az év hátralévő részével, mi vár még rád?
Egyelőre fogalmam sincs! Egy ideális világban még most befejezném a szezont: segítene értékelni azt, amit elértem, és tölthetnék egy kis időt tölteni a családommal, a feleségemmel és az öt hónapos kisbabánkkal. Aztán jönne az időfutamprojekt négy-öt hét tervezéssel, hogy nyugodtan mehessünk a télre és az előszezonra. Ha januárban, februárban, márciusban kezdenénk a munkát, akkor csak a Dauphiné környékén kapnánk meg a legideálisabb bringát, és csak a Touron tesztelhetnénk élesben, az meg már késő. De ha még nincs vége az idénynek, akkor a Lombardia és a Gran Piemonte is szóba jöhet.
Van még valami a fejedben, amit az utóbbi napokban nem mondtál el, de nagyon szeretnél?
Annyiszor próbáltam a Vuelta utáni interjúkban megfogalmazni, de talán nem sikerült igazán: az az eredmény, amit most és valaha elértem, nem napról napra vagy hónapról hónapra történik. A hosszú évek alatt nagyon sok ember segítette az utamat, és mindannyiuknak meg szeretném köszönni, hogy mellettem álltak – legyen szó a 16 éves Jack Haiges időkről vagy a mairól. A nagylelkű emberek nélkül senki lennék.
Forrás: cyclingtips.com
Vuelta a España
López elbukta a dobogót és kiszállt, Roglic a triplázás kapujában - Összefoglaló
04/09/2021 17:28
Critérium du Dauphiné
Peák, a bombaerős Ineos és a többiek – előzetes: 73. Critérium du Dauphiné
30/05/2021 12:16