Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jack Haig: Ha a megfelelő emberek vannak körülötted, az eredmények sem maradnak el

Kálmán Laci

Publikálva 07/09/2021 - 16:20 GMT+2

A Bahrain kerékpárosa pályafutása legjobb eredményét érte el a Vueltán, így aztán érthető, hogy a versenyzési stílusán nemigen akar változtatni.

Jack Haig sur la Vuelta 2021.

Fotó: Getty Images

Három kőkemény, embert próbáló hét után Jack Haig harmadikként zárt a Vueltán, ami pályafutása eddigi legnagyobb sikere.

„Hihetetlen” – mondta Haig a 21. szakasz időfutama után, melyet a 17. helyen zárt. „Csak a feleségemnek mondtam el, hogy az álmom az, hogy felálljak egy nagy kör dobogójára. Igazából azonban sosem tudtam, hogy ez lehetséges lesz-e a számomra.”
2016-ban lett profi az Oricánál, a benne lévő összetett menő képességeit pedig még azon a nyáron, a Szlovén körön megmutatta, ahol a második helyen végzett.
A csapatnál elért viszonylagos sikerek után némi meglepetésre a Bahrainhez szerződött a 2021-es szezonra. Jót tett neki a váltás, ugyanis már tavasszal mutatta, hogy sok van benne. A Nizzán hetedik, a Dauphinén pedig ötödik lett összetettben.
Teljes gőzzel a Tourra készült, ami azonban sajnos nem sokáig tartott a számára. A harmadik szakasz vége felé ugyanis belekerült egy bukásba, és fel kellett adnia a versenyt.
Úgy tűnt, kuka az egész szezonja, szerencsére azonban a felépülés gyorsabban haladt a vártnál, és bár az olimpián nem tudott versenyezni, a Vueltán rajthoz állhatott.
„Összességében fantasztikus ez az év a számomra. A Bahrainhez szerződtem, buktam a Touron, aztán eljöttem ide, hogy Mikelt segítsem. Nem is vártam semmit magamtól, de végül felállhattam a dobogóra. Mindezt úgy, hogy tíz nappal a verseny előtt még nem is tudtam, hogy egyáltalán itt leszek.”
„Szavaim sincsenek erre. Csodálatos érzés volt megölelni a feleségem és a gyermekem. Ez nem csak egy év munkája, rengeteg embernek kell köszönetet mondanom, rengeteg embert szeretnék most megölelni.”
picture

A Vuelta dobogósai

Fotó: AFP

Szó sincs azonban arról, hogy mázlival érte volna el ezt a sikert. Figyelte a fontos támadásokat, pókerarccal tekert az összetett esélyesek között, és amikor Landa kiszállt a versenyből, hideg fejjel vette át a kapitányi szerepet egy olyan csapat élén, mely rendkívül látványosan versenyzett az elmúlt három hétben. Haig tette a dolgát, mint egy vérbeli háromhetes-menő.
A versenyzéshez való hozzáállásom nem fog változni egészen addig, amíg a megfelelő emberek vannak körülöttem, és amíg élvezem, amit csinálok. Ha ezek együtt vannak, az eredmények sem maradnak el. Elmondhatatlanul boldog vagyok.
Ausztrálként legutóbb Cadel Evans állhatott dobogóra a Vueltán, még 2009-ben.
„Üzent nekem szombaton. Gratulált az addigiakhoz, és sok szerencsét kívánt vasárnapra. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek Ausztráliában, főleg azoknak, akik fennmaradtak éjjel, hogy nézzenek. Remélem, jön még több is ezután. Cadel elég komoly dolgokat vitt véghez a Vuelta-dobogója után. Ha annak csak a felét elérem, elégedett leszek.”

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés