Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rasszista botrány Kínában, nem indulhatott el a mezőny egyik legjobb sprintere

Nagy Benjámin

Publikálva 12/10/2023 - 15:27 GMT+2

Hét versenyzővel érkezett az év utolsó World Tour-versenyére, a Tour of Guangxira az Intermarché-Circus-Wanty, végül mindössze öten álltak rajthoz az első szakaszon. Ennek súlyos oka volt, ráadásul Gerben Thijssen és Madis Mihkels ennél is jobban megütheti a bokáját.

Viviani sprintet nyert, elindult a Tour of Guangxi

Thijssen a Guangxi mezőnyének egyik legjobb sprintereként, Mihkels pedig szintén jó formában, fontos segítőként érkezett utazott el a csapattal a kínai versenyre, ám már az első szakaszon sem rajtolhattak el.
Történt ugyanis, hogy szerda reggel ketten elmentek edzeni az első szakasznak otthont adó Beihai városában, Thijssen pedig az egyik pihenő alatt Instagram-sztoriban megosztott egy képet, amin a 20 éves észt a szemét ferdére húzva a kínai emberek kinézetét utánozza. A belga nem sokkal később törölte a fotót, ami ennek ellenére egyből elterjedt.
Az UCI a rasszizmus elleni szabálypontjait követve felvette a kapcsolatot a Wanty vezetőségével, a belga csapat pedig azt a döntést hozta, hogy azonnali hatállyal visszalépteti a két versenyzőt.
"Mélységesen sajnáljuk Madis Mihkels és Gerben Thijssen viselkedését és a közösségi oldalakon megjelent fotókat. Szeretnénk őszintén bocsánatot kérni a kínai néptől és szurkolóktól, Guangxi tartomány kormányától, a Kínai Kerékpáros Szövetségtől és a Tour of Guangxi szervezésében részt vevő valamennyi féltől a sportágunkról közvetített kép miatt.
Az Intermarché-Circus-Wanty projektje több mint tizenöt nemzetiséget foglal magában, és partnereink mindig is aktívan kiálltak az esélyegyenlőség és a rasszizmus elleni küzdelem mellett. Úgy döntöttünk, hogy Madis Mihkelst és Gerben Thijssent visszaléptetjük a versenytől, és most fontolóra vesszük, hogy milyen fegyelmi következményekkel kell számolnunk az incidens miatt.”
A két versenyző csütörtök reggel közös levélben kért bocsánatot.
"Szeretnénk bocsánatot kérni a viselkedésünkért és az ázsiai kultúráról való tájékozatlanságunkért azoktól, akiket megsértettünk – különösen a kínai szurkolóktól és a Tour of Guangxi szervezésében részt vevő valamennyi féltől. Elfogadjuk, hogy vissza kellett lépnünk a versenytől. Ez a hiba mindkettőnk számára életre szóló lecke, amely mindenképpen arra fog minket irányítani, hogy a jövőben alázatosabb hozzáállást tanúsítsunk.
Megtiszteltetésnek éreztük, hogy itt lehetünk a Tour of Guangxin. Nagyon sajnáljuk a történteket, tisztában vagyunk vele, hogy a közösségi médiában tanúsított viselkedésünk sértő és helytelen volt. Nagyon jól érezzük magunkat multikulturális környezetben, ennek tükrében soha nem állt soha szándékunkban senkit sem megbántani.”
A Guangxi sprintet hozó első szakaszát Elia Viviani nyerte, a Wantyból Laurenz Rex a 11. helyen végzett.
picture

Viviani sprintet nyert, elindult a Tour of Guangxi

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés