Cikkünkben összeszedtük, kik búcsúznak és milyen terveik vannak a jövőre nézve.

André Greipel

 • Kor: 39 éves
Kerékpár
Csendben, felhajtás nélkül vonul vissza a mezőny egyik legszimpatikusabb veteránja
13/10/2021 11:33
 • Legnagyobb sikerei: 11x-es Tour de France-szakaszgyőztes, 7x-es Giro d'Italia-szakaszgyőztes, 4x-es Vuelta a Espana-szakaszgyőztes
Az ember, akit senkinek sem kell bemutatni. A német sprinterklasszis az elmúlt másfél évtizedben a leggyorsabbak közé tartozott a mezőnyben, a nagy körversenyeken sík szakaszairól a Mark Cavendish vagy épp Marcel Kittel ellen vívott csatái örökké emlékezetesek, és gyakran ő került ki győztesen ezekből a hajrákból.
A legmagasabb szinten a T-Mobile-nál, a Columbiánál, a Lottónál, az Arkeánál és az Israelnél is megforduló, halk szavú Gorilla (ezt a becenevet kapta termete és jellegzetes ünneplései miatt) nem keltette fel úgy a média figyelmét, mint például Cavendish, de könyörtelen stílusa hasonlóan sikeressé tette őt. 158 győzelmével – ami egyébként kettővel több, mint a nagy rivális Cavnek – a német nagy űrt hagy a kerékpársport világában, még akkor is, ha az utóbbi évek inkább a mentori és segítői munkájáról, semmint a dobogókról és a nagy sikerekről szóltak.
A közeljövőben szeretne a sportágban maradni, így ne lepődjünk meg, ha edzői vagy sportigazgatói szerepkörben látjuk őt valamelyik csapatnál.

Alaphilippe és Dan Martin

Fotó: AFP

Dan Martin

 • Kor: 35 éves
 • Legnagyobb sikerei: Liége-Bastogne-Liége-győztes (2013), Lombardia-győztes (2014), 2-2 szakaszgyőzelem a Tourról és a Vueltáról, 1 szakaszgyőzelem a Giróról, Vuelta-4. (2020) és Tour-6. (2017)
Ha támadni kellett, Dan Martin mindig ott volt. Ő az a versenyző, akiben picit mindig ottragadt a „nagy eredmény”, és nem tudott annyi győzelmet szerezni, mint például Alejandro Valverde, de a 2013-as szezon áttört nála egy határt és a klasszikusok állandó esélyesei közé tartozott.
Nem elégedett meg az egynaposokkal, a háromhetesek összetettjét is rendre megcélozta, és noha dobogóra sosem állhatott, hat top10-es helyezéssel (három a Tourról, kettő a Vueltáról és egy a Giróról) és agresszív versenyzési stílusával vált kedveltté.
Úgy fogalmazott, a sportág iránt érzett szerelme elmúlt, így más vizekre evez: üzletvezetés vár rá, hisz saját projektjét, a Rubix Venturest szeretné fejleszteni, belekóstol tehát a vállalkozói és befektetői világba.

Fabio Aru

 • Kor: 31 éves
 • Legnagyobb sikerei: Vuelta-győztes (2015), 3 szakaszgyőzelem a Girón, 2 szakaszgyőzelem a Vueltán, 1 szakaszgyőzelem a Touron, 2. és 3. hely összetettben a Girón (2015, 2014), fehér trikó a Girón (2014)
Fabio Aru csillaga az egyik legfényesebben ragyogott a mezőnyben, mielőtt jöttek a sérülések és a betegségek, amik kettétörték a karrierjét.
A szardíniai versenyző pályafutása korai szakaszában villogott a hegyekben, és 25 évesen Vueltát nyert az Astana színeiben, amivel rögtön nagyon magasra emelte a vele kapcsolatos elvárásokat. Az ígéretből aztán ezt követően semmi sem teljesült, hisz csípőérproblémákkal és Epstein-Barr-vírussal küzdött, amik után egyszerűen nem tudott visszatérni a korábbi szintjére. Stílszerűen a Vueltán zárta le karrierjét, úgy, hogy pályafutása utolsó bő négy évében (tehát az Astanától való távozását követően, az UAE-Team Emirates, majd a Qhubeka NextHash színeiben) egyszer sem nyert.
"Nagyon büszke vagyok arra, amiket elértem, de makacs ember lévén sokkal többet szerettem volna tenni ebben a sportban" – nyugtázta a visszavonulását, és hozzátette: egyelőre nincsenek komoly céljai, csak annyi, hogy szeretne a létező legtöbb időt a családjával tölteni.

Fabio Aru

Fotó: AFP

Tejay Van Garderen

 • Kor: 33 éves
 • Legnagyobb sikerei: fehér trikó a Touron (2012), két 5. hely összetettben a Touron (2012, 2014), egy egyéni szakaszgyőzelem a Girón (2017), összetett győzelem a kaliforniai körön (2013)
A Tour de France-on elért két top 5-ös helyezésével új reményt adott az amerikai kerékpársportnak. Nagy szezonja volt a 2012-es és a 2013-as a BMC színeiben, a hazai versenyeken dominált, Európában pedig többször is közel került a tűzhöz, így joggal várhatták tőle azt, hogy a háromhetesek győzelmeiért harcoljon.
Az elvárások terhe azonban kudarcokkal társult, csak ritkán tudta megközelíteni korábbi énjét (például 2019-ben sikerült neki, amikor második lett a Dauphinén), de az EF Education-Nippónál töltött két és fél éve alatt (még júniusban, az amerikai bajnokság után vonult vissza) felbecsülhetetlen értékű háttérmunkát végzett, amiket ezentúl a csapat sportigazgatói pozíciójából fog kamatoztatni.
"Amikor szembesültem azzal, hogy a saját kerékpáros életemnek vége, rájöttem, hogy még mindig nem végeztem a sportággal. Továbbra is részt akarok venni a versenyeken, kapcsolatban akarok maradni a mezőnnyel, ott szeretnék lenni a srácokkal minden fontos pillanatban, és segíteni fogok, ahogy csak tudok – ha már a lábaimmal nem megy, legalább az elmémmel és a tapasztalataimmal.”

Tony Martin

 • Kor: 36 éves
 • Legnagyobb sikerei: négyszeres egyenkénti időfutam-világbajnok, 5x-ös Tour-szakaszgyőztes, 2x-es Vuelta-szakaszgyőztes
Az elmúlt bő tíz év egyik legjobb időfutammenője és segítője, akivel történhetett bármi, eshetett-kelhetett akárhányszor, mindig összeszorított fogakkal dolgozott.
Tony Martinban formától függetlenül a legtöbbször megállíthatatlan erő lakozott, egyéni sikerei mellett számtalan értékes másodpercet vagy felvezetést köszönhetnek neki csapattársai. S noha Rohan Dennis vagy épp Filippo Ganna sikerei az elmúlt években kicsit kiszorították őt a képből az időfutamokon, 2021-ben így is összehozott egy hatodik helyen Flandriában, majd a létező legtökéletesebben, egy mixváltós világbajnoki címmel köszönt el a sportágtól.
A 2021-ben elszenvedett bukások sorozata miatt döntött úgy, hogy nem tölti ki a 2022 végéig szóló szerződését a Jumbónál. Az évek során megfordult a Gerolsteinernél, a Columbiánál, a Quick Stepnél és a Katyusánál is, így papíron bárhol tárt karokkal várnák őt, ám egyelőre nem nyilatkozott arról, mihez kezd magával. Egyelőre a szardíniai pihenést élvezi.

Nicolas Roche

 • Kor: 37 éves
 • Legnagyobb sikerei: 2x-es Vuelta-szakaszgyőztes, 5. és 6. hely összetettben a Vueltán (2013, 2010)
A Tour-és Giro-győztes Stephen Roche fiaként (na meg Dan Martin unokatestvéreként) egyszerűen elkerülhetetlen volt, hogy Nico Roche jó bringás, és legfőképp szerethető figura legyen. Az ír versenyző pályafutása elején nagy tehetségnek indult, később aztán Alberto Contador vagy épp Chris Froome segítőjeként és a szökések specialistájaként vált ismertté.
24 háromhetesen indult, kétszer végzett a legjobb tíz között, összesen 12 profi győzelmet számlálhat. A 2019-es Vueltán három napig viselte a piros trikót, és még 2021-ben sem járt messze a sikerektől, végül az ír bajnokságon fejezte be a karrierjét.
17 évet töltött a profi mezőnyben, naplókat írt, a rutinját pedig értelemszerűen át szeretne adni a jövő generációinak, így a Trinity Sports Managementnél kapott állást – annál az ügynökségnél, ahol például Tom Pidcockkal, Geraint Thomasszal és Simon Yatesszel is együtt dolgozhat.

Akik még hiányozni fognak…

A saját készítésű tartalmak és a bajusz-frizura királya, Mitchell Docker 35 évesen, a Paris-Roubaix-n vonult vissza (stílusosan egy sört legurítva, erről itt írtunk, ő a "Life in the Peloton" podcastjeinek készítésével foglalkozik a közeljövőben. Kévin Rezát és Kiel Reijnent sem látjuk már a mezőnyben, utóbbi az aszfaltot a murvákra cseréli, hisz gravel kategóriára vált, és Michal Golas, Marcel Sieberg, Mathias Frank, Moreno Hofland, valamint Bert de Backer is befejezi. Frederik Backaert a szülei farmján fog dolgozni a jövőben, míg Tomasz Marczynski idejét az írás és a különféle kerékpáros rendezvények szervezése fogja kitölteni ezután.
Forrás: Velonews
Kerékpár
Tényleg itt a vége – Andre Greipel vasárnap tekert utoljára profiként
06/10/2021 13:45
Országúti Világbajnokság
"Ez a lehető legjobb befejezés, aranyéremmel szállok ki a kerékpárversenyzésből"
22/09/2021 16:01