Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagy bajnok lett a kis kövér srácból – Brian Holm a rá jellemző stílusban búcsúzott Mark Cavendishtől

Bodnár Gergő

Frissítve 31/05/2023 - 18:27 GMT+2

Minden jó, ha a vége jó, Mark Cavendish behúzta a római sprintet, így győzelemmel búcsúzott a Girótól. Attól a versenytől, ahol még 15 évvel ezelőtt először nyert háromhetesen. Cavendish előző hétfőn jelentette be a visszavonulását, volt sportigazgatója, Brian Holm pedig a rá jellemző stílusban búcsúztatta.

Így lett szép a Giro vége: Cavendish nyerte az utolsó szakaszt

Tizenegy perc. Pontosan eddig tartott Mark Cavendish utolsó girós sajtótájékoztatója a Brescia melletti Hotel Touringban. És ebben már az újságírói kérdések is benne voltak.
Elmondta, amit szeretett volna, megindokolta a döntését, tényleg nincs tovább, a 2023-as idény végén befejezi.
Arról viszont nem beszélt, hogy mi a terve a folytatást illetően, és mennyire szeretne eltávolodni a mezőnytől. A jövő még kérdéses, a múlt sokak számára ismert, de ha a pályafutása utolsó Giro-szakaszát behúzó Cavről beszélünk, Brian Holm személye egyszerűen megkerülhetetlen.
A Quick-Step volt sportigazgatója a rá jellemző különös stílusban búcsúzott attól a versenyzőtől, aki Rómában megszerezte pályafutása 162. profi győzelmét, júliusban pedig megpróbálja megdönteni Eddy Merckx rekordját a Touron.
Hát, igaz a hír. A kis kövér srác tényleg befejezi.
Senkivel sem ápolt olyan szoros kapcsolatot Cavendish a Quick-Stepnél, mint Brian Holmmal, aki korábban még a T-Mobile-nál is a csapatfőnöke volt.
"Most már elmondhatom, hogy az edzőknek nem voltak nagy elvárásaik a kis ducival szemben. Sebastian Weber elvitte egy laboros állóképességi tesztre, majd arra a következtetésre jutott, hogy ez a srác még juniorok között se nyerne. A megjegyzés nyilván felhúzta Markot, és viszonylag hamar behúzta a Scheldeprijst. Ezután írt egy nyílt levelet a csapat vezetőinek, amelyben elmagyarázta, hogy jó ötlet lenne elsőéves profiként elvinni a Tourra. Amit egyébként aztán meg is léptek."
picture

Cavendishé a római sprint, Roglic három Vuelta után a Girót is megnyerte

Cavendish az előző heti sajtótájékoztatón megengedett magának egy érdekes megjegyzést, ami nagyjából így szólt: „A lehető legtöbbet hoztam ki a korlátozott tehetségemből.”
Brian Holm ezt a kijelentést hangos nevetéssel fogadta.
„Jaj, hagyjuk már! Ilyesmit azért mondanak, hogy a közösségi médiában jöjjenek a lájkok. Mark 34 Tour-szakaszt nyert, világbajnok volt, és behúzta a Sanremót. Ezt mind ő hozta össze, szóval neki is megvoltak az adottságai ehhez a sporthoz.”
Daniel Friebe kerékpáros szakíró így emlékszik Cav legjobb éveire.
„2010-ben és 2011-ben Mark gyakorlatilag érinthetetlen volt. Egyedülálló megindulással rendelkezett, amit igazán csak a helikopterképekből tudtál utólag összerakni.
Olyan volt a sprintje, mint Michael Jordan hátrafelé ugrós dobása, vagy Muhammad Ali legendás lábmunkája.
"Cavvel soha nem volt könnyű, de hálás vagyok neki, mert a legjobb évei alatt folyamatosan a legokosabb sportigazgatónak állított be. Bár vele akkoriban nem lehetett veszíteni. Ha beteszem elé a felvezetővonatba a buszsofőrünket, akkor is megnyerte volna a sprintet” – meséli Holm.
picture

Mark Cavendish

Fotó: AFP

„Ugyanakkor legtöbbször ő volt saját maga legnagyobb ellensége. Dicsérnünk kell, amiért a pályafutása során mindig talpra állt, de fel kell tenni a kérdést, hogy miért került ilyen sokszor ennyire mélyre. A legtöbb esetben talán azért, mert vitába keveredett a mellette dolgozókkal.”
Erre Holmnak természetesen van egy érdekes története.
"2013-ban járunk, a Giro 13. szakaszán. Egy szökevénycsoport meglépett, és a kisérőkocsiban tudtuk, hogy simán hazaérhetnek. Bramatival egymásra néztünk, majd úgy döntöttünk, hogy mindenképp összehozzuk a sprintet Cavnek. Beáldoztunk az egész csapatot, mindenki forgott elől, utolértük az elmenést, majd Mark megnyerte a szakaszt.
Aztán este a szállodában szó nélkül elsétált mellettem. Mikor bementem hozzá a szobába, teljesen kivolt. 'A te hülye döntésednek köszönhetően kellett széthajtanom magam, miattad nem fogom befejezni a Girót.'
Ez viszont már nekem is sok volt. 'Na, ide figyelj te kis köcsög. A Sky-nál arra panaszkodtál, hogy senki nem akar érted menni, de most, hogy az egész csapat neked dolgozott, ez sem tetszik?'
Valami ilyesmit mondtam, de nagyon felhúztam magam. A vita után nemsokkal felhívott a felesége és megkérdezte, hogy pontosan mi történt köztünk, mert Mark nem akar engem tanúnak az esküvőjén.
Na, pont ennyire tud dühös lenni valakire. De másnap reggel mögém állt, átölelt, és csak mosolygott. Egy pillanat alatt rendben voltunk, és aztán én lettem az esküvői tanúja.”
Patrick Lefevere jól emlékszik rá, mikor hallotta először Cavendish nevét.
"A 2006-os brit körön ugyan Boonen nyerte az utolsó szakaszt, de nem volt egészen boldog. Ki volt akadva egy alacsony brit srácra, aki még a nyergéig sem ér fel, de marha gyors. Valami olyasmit mondott, hogy ezzel a gyerekkel lesz még bajunk bőven.”
Ha nincs Cav, nincs Sky, és Wiggins sem lesz sárga trikós.
"Mark egyszerűen nem volt hajlandó belenyugodni a kerékpársport akkori alapvetéseibe, és mindig a legjobb akart lenni” – mondja Friebe.
picture

Cavendish a Girón ünnepelte a születésnapját

Fotó: AFP

„Nem fogadta el, hogy csak az olaszok meg a belgák, és az ő edzésmódszereik uralhatják ezt a sportágat. Cavendish volt az, aki világossá tette számukra: mi, britek is képesek vagyunk a legjobbak lenni.”
Akár megdönti nyáron Merckx rekordját, akár nem, Cav a 162 profi győzelmével már most legendának számít. A girós sajtótájékoztatón is elmondta, hogy nem a 35. szakaszért megy a Tourra, hanem mert nyerni akar. Újra és újra.
„Ha most tizennyolc szakaszgyőzelmem lenne, akkor is a következőt, a tizenkilencediket akarnám megszerezni.”
"Mark tagadja, de természetesen a Tour-rekord egy nagy cél számára” – mondja Holm.
„Az ember nem megy tovább, ha nincs előtte egy igazán komoly mérföldkő, amit szeretne elérni. De nem merném azt mondani, hogy nem fog sikerülni neki, ugyanis dolgoztam vele pár évet. Szépen megtanította nekünk, hogy a lehető legnagyobb hiba leírni őt.
Soha ne állíts olyat, hogy Cavendish valamit nem tud megcsinálni.
Forrás: Nieuwsblad.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés