Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Merlier jön, Cavendish megy? – miben mesterkedik Levefere?

Szabó Bence

Publikálva 26/05/2022 - 11:39 GMT+2

A sajtó tényként kezeli, hogy jövőre új sprinter érkezik a Quick-Step csapatához Tim Merlier személyében, ami egyúttal Mark Cavendish jövőjét is kérdésessé teszi. Patrick Lefevere egyszerre tagadja és megerősíti a hírt, a sorok között olvasva viszont leginkább a saját alkupozícióját is igyekszik javítani.

Mark Cavendish

Fotó: Eurosport

A sajtóban megjelenő hírek alapján eldőlhetett a kérdés, de ne vegyük olyan biztosra a dolgot.

„Az állítás önmagában jogos: nem lehet három világklasszis sprinter egy csapatban.”
A fenti talán a legerősebb mondat Patrick Lefevere szokásos szombati, Het Niewusbladban megjelent jegyzetében. A Quick-Step csapatvezetője úgy írja mindezt, hogy Fabio Jakobsen érvényes szerződéssel rendelkezik a következő szezonra, a belga sajtó pedig szinte kész tényként kezeli, hogy Tim Merlier érkezik az Alpecintől. Ez pedig felveti a kérdést, hogy akkor az elmúlt szezonban magára találó Mark Cavendish – hiába nyert még idén is a Girón – az idény végén távozik? Vagy az egész nem ilyen egyszerű és csak a rutinos Lefevere kavarja a kártyákat?
Először is a Merlier-ről szóló híreket – legalábbis a belga csapatvezető szerint – érdemes a helyén kezelni.
„Mindenhol azt olvasom, hogy Tim Merlier már alá is írt hozzánk. Így működik ma az újságírás: egy helyen lehoznak valamit – persze a csapat megkérdezése nélkül – és mindenki egyből biztosra veszi. Mi igaz a történetből? Igen, beszélek Merlier menedzsmentjével, ahogy sok mindenki mással is az év ebben az időszakában.”
Lefevere tehát látszólag dühös a médiára a kiszivárgó hírek miatt. Azért is, mert ahogy mondja, ez szükségtelen feszültséget teremet a csapaton belül, mivel a fenti felvetéséből kiindulva így Cavendishnek nem marad hely jövőre. Miközben a brit szakaszokat nyer, Lefevere pedig csak most, a Giro utolsó hetén utazik Olaszországba, hogy elbeszélgessenek a folytatásról.
„Mindenki egyből kombinál: ha Merlier jön, akkor Cavendish megy. Ez szörnyen tiszteletlen ebben a helyzetben Mark irányába. Megbeszéltem vele, hogy megvárjuk a Girót, mielőtt beszélnénk a jövőjéről. Mindenki azt mondja, hogy motiváltan teker, az eredményei is ezt bizonyítják. Nagyon bosszantó, hogy ilyeneket kell olvasnom.”
Akár őszinte is lehet ez a kifakadás, de azért Lefevere sem most jött le a falvédőről. A csapatvezető korábban már nem egyszer játszotta el, hogy ügyesen irányítva a médiát javított az alkupozícióján. Az, hogy kiemeli, Cavendish képviselőivel most kezdődnek majd a tárgyalások, nyilván nem véletlen, ahogy hiába tagadja Merlier aláírását, önmagában a reagálással ad egyfajta hitelt a kiszivárgott információknak.
Cavendish és Jakobsen mellé érkezhet Merlier a következő szezonban.
A kérdés, mi lehet a célja? Tényleg nem férne meg a három sprinter egy csapatban? Egyrészről persze Jakobsen és Cavendish között már idén is voltak súrlódások a Tour-keretbe kerülés körül, Merlier pedig nyilván csak tovább bonyolítaná a helyzetet.
Másrészről viszont, ahogy Levefere is említi, korábban volt már háromsprinteres felállása a csapatnak: 2018-ban a fiatal Jakobsen mellett Elia Viviani és Fernando Gaviria is ott tekert (sőt, Alvaro Hodeg is), de a tavalyi Cavendish, Sam Bennett, Jakobsen hármas sem volt éppen utolsó.
Ha van rá anyagi keret, miért ne lehetne megpróbálni hármukkal? És valószínűleg ez a kulcs, a keret. Lefevere megpróbál kedvezőbb helyzetbe kerülni a tárgyalások előtt, de ez nem jelenti, hogy Cavendish sorsa eldőlt volna. Figyelembe véve, hogy alighanem a brit sprinter is szívesen maradna a csapatnál, ahol feltámasztotta a karrierjét, bőven lehet esély a megegyezésre. Kérdés, milyen kompromisszumokat hajlandó meghozni ezért.
Akár fizetés, akár a csapaton betöltött szerep terén.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés