Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ez már hivatalos: Nibali az év végén tényleg visszavonul

Bodnár Gergő

Publikálva 12/05/2022 - 09:38 GMT+2

Vincenzo Nibali szerdán a szülővárosában, Messinában jelentette be, hogy a szezon végén befejezi a pályafutását. Alejandro Valverdéhez hasonlóan, a korábbi Tour, Vuelta és kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz versenyzőt, már csak pár hónapig láthatjuk a mezőnyben.

Vincenzo Nibali

Fotó: AFP

Vincenzo Nibali megragadta az alkalmat, elkapta a pillanatot és tegnap a szülővárosában, Messinában jelentette be, hogy az év végén hivatalosan is elköszön a profi kerékpársporttól.

"Nekem ez lesz az utolsó Giróm, a szezon végén befejezem a kerékpáros pályafutásomat. Egy ideje már készültem a bejelentésre, de szerettem volna Messináig várni vele” – mondta szerda délután a Rai Sport adásában Nibali.
Az Astana olasz versenyzője, 18 év át tartó profi pályafutása során, 54 győzelmet szerzett, kétszer rózsaszín trikót, 2014-ben Tour de France-t, 2010-ben pedig Vueltát nyert. Vagyis Nibali egyike annak a 7 kerékpárosnak, akik karrierjük során mindhárom nagy körversenyt meg tudták nyerni. Rajta kívül ezt csak Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Alberto Contador és Chris Froome mondhatja el magáról.
Nibali, aki még 2005-ben a Fassa Bortolo csapatánál lett profi, a négy Gran Tour-győzelme mellett, nyert két Lombardiát és Tirreno-Adriaticót, 2018-ban szökésből győzött a Milano-Sanremón, összesen 11 alkalommal állt dobogón háromhetesen, és 15 szakaszt nyert eddig a nagy körversenyein. Tavaly októberben pedig hazai közönség előtt húzta be a Szicíliai kört, ami máig az utolsó profi győzelme.
"Egy ideje már tudtam, hogy eljön ez a pillanat, de vártam a lehető legtökéletesebb alkalomra. Most, hogy végre itt vagyok Messinában, szeretném bejelenteni, hogy ez lesz az utolsó Giróm és az év végén befejezem a pályafutásomat” – mondta Nibali, aki novemberben ünnepelte a 37. születésnapját.
picture

Vincenzo Nibali

Fotó: AFP

„Azt hiszem, hogy számomra tényleg eljött a búcsú ideje, és ezt pont itt, a szülővárosomban szerettem volna kimondani. Ott, ahol elkezdtem tekerni, és ahonnan 15 évesen északra költöztem azért, hogy profi lehessek. Azt gondolom, hogy nagyon sok időt töltöttem el a sportágban, amitől rengeteget kaptam, de mostantól szeretném minden időmet a családommal tölteni. Azonban remélem, hogy valamilyen módon azért a mezőny közelében maradhatok.”
Vincenzo Nibali bejelentése nem számít óriási meglepetésnek, már télen is tett arra utalásokat, hogy vélhetően az idei lesz, a 2005-ben indult profi pályafutása utolsó szezonja.
Egy másik legendához, Alejandro Valverdéhez hasonlóan, az év végén ő is elköszön, nagy szerencse, hogy még pár nappal ezelőtt láthattuk őket Budapesten.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés