Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mindenki megnyugodhat, Sagan még kellően motivált

Eurosport
Eurosport

Publikálva 30/11/2020 - 12:06 GMT+1

A visszavonulásra még csak nem is gondol, de egy újabb életrajzi könyv lehetőségét nem zárja ki. Interjú Peter Sagannal.

Fotó: Eurosport

Ha volt év, amikor ki lehetett hagyni a nagy egynaposokat a Giro miatt, az idei biztosan ilyen volt. Peter Sagan kilenc Tour de France és négy Vuelta-részvétel után végre először ott lehetett az olasz körversenyen, ahol a ponttrikót ugyan nem szerezte meg, de volt egy elég látványosan megnyert szakasza, így már mindhárom nagy körversenyről van legalább egy győzelme.

Mennyit tudtál pihenni a Giro óta?
Három hetet voltam Zsolnán, végre egy hosszabb időt tudtam eltölteni a szüleimmel. Nemrég visszajöttem Monacoba és szépen lassan elkezdem az edzéseket. Bár nem könnyű a helyzet, mert itt az összes edzőterem zárva van a vírus miatt, szóval otthon kell erősítenem.
Lesz edzőtáborotok idén?
Elvileg igen, kettő is. Először december 7-től négy napot leszünk együtt Ausztriában, aztán jönne egy edzőtábor a Garda-tónál, de az szerintem erősen kérdéses. Lehet januárra kell csúsztatni.
Harminc éves korodig vártál arra, hogy elindulhass a Girón. Így pár héttel a verseny után, mi mondasz, jó élmény volt?
Abszolút. És már látom, hogy tényleg nincs akkora stressz ezen a versenyen, mint szokott lenni a Touron. Nagyon élveztem minden percét, nyerni is tudtam a sok második hely után, bár nézők előtt, normál körülmények között nyilván extrább élmény lett volna. Annak viszont kifejezetten örültem, hogy jártunk Venetóban, ahol évekig éltem, az nekem hazai pálya volt. 
Mennyi esély van rá, hogy újra láthatunk a Girón?
Esély van, de még fogalmam sincs a versenyprogramomról. Egy biztos: két nagy kört lenyomni ilyen rövid idő alatt, kifejezetten megterhelő dolog.
picture

000_8RJ68J.jpg

Fotó: Eurosport

A Girón nyertél egy szakaszt, a Touron viszont nem lett meg a zöld trikó. Ez csalódás?
Tisztában voltam vele, hogy mindenki elvárja tőlem a nyolcadik zöld trikót, de nem lehet mindig mindent megnyerni. Ettől még egy olyan cél maradt, amiről nem szeretnék lemondani a jövőben.
Sokan mondják, hogy a fiatalabbak jobban és gyorsabban alkalmazkodtak ehhez az extra szezonhoz, mint az idősebb korosztály. Ezzel egyetértesz?
Lehet benne valami. Én is 2010 óta vagyok profi, megszoktam egy ritmust, amiből most kizökkentem. Volt egy hosszabb leállás, majd a rajt, aztán csomó verseny. Extra volt, de én személy szerint nem kezeltem annyira rosszul.
Korábban már mesélted, hogy a tavaszi karantént otthon, Giovanni Lombardival, a menedzsereddel töltötted.
Sokat nem tudtunk csinálni, mert alig lehetett kimozdulni. Szerencsére Marlon nem lakik tőlem messze, őt legalább rendszeresen láthattam. Giovannival nagy szerencsém van, mert ő nem simán a menedzserem, hanem a barátom. A pályafutásom kezdete óta ott van mellettem és tényleg rengeteg időt töltünk együtt.
2021 elvileg az olimpia éve. Ott leszel?
Ti biztosan tudjátok, hogy lesz olimpia?:) Amúgy ha lesz, megyek. Egyszerűen nem lehet kihagyni.
Hogy tudsz ennyi idő, és ennyi nagy győzelem után motivált maradni?
Én választottam magamnak ezt a sportágat, ezt az életet, és bár sokat nyertem eddig, egyáltalán nem tartok ott, hogy kiégtem volna. És teljesen elégedett sem vagyok. Még tekerek, ez pedig azt jelenti, hogy motivált maradtam és versenyképesnek érzem magam.
Ha válaszhatnál egy versenyt, amit megnyerhetnél jövőre, melyik lenne az?
Ez sajnos nem így megy, de tenni lehet érte. Ha egyet mondhatok, akkor legyen a Sanremo.
A jó fizetés sokat változtatott az életeden?
Egyáltalán nem. A változást inkább a kisfiam megszületése hozta. Apuka lettem, így nagyobb a felelősségem is. Nagyon megy az idő, Marlon idén már oviba megy.
Monti, a régi haverok és Conor McGregor - Sagan már pihen, és az életrajzi filmjét tervezi | Eurosport"Nem ez volt a legerősebb szezonom, de nem panaszkodom. Most már legalább elmondhatom magamról, hogy tényleg egy komplett versenyző vagyok." Peter Sagan tényleg nem futott - magához képest - ütős idényt, de ezt ő is elismeri. Októberben viszont lenyomta pályafutása első Giróját, ahol négy alkalommal ugyan második lett, de egy emlékezetes győzelmet csak összehozott.
És teker?
Igen, ráadásul ő erőltette az egészet, nem én. Ügyesebb is, mint az apja, aki csak 6 évesen ült először kerékpárra. Marlon két és fél évesen már pótkerék nélkül nyomta.
Katerinával, a volt feleségeddel milyen a kapcsolatod?
Teljesen jóban vagyunk, már csak Marlon miatt is. Mindketten azt szeretnénk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk számára.
Jó szívvel ajánlanád a profi kerékpárosok életmódját a fiadnak?
Őszinte leszek, nem. Biztos valami más sportágat javasolnék, de neki kell választania. Akármit csinál majd, én támogatni fogom. Az biztos, hogy ez nem egy könnyű élet, és nem egy könnyű sport.
Pedig te vagy a mezőny legjobban fizetett versenyzője...
Ezt nem tudom, mivel nem ismerem a többiek szerződését.
Ki a legjobb, legideálisabb segítőd?
Egyet nem tudok mondani. A tesóm Juraj mellett, Oscar Gatto, Daniel Oss és Maciej Bodnar.
A memóriád amúgy milyen? Emlékszel az összes győzelmedre?
Ááá, nem. De ha látom a videót, akkor beugranak az emlékek.
A három vb cím például megvan?
Mindegyik másért volt különleges, és mást jelentett nekem. Ha egyet kellene választani, akkor Bergent mondom. Az volt a harmadik, az volt történelmi. Ezt követően jött elő egy könyv megírásának ötlete. Meg szerettük volna örökíteni ezt a három évet.
picture

000_8RZ4UE.jpg

Fotó: Eurosport

Tervezel még könyvet írni?
Jó kérdés, most nem. De ha lesz rá időm, miért ne!?
Van egy helyed otthon, ahol a sok trófeát meg díjat őrződ?
Nem árulom el hol vannak, ez titok:) De nem Monacóban, az itteni lakásban nincs elég helyem.
Gondolkoztál már azon, hány évig fogsz tekerni?
Dehogyis, mivel a pillanatnak élek. Minden napot élvezni szeretnék, ami még versenyzőként előttem van.
Tavasszal, amikor mindenki görgőzött, te azt nyilatkoztad: "nem vagyok virtuális versenyző". Ezzel mire szerettél volna utalni?
Arra, hogy ez nem volt komoly dolog, hanem csak egy játék. Ha meg otthon szeretnék játszani, benyomom a PlayStationt.
Tuttobici
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés