Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ganna: "El sem hiszem, hogy ezeket a győzelmeket én hoztam össze"

Eurosport
Eurosport

Publikálva 03/12/2020 - 12:08 GMT+1

Filippo Ganna büszke lehet a szezonjára, melynek végén négy szakaszt nyert a Girón.

Fotó: Eurosport

"Úgy érzem magam, mint egy kisgyerek, aki egész évben jól viselkedett, de mégis sokkal többet kapott annál karácsonyra, mint amire előzetesen számított." Hát igen, Filippo Ganna büszke is lehet a szezonjára. Olasz bajnoki cím, világbajnoki arany, majd egy elképesztő Giro, négy szakaszgyőzelemmel és rózsaszín trikóval.


Geoghegan Hart győzelme után mindenki azt találgatta, lehet-e neked is esélyed valamikor egy háromhetesen?
Nyert már Ganna Girót, méghozzá az elsőt, bár Luigi nem a rokonom :) Tényleg jó lenne valamikor az összetettért menni, csak ez esetemben nem ilyen egyszerű. Ha lenne egy ideális útvonal, kevés heggyel és sok időfutammal, meg ha le tudnék fogyni 75 kilóra, lehetne esélyem. De most 83 vagyok. És ez nem úgy megy, hogy kimondod, és máris ledobtál majdnem egy tízest... 
De azért elégedett vagy a szezonoddal?
Persze, nagyon büszke vagyok az évemre. Úgy érzem magam, mint egy kisgyerek, aki egész évben jól viselkedett, de mégis sokkal többet kapott annál karácsonyra, mint amire előzetesen számított. 
Mintha elérzékenyültél volna Milánóban, amikor Tao megszerezte a rózsaszín trikót.
Még jó, mivel rengeteg időt töltöttünk együtt, már januárban is közös edzőtáborban voltunk. Láttam mennyire nyugodtan állt hozzá a versenyhez menet közben, talán egyszer tűnt idegesnek, az időfutam előtti este. Mondtam is neki: nyugi, ugyan döntetlenre álltok, de sokkal jobb időfutamos vagy, mint Jai. Egyedül azon a vacsorán láttam egy kicsit feszültebbnek. Összehozott minket az a három hét, elvesztettük G-t, de nem rogytunk meg, hanem onnantól kezdve támadó szellemben mentünk minden nap. Talán azóta sokan egy kicsit máshogy néznek az Ineos-ra.
picture

000_8TA92E.jpg

Fotó: Eurosport

Egyébként számítottál arra, hogy ennyire jól fogsz menni? Hisz mégiscsak GT-újonc voltál.
Kicsit tartottam a versenytől, mert teljesen ismeretlen volt számomra. Volt egy olyan forgatókönyv is, hogy az elején odateszem magam, megnyerem az első szakaszt, de aztán elfogyok, és 10 nap után kiszállok. Egy nagy célom volt előzetesen, hogy menjek jól az első nap, és legyen esélyem a rózsaszínre.
Furcsa volt ez a szezon mindenkinek, de volt olyan nap vagy verseny, amikor verhetetlennek érezted magad?
Volt, a Girón a valdobbiadeni időfutam. Ott szárnyaltam. Érzelmi szempontból Milánó ütősebb volt, mert nem csak én nyertem, hanem Tao is.
De ezen a Girón volt egy győzelmed szökésből is.
Ne is mondd, brutális nap volt. 225 km és 4200 méter szintkülönbség, gonosz hegyekkel, meg egy jó nevekből álló 8 fős szökéssel. Abban az elmenésben sokaknak volt veszítenivalójuk, nekem viszont semmi. Tizenhét kili lehetett hátra amikor úgy voltam vele, jól érzem magam, szóval menjünk. Lesz, ami lesz.
Szakaszt nyertél, majd másnap a 83 kilóddal és a 193 centiddel kék trikóban tekertél.
Hát, így alakult, de ezen én is mosolyogtam. Ha erős vagy, sok minden lehetséges. Jó nevekkel szöktünk, de nagyon kellett mellém Puccio is, aki egész nap segített. "Most egyél, igyál eleget, forogj be egy kicsit, ne vezess" - ilyeneket mondott végig. Úgy viselkedett abban a szökésben, mintha az öccsére vigyázna. 
Ilyen volt Filippo Ganna meseszerű Girója | EurosportNégy szakaszgyőzelem Giro-újoncként, és totális dominancia az időfutamokon.
Még felsorolni is nehéz mennyi időfutamot nyertél idén. Olasz bajnoki cím, aztán szinte egyből a világbajnoki arany, majd jött Palermo.
Én is forgatom a fejem. El se hiszem, hogy ezeket a győzelmeket én hoztam össze.
Gondolkoztál már azon, hogy hol lehetnek a határaid?
Nehéz erre mit mondani. Valaki megjelenik a profik között és egyből nyerni kezd, mint Remco, nekem meg kellett négy év, hogy elérjem ezt a szintet. Fiatal vagyok, csomó időm van még kifutni magam.
Tervezed már a következő szezont?
Ha minden rendben lesz, a San Juanon fogok kezdeni. Az egynaposok közül valószínűleg megyek a Sanremóra és a Roubaix-ra, aztán elkezdek készülni a Giróra, ahol megpróbálom Taót hozzásegíteni a címvédéshez. És persze lesz a pálya is az olimpia miatt.
Az egy órás rekord szóba jöhet a közeljövőben?
Nyerjek háromhetest, fogyjak le, és döntsem meg az órás rekordot. Mindenki nyugodjon meg egy picit, azért ez nem így megy. Haladjunk sorban, és nézzünk ki egy célt. Nem kell ennyire rohanni. Egy biztos, ha megpróbálom, nem megyek magaslatra miatta.
picture

000_8RL9G3.jpg

Fotó: Eurosport

Sportos családból jössz, Marco az édesapád például kajakosként rész vett az 1984-es olimpián. 
Furcsa beceneve volt, 'németnek' hívták. Volt egy megjelenése, na. Mindemellett nagyon szorgalmasan és lelkiismeretesen dolgozott, és nekem is folyamatosan azt mondogatta kiskoromban, hogy mennyire fontosak a kemény edzések.
Carlotta, a testvéred Matto Sobreróval, az NTT versenyzőjével jár.
Szoktam is mondani, hogy inkább vele, mint mással :) Egyébként nagyon jóban vagyunk, 18 éves korunkban csináltattunk egy közös tetoválást. Mostanában kevesebbet látom, mert mindketten elköltöztünk otthonról. Én átmentem Asconába, ő meg a modellkedés mellett belső építésznek tanul, és Milánóban jár egyetemre.
Van egy másik Carlotta is az életedben.
Igen, a barátnőm. Vele öt éve vagyunk együtt. Semmi köze a kerékpársporthoz, és figyelek is rá, hogy otthon még véletlenül se beszéljünk erről.
Te is elkaptad a vírust, és hetekig nem volt negatív teszted. Már minden rendben?
Abszolút. Három napig volt magas lázam, de amúgy semmi extra. Inkább a szüleim miatt aggódtam, mert a családban mindenki elkapta. Furcsa volt úgy enni a tésztát, hogy nem érzem az ízeket. Pedig nekem pont most lehetne csalni egy kicsit. Amióta minden rendben, folyamatosan a konyhában vagyok és tésztát főzök :) Imádok enni. 
picture

000_8TB3AB.jpg

Fotó: Eurosport

Az igaz, hogy amilyen erős vagy az időfutamban, olyan jól grillezel?
Igen, de nem értem, ez miért olyan extra? Szeretek főzni, és minden házimunkát gond nélkül elvégzek. Ha kell, fát vágok a kandallóba.
Pedig azt mondják rólad, ha nem tekersz, marha lusta srác vagy.
Pont az ellentéte vagyok annak, ahogy a kerékpáron nyomom. Mondtam is a Giro vége után, hogy engem biztos nem fogtok állandóan a tv-ben látni, annál lustább vagyok. A tavaszi karantén alatt a szakállam is azért nőtt meg, mert nem volt kedvem levágni. Jó, egy idő után képbe jött a fogadásunk Sobreróval, hogy ki bírja tovább növeszteni a bajuszát. Ő nyert.
Tuttobici, Gazzetta, Corriere della Sera
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés