Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Biniam Girmay: az afrikai csodasrác, aki öt éve versenyzett először országúton

Nagy Benjámin

Frissítve 28/03/2022 - 10:19 GMT+2

A Gent-Wevelgem győztese üstökösként robbant be a mezőnybe, és ha ilyen ütemben fejlődik, meseszép jövő vár rá. Egy kelet-afrikai országból, ami az utóbbi években elképzelhetetlen magasságokat ért el a sportágban, és ahol az emberek megőrülnek a profi kerékpározásért. 2022. március 27. és egy napsütéses flandriai délután után meg pláne.

Biniam Girmay

Fotó: AFP

Hős.

Ép ésszel már-már felfoghatatlan, amit Biniam Girmay vasárnap elért a Gent-Wevelgemen. Azt eddig is tudtuk, hogy a Wanty 21 éves versenyzője kivételes tehetség, ezt az adottságát pedig többször meg is mutatta az utóbbi két-három évben, de arra, hogy megnyerjen egy ilyen rangú WorldTour-egynapost, talán még ő maga sem látott reális esélyt.
Márpedig megcsinálta. Elment a jó szökéssel, okosan taktikázott, és olyan erővel robbantott egészen korán a célegyenesben, hogy a többieknek tulajdonképpen esélyük sem volt. A „többieknek” szó itt speciel egy Sanremo-győztest is takart, no meg az egész vert mezőnyt, benne világbajnokokkal, olimpiai bajnokokkal és olyan klasszisokkal, akiket öt évvel ezelőtt még Wevelgemtől 5092 kilométerre nézett a tévéből. Öt évvel ezelőtt, amikor nem mellesleg élete első (!) országúti versenyén indult.
A története, amit ő maga mesélt el néhány napja a Het Nieuwsbladnak, filmbe illő. Arra pedig, hogy egy eritreai srácról legyen fő cikk egy belga klasszikus reggelén, szintén nem volt példa még – noha az is nagyot szólt, amikor Daniel Teklehaimanot 2015-ben viselhette a pöttyös trikót a Tour de France-on.

2000-2017, Eritrea

"Hogyan és miért kezd el kerékpározni egy eritreai gyerek? Egyszerű, mert ez a legnépszerűbb sport az országomban. A futball nem jelent sokat, az atléták, különösen a futók már nagy sztárok. De a kerékpározás szintjét semmi sem üti meg. A múlt örökségét ápoljuk, hiszen Eritrea Olaszország gyarmata volt. Ők hozták be a sportágat, és nagyon gyorsan átragadt a helyi lakosságra. Voltak egymás elleni versenyek is, amiken néha legyőztük az olaszokat, aztán 1945-ben már saját hivatalos kerékpáros csapattal rendelkeztük. Azóta töretlen a népszerűség. Európában kevesen tudják, de nekünk is vannak saját klasszikusaink. Minden hétvégén, szinte mindenhol versenyek vannak, több tízezer nézővel. A Flandriáról például ne kérdezzetek az országban, helyette a Tour of Zoba Maekel számít az igazán nagy versenynek. Nem véletlen, hogy amióta Európában versenyzem, sokan könyörögnek nekem Eritreából, induljak inkább otthon.
Nekünk is megvannak a saját ikonjaink. Ami másnak Eddy Merckx vagy Lance Armstrong, az nekünk Yemane Negassi, aki az 1970-es években részt vehetett az olimpián és világbajnokságon is indult. Mindenki ismeri őt. És én is így, ezzel a tudással kezdtem el. Először 5 éves koromban ültem biciklin, aztán 12 lehettem, amikor montizni kezdtem, és 16 évesen indultam az első országúti versenyemen. Ez abszolút normálisnak számít Eritreában."
picture

Eritreai Girmay-szurkolók a tavalyi vb U23-as mezőnversenyén

Fotó: AFP

2018, Ruanda

"Édesapám ács, de imádja a bringázást, és ez az egész családra igaz. Így mondhatom, hogy kerékpáros családból származom. A tesóim is versenyeznek. Látták otthon, hogy tehetséges vagyok, és korán vettek nekem egy egész jó bringát. Egy Treket, 4500 euróért, ami elég sok pénznek számít Európában is, jól gondolom? Eritreában sok versenyt nyertem, a szövetség felfigyelt rám, és 2018-ban elmehettem a junior afrikai bajnokságára. Mindent megnyertem, amit csak lehetett: a mezőnyversenyt, az időfutamot és a csapatidőfutamot is. Egy héttel később érkezett egy levél a szövetséghez: nem szeretnék véletlen bentlakásos iskolába költözni Svájcba, az UCI nemzetközi edzőközpontjába, ahol a kevésbé ismert kerékpáros országok fiatal tehetségei tanulnak és készülnek? Természetesen akartam, ki ne akarna? Ekkor döbbentem rá először, hogy talán egy nap ez lehet a hivatásom."

2018, Svájc

"Eritreából Svájcba költözni egyfajta alkalmazkodás volt. Én hiszem, hogy alkalmazkodni jó. Persze nem az időjárás vagy az ételek miatt. (nevet) Júniusban érkeztem meg. Hiányzott a családom, a barátaim, szülővárosom, Asmara társadalmi élete. Otthon még mindig gyerek voltam, de hirtelen egy másik kultúrában találtam magam, más nyelvet hallottam, és csak telefonon keresztül tudtam tartani a kapcsolatot az otthoniakkal. Európa unalmasnak tűnt, de megtanultam versenyezni. Megtanultam, hogyan kell csapatban menni, hogyan kell bevenni egy kanyart, jó alapot kaptam. Közben sok időt töltöttem a szobámban. Honvágyam volt. Képzeljétek el a fordítottját: egy gyereket Európából Afrikába küldeni szintén nehéz lenne. Három hónap után mentem haza először."

2018, Belgium

"Az a bizonyos meccs? (nevet) Furcsa, hogy minden belga újságíró folyamatosan erről beszél, de valóban, az első három Svájcban töltött hónapom alatt egyszer megelőztem Remco Evenepoelt. Az UCI-csapatunk akkoriban egy vegyes csapat volt, egy cseh, egy ruandai, két kolumbiai, egy ecuadori, egy mexikói és egy panamai versenyzővel. Mindannyian az UCI programjában voltunk, és együtt laktunk egy nagy lakásban Svájcban. Versenyeztünk Franciaországban és Belgiumban is, és korábban már többször nyertem, mint ahogy aznap is. Fogalmam sem volt, hogy kik a nagy nevek a junioroknál, senkit nem ismertem Európából, aztán kiderült, hogy megvertem a korosztályom nagy sztárját."
Girmay a 2019-es, U23-as vb-n

2019, Gabon

"2019-ben nagy ígéretként tértem vissza Svájcba. Adott volt a tehetségem, ami abban az évben már januárban megmutatkozott, hiszen az eritreai válogatott színeiben a La Tropicale Amissa Bongón szakaszt nyertem. Ekkor versenyeztem életemben először az európai profik ellen, és sprintben azt az André Greipelt vertem meg, akit gyerekkoromban a tévében néztem a Touron. Bekerültem a nemzetközi sajtóba: én lettem az első 2000 után született versenyző, aki profi versenyen nyerni tudott.”

2020, Franciaország

"A Delko, egy francia kontinentális csapat volt az első, amely profi szerződést adott nekem. Akkor még nem töltöttem be a húszat. Mindenben megfelelt nekem a helyzet: megkaptam a lehetőségeket, és azonnal dobogós helyeket hoztam francia és olasz versenyekről. Meglepetés: ezt mondják, amikor egy Afrikából érkező srác elér egy ilyen szintre. De én nem így gondolom. Azért versenyzek, hogy nyerjek, nem azért, hogy csak simán ott legyek a mezőnybe. Akkor miért lepne meg engem, ha nyerek? Ráadásul az afrikai és az európai versenyek felépítésében nem olyan nagy a különbség, még akkor sem, ha Afrikában főleg nagy, egyenes utakon versenyzünk, és maximum 100 induló van, míg itt az utak szűkebbek, aminek a megszokásához, kitapasztalásához idő kell. De ha gyerekkorodban Afrikában folyamatosan kavicsos utakon tekersz a mountain bike-oddal, akkor a szűk flamand utakat is élvezheted.”

2021, Belgium

"Tavaly nyáron a Delko megoldhatatlan pénzügyi helyzetbe ütközött. Furcsa ezt mondani, de ez volt a szerencsém. A Wanty felvette velem a kapcsolatot, és hirtelen a legnagyobb versenyeken, egy WorldTour-sorban találtam magam. Belgium szerencsét hoz nekem. Alig pár héttel azok után, hogy aláírtam a Wantynál, második lettem a leuveni U23-as vb-n. Ez volt Eritrea első érme vb-kről. Otthon megőrültek, nagyjából hasonlóan, mint 2015-ben Teklehaimanot pöttyös trikójánál. Azóta az egész ország ismeri őt, még azok is, akik egyébként nem követik a sportágat. Híresebb, mint mondjuk amennyire Belgiumban Van Aert híres. Én még nem vagyok ilyen szinten, bár soha nem fogom elfelejteni, amikor hazamentem a vb után. Nyitott autóban mentem végig a fővároson, ami egyben ugye a szülővárosom is, az elnök fogadott, és ezrek sorakoztak az utcákon. Hihetetlen volt. Majd szerzek néhány képet. Nyugodtan tegyétek be őket a cikkekbe, hogy az emberek láthassák, mennyire nagyszerű a kerékpározás Eritreában."
Biniam Girmay
Girmay egyébként San Marinóban él a Treknél tekerő Amanuel Ghebreigzabhierral, de a következő, Giro d’Italia előtti heteket (ne felejtsük, láthatjuk őt a magyarországi Grande Partenzán!) otthon, Eritreában tölti, hisz egyrészt a vízuma miatt három havonta haza kell mennie, másrészt alig várja, hogy láthassa a családját, akik közül egyelőre még senki sem kapott vízumot Európába.
„Nem hiszem, hogy rossz lesz hazamenni, mert nagyon hiányzik a feleségem és a másfél éves gyerekünk, és amúgy is jól fel lehet készülni az otthoni magaslaton a Giróra, ami a következő nagy célom. Hála az égnek minden támogatást megkapok a csapattól, nagyon boldog vagyok. És ha boldog vagyok, az eredmények is jönnek!”
Forrás: Het Nieuwsblad, Wielerflits
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés