Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mise után jöhet az edzés: A lehető legjobb Girmayt szeretné viszontlátni a csapata 2024-ben

Gecsei Dina

Frissítve 22/03/2024 - 19:43 GMT+1

2024 legyen Biniam Girmay visszatérésének éve – legalábbis ebben reménykednek csapatánál, az Intermarché-Wantynál. A 2022-es Gent-Wevelgem győztese a számára pocsékul sikerült 2023-as kiadás után ismét visszatér a történelmi sikere helyszínére, és abban bízik, vasárnap újra bele tud szeretni ebbe a klasszikusba.

Biniam Girmay: "Gyerekként álmodni se mertem a Tour de France-részvételről"

Az Intermarché-Wanty 23 éves eritreai versenyzője, Biniam Girmay nem kezdte rosszul a 2024-es szezont: a Tour Down Underen volt egy második, egy harmadik és egy negyedik helyezése, plusz a pontversenyben második lett a borás Sam Welsford mögött, majd megnyerte szintén Ausztráliában a Surf Coast Classic nevű 1.1-es versenyt, Európában egyelőre egy top10-es eredményt tud felmutatni (Tirreno-Adriatico, 4. szakasz, 4. hely).
Nem rossz kezdés, de aki még emlékszik Girmay 2022-es szezonjára, annak lehet némi hiányérzete vele kapcsolatban. Abban az évben nyert egy spanyol egynapost, a Párizs-Nizzán háromszor is a top 10-ben zárt, a Milánó-Torinón 10., a Sanremón 12., az E3 Saxo Classicon pedig 5. lett, majd nem kis meglepetésre (és történelmet írva) megnyerte a Gent-Wevelgemet, hogy aztán az emlékezetes pezsgősdugós esetig a Giro d’Italián is brillírozzon.
Ehhez képest a 2023-as év már nem alakult olyan fényesen, majdnem utolsó lett a Gent-Wevelgemen, a Flandrián és a Clásica San Sebastiánon pedig bukott, így el sem jutott a célig, de év közben többször küzdött különböző betegségekkel is. Érthető, hogy a csapatával együtt inkább a 2022-es ünneplős szezont ismételnék meg, és a csúcsra szeretnének visszatérni, ezért pedig hajlandóak is dolgozni.
Girmay újra bele akar szeretni Flandriába.
Girmay az idei Omloopon az 55., a Milánó-Sanremón pedig a 27. helyen zárt. „Az Omloopon túl keveset evett, Sanremóban pedig Biniam a Poggión a legjobbakkal együtt tekert fel" – összegezte az elmúlt versenyeket az Intermarché-Wanty teljesítménymenedzsere, Aike Visbeek.
A belga csapat egy jó klasszikus tavaszra készült, ami egyelőre még nem jött el: „Nem mondom meg Bininek, hogy ezt vagy azt csinálja, de úgy gondolom, elég jó ahhoz, hogy visszanyerje a két évvel ezelőtti formáját" – mondta Visbeek.
picture

Biniam Girmay

Fotó: Getty Images

Tény, hogy voltak hullámvölgyei Girmaynak 2023-ban, de Visbeek nem akarja túldramatizálni a dolgokat:
„Ha azt kérdezik tőlem, hogy ’Biniam visszaesett 2022 óta?’, akkor azt felelem, hogy nem. Érettebb versenyzővé vált, most már tudja, hogy oda kell figyelnie a részletekre, és dolgozni kell azért, hogy minden úgy a helyére kerüljön, mint 2022-ben” – mondta.
A Gent-Wevelgemen tavaly csak a 97., vagyis az utolsó előtti lett, több mint 11 percet kapott a győztes Christophe Laporte-tól. Visbeek szerint ez egy "nagyon kusza felkészülés" eredménye volt, amit közösen átrágtak, hogy kiderüljön, hogy történhetett meg.
„Olaszországban akart edzeni. Volt egy lakása San Marinóban, amit a menedzsere intézett neki, mert a menedzsmentjének más versenyzői is voltak ott. Az volt az elképzelés, hogy így majd együtt tudnak edzeni… Na, ez egyáltalán nem jött össze. Aztán Biniam megbetegedett a Sanremo előtt, majd jött a rossz időjárás Flandriában, ami soha nem lesz Bini műfaja, és ami haza is vágta az E3 Saxo Classicját és a Gent-Wevelgemjét is.”
picture

Újabb óriási bukás, a szülinapos Girmay is feladta a Flandriát

„Ahelyett, hogy felhúztuk volna magunkat ezen, elmentünk ebédelni és beszélgettünk. Akkor tudtuk meg, hogy Biniam nagyon boldogtalannak érezte magát a genti szállodában, ahol megszállt. Áthelyeztük őt egy másik szállásra, ahol közelebb volt a csapathoz. Biniam lehet, hogy egy vidám srác, de az, hogy nem mentek jól a dolgai, őt is borzasztóan frusztrálta” – árulta el Visbeek, aki az Európa és Eritrea közötti ingázást is kiemelte, mint problémát.
A csapatnál pontosan tudják, hogy egy afrikai versenyző számára egyáltalán nem természetes, hogy Európában él és versenyez. Eritreában tekintélyelvű rezsim van – Girmaynak rendszeresen haza is kell járnia, ami rengeteg elvesztegetett edzésnappal is jár. Ráadásul Girmay mélyen vallásos, ortodox keresztény, ami szintén mást kíván meg tőle, mint a csapattársaitól.
„Eritreában a vasárnapokat a családdal tölti, ez a hagyomány. Ilyenkor nincs edzés. Sokat beszélgettünk vele erről, hogy hogyan lehet ezt összeegyeztetni a profi sporttal. A megoldás most az, hogy amikor Eritreában van, nem hat órát edz vasárnap, mint a többi napon, hanem csak három-négyet, ahogy befér a napjába még ebéd előtt és a templomba járás után."
picture

Biniam Girmay

Fotó: Getty Images

Egy másik probléma az edzőpartnerek hiánya. A Wantynál igyekeznek úgy intézni, hogy ha lehetséges, Girmay a szülővárosában, Asmarában se maradjon egyedül, csapattársa, Rein Taaramäe pedig pont kapóra jött, hiszen az észt versenyző egyébként is a kontinensre, általában Ruandába megy magaslati edzésre.
„Megkérdeztük tőle, hogy nem akar-e Eritreába menni, akkor Biniamnak lenne egy rendes edzőtársa, mert akikkel ott szokott tekerni, általában magára hagyják az edzés utolsó két órájában, mert nem bírják vele a tempót.
Reinnek egyébként jó híre van Afrikában, amire szükség is volt, meg persze arra, hogy Biniamnak is jó kapcsolata legyen az eritreai sportminiszterrel. Ez megkönnyíti Taaramäe számára, hogy odautazzon, mi ezt jóval nehezebben tudnánk csak megoldani. Mi nem tudunk szerelőt vagy masszőrt sem küldeni a rendkívül zárt Eritreába" – mesélte Visbeek, aki arról is beszélt, mi fogadta hazájában Girmayt, miután a 2021-es leuveni vb után hazatért az ezüstérmével.
„Leuven után az eritreai elnöknél járt audiencián. Volt egy felvonulás is miatta a főváros, Asmara utcáin" – tette hozzá Visbeek, kiemelve azt is, hogy a fokozott érdeklődést a hazája és a média részéről meg kellett szoknia a versenyzőjüknek, ami aztán a 2023-as, kevésbé sikeres év után a visszájára fordult.
„Másfél évig nagyon jól ment, mindenki pozitív volt vele kapcsolatban. Aztán a dolgok lelassultak, és jöttek a kérdések, még Eritreában is. Tavaly volt az első alkalom, hogy az emberek valahogy nem voltak annyira pozitívak az irányába, és persze jöttek a kritikák is” – folytatta, de hozzátette, reméli, hamarosan a megnyugtatóbb eredmények is jönni fognak.
picture

Hatalmas finálét hozott a Scarponi-emléknap, Girmay történelmet írt

Biniam Girmay pénteken letekerte az E3 Saxo Classicot, ahol 19. lett, vasárnap pedig visszatér a Gent-Wevelgemre.
„Nehéz megítélni, hogy Bini hol tart most” – mondja Visbeek. „A Milánó-Sanremóval megtette a szükséges lépést ahhoz, hogy a következő nagy klasszikusán a top 10-ben végezhessen. Mert azt azért lássuk be, Mathieu van der Poel és Wout van Aert még mindig egy szinttel feljebb van. Mindenesetre úgy látjuk, most jól mennek neki az edzések, ráadásul a hétvégére jó időt jósolnak, úgyhogy egy top 10-es eredménnyel elégedettek lennénk és reális is lehet” – mondta Visbeek.

Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés