Sep Vanmarcke nem a szerencséjéről híres. Szinte mindig közbejön egy bukás, egy betegség. Nem lehet nem szurkolni neki, hogy egyszer végre kijöjjön a lépés.

Maurice-nak hívják a kisfiad. A minap leesett egy székről és kitörte az egyik fogát. Apja fia, mondhatnánk. Tavasszal ő is hadilábon áll a szerencsével.
Kerékpár
Van Avermaet: „Tekerj minden Flandriát úgy, mintha az utolsó volna!”
02/04/2022 - 08:08
Úgy tűnik. (nevet) Van egy ilyen kép rólam. ’Sep a mezőny legpechesebb versenyzője’. ’Ha van egy bukás, ő tutira benne van’. Néha gúnyosan kérdezik, hogy ’Hé, Sep, ma nem estél?’ Miközben az elmúlt 25 versenyem közül csak egyszer buktam. Igaz, azt premier plánban az Omloopon.
Persze itt nem csak a bukásokról an szó. A Gent-Wevelgem előtt például beteg lettél. Az ilyesmit hívjuk balszerencsének.
Ez igaz. Betegség, sérülés, defekt. Ezekben gyakran van részem. Igen, sokszor volt pechem fontos pillanatokban. De nem foglalkozom ezzel túl sokat. Ráadásul csomószor az én hibám a dolog. Néha a fejembe veszem, hogy támadnom kell, és azt mindenáron véghez akarom vinni, és ilyenkor nyomulok előre a mezőnyben. Néha eszembe is jut, hogy így biztos nem szerzek magamnak sok barátot.
Ki volt rád nagyon dühös ilyen miatt?
Yves Lampaert például. Törtem előre, veszélybe sodortam mindkettőnket, és akár bukhattunk is volna. Ez a tulajdonság egyszerre előny és hátrány, mert közben meg sokszor sikerül jó helyzetbe hoznom magam. Egyébként tudok bocsánatot kérni. Yves esetében akkor is megtettem, de a verseny után is odamentem hozzá.
https://i.eurosport.com/2021/04/16/3115293.jpg
Akkor is megtetted volna ezt a gesztust, ha egy kis csapat kevésbé ismert versenyzőjével történik?
Persze, pontosan tudom, hogy a nagyok sokszor mennyire nem tisztelik az újakat, a tapasztalatlanokat. Pedig nekik is menni kell, nincs más esélyük. Érdekes, hogy gyakran a nagy bajnokok segítői nézik le legjobban a kezdő profikat, miközben mondjuk Tom Boonen pont az ellenkezője volt. Tom mindig is jó fej volt, ő általában elsőként kezdett el dumálni a kis csapatok versenyzőivel.
A balszerencsés versenyeid közé tartozik a 2019-es Roubaix is, amit Philippe Gilbert nyert meg.
Igen, ez is sokszor előjön. Itt nyerhettem volna. Fizikálisan voltam olyan állapotban, de itt meg eltörött a váltóm. Voltam úgy dobogós kétszer a Flandrián, hogy Cancellara, illetve Sagan erősebb volt nálam. Ezen a Roubaix-n viszont jó erőben voltam. Politt és Gilbert mögöttem voltak, azonnal látták, mi történt. Ha ez nincs, ott lehettem volna velük a végén.
És lenyomtad volna Gilbert-t a sprintben?
Akár. Nem vagyok a leggyorsabb, de Philippe sem az. A számaim egy hosszú verseny végére sem esnek vissza nagyon, úgyhogy bármi lehetett volna. Az idei Flandrián is behúztam a sprintet az ötödik helyért, holott kapásból tudnék mondani öt embert abból a csoportból, akik amúgy gyorsabbak nálam. Nézzük meg, Van der Poel sem nyerte meg a sprintet a végén. Hallottam, hogy 1200 wattot nyomott, holott amúgy 1800 a maximuma. Ez egy egyharmados visszaesés. Ha csak a wattokat nézzük, az én sprintem is jobb volt, mint az övé.
https://i.eurosport.com/2021/04/16/3115298.jpg
Amikor beteg lettél, azt mondtad, jó ötlet elhalasztani a Roubaix-t. A Flandrián elért ötödik helyed után is így gondolod?
Nem, sajnálom a halasztást. A betegség után nagyon jó formába kerültem. Persze a forma őszre is meglehet, az a lényeg, hogy legyen verseny. Viszont a dolog jó oldala, hogy a srácaim örültek, hogy a papa most nem csak egy-két napra ment haza, hanem egy egész hétre.
Van vita arról, hogy azok a versenyző teljesítenek jobban, akiknek még nincs gyerekük, vagy azok, akik már apukák.
Rossz olvasni, hogy sokan a félelmeik miatt várnak a gyerekvállalással. Nekem sokkal több öröm van az életemben az országúton kívül, amióta családom van. A versenyek ugyanolyan fontosak nekem, viszont a család segít új értelmet is adni az életemnek. És tök jó, hogy a gyerekeimnek nem számít, hogy dobogóra állhattam, vagy mondjuk csak nyolcvanharmadik lettem. És én is megtanultam, hogy nem minden a győzelemről szól.
De az azért rossz lenne nem, ha már nem említenének a Flandria legnagyobb esélyesei között?
Miért, most említettek? Annyi tehetséges srác van, akik ráadásul szeretik is, ha foglalkozik velük a média. Én elvagyok félig-meddig a háttérben. Boonen jól kezelte a sajtót, Evenepoel pedig kifejezetten élvezi a média-jelenlétet. Vannak, akiknek jót tesz a nyomás, engem megöl.
https://i.eurosport.com/2021/02/24/3001080.jpg
Korábban azt mondtad, hogy annak idején téged győztesnek állítottak be, miközben te egy kategóriával lejjebb vagy.
Én nem vagyok egy Sagan vagy egy Van Aert. Fizikálisan én nem tudok olyan magasságokig jutni. Én nem vagyok képes olyan wattokra. Ha anno csináltak volna nálam olyan teszteket, mint a mostani fiataloknál, nem is lettem volna profi kerékpáros. Jól tudok helyezkedni, ez az én nagy előnyöm. Erre jó példa az idei Flandriám, ahol fokozatosan jöttem előre. Amikor másodszor másztunk a Kwaremontra, a huszadik helyen voltam, a Koppenbergen a tizenötödik, a Pateren ott voltam Asgreenék mögött a legjobbakkal. Előrébb nem tudtam kerülni, de a többieket lenyomtam. Ebben van az én tehetségem.
Amellett persze, hogy jól mész a kockaköveken.
Szokták mondani, hogy ott senki sem gyorsabb nálam. Mondjuk ez most már biztos nem igaz.Cancellara mondta azt, hogy senki sem jókedvében megy a kockaköveken. Én ma háromszor megmásztam a Patert. Pusztán azért, mert élvezem.
Jön az Amstel, ahol korábbi csapattársad, Primoz Roglic is rajthoz áll majd.
Nehéz az Amstellel tervezni, sokkal nehezebb, mint régen, amióta itt vannak a jó hegyi menők is. Roglicra meg jól emlékszem, hogy amikor megjelent az első teszten lenyomta Robert Gesinket, aki akkoriban nagy király volt ezeken. Nem is esett jól neki. (nevet) Remek versenyző lett belőle és baromi jó humora is van.
Forrás: Het Nieuwsblad
Flandriai körverseny
Nincs elég versenyző, az Israel csapata kihagyja a Flandriát!
01/04/2022 - 09:27
Paris - Roubaix
„Csak az volt a kérdés, hogyan éljük túl” – a Paris-Roubaix hősei mesélnek
06/10/2021 - 18:04