Val di Non, vagyis a Non-völgy. Ez a Trento közeli terület nem messze fekszik az Alps tegnapi befutójától.

Maga a völgy mindig is a parmezánhoz hasonló trentigrana sajtról és az almatermesztésről volt híres. Számunka most az utóbbi lenne érdekesebb.
A Moscon-családnak ugyanis pont ebben a völgyben van négy hektárnyi földje és természetesen almában „utaznak”. Már Gianni nagypapája is ezzel foglalkozott, az unoka meg teker. Nem is akárhogy. Két győzelmet szerzett a Tour of the Alps-on, ami neki tényleg haza pálya. Még a 2018-as vb előtt költözött Innsbruckba, és hétfőn 200 méterre a lakásától nyerte az első szakaszt. Másnap a 27. születésnapján tekerhetett zöld trikóban, szerdán meg a nap szökéséből maradt elől, és nyerte a sprintet Felix Großschartner ellen.
Tour of the Alps
Moscon a második szakaszát is megnyerte az Alps-on
21/04/2021 12:37
De vissza az almákhoz és a traktorokhoz mert bármilyen furcsa, a gyümölcsök is benne voltak abban, hogy Moscon profi kerékpáros lett.
Hét éves lehettem, amikor apuval kimentünk egy mezőgazdasági kiállításra és nem tudom miért, de az első kerékpáros csapatomnak, az UC Rallónak volt ott egy standja. Mindig is tetszett a kerékpár, de soha nem tekertem sehol. Beírattak hozzájuk, bár az első években párhuzamosan még síeltem is. De maradjunk annyiban, hogy ott nem voltam valami jó.
A kerékpár viszont telitalálatnak bizonyult, ezt már 2016-ban, az első profi szezonjában is láthattuk. A Zalf-nevelésnek számító Moscon a második Sky-os évében már ötödik lett a Roubaix-n és harmadik a Lombardián. Olasz versenyző Andrea Tafi óta nem volt képes a legjobb ötben zárni két nagy klasszikuson. De volt olasz időfutam bajnok, és igazi luxussegítő Froome előtt három éve a Vueltán.
Már a nagypapám is almatermesztéssel foglalkozott. Mikor még az utánpótlásban tekertem, egy-két verseny között én is felültem a traktorra. Mindig imádtam kint lenni a természetben. Erre most már alig van időm, meg egyébként is elköltöztem. De imádom a mezőgazdaságot, nagyon érdekel minden, ami a gyümölcsökkel kapcsolatos. Ebben a témában szereztem a diplomámat. Ha kell, még manapság is elvezetem a traktorunkat.

A gyümölcsöknek is köszönhető, hogy Moscon profi kerékpáros lett

Fotó: Twitter

Tél óta ismét Dario Cionival dolgozik, szerencsére elkerülik a botrányok, és még azon is túltette magát, hogy a februári Kuurnén olyan szerencsétlenül esett, hogy eltörte a sajkacsontját. Majdnem két hónapot kihagyott, az Alps lett a visszatérő versenye.
Francesco Moser jól mondta: a kerékpározás olyan, mint a gyümölcstermesztés. Ha foglalkozol vele, és rászánod az időt, annak meglesz az eredménye. Ez tényleg így van. A mi sportágunk nagyon egyszerű és őszinte: ha van erőd, megnyered a versenyt, ha elfogytál lemaradsz. Nem lehet terelni, csak a teljesítmény számít.
És Moscon teker, most kizárólag erre koncentrál. Ha ilyen formában marad, és ezen a szinten tekeri végig a májust, annak az olasz válogatott mellett Egan Bernal fog örülni igazán. Hisz Moscon megy a Giróra, ahol ha ilyen formában teker, sokak életét meg fogja nehezíteni.
Forrás: Gazzetta, Bicisport
Tour of the Alps
Moscon a második szakaszát is megnyerte az Alps-on
21/04/2021 12:11
Kerékpár
Fabio Jakobsen: „Tényleg találkoztunk, de Groenewegen nem kért tőlem bocsánatot”
4 ÓRA