Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Campenaerts: „Nehéz volt elfogadnom, hogy még annyira sem vagyok képes, mint a 60 éves apám”

Kálmán Laci

Frissítve 04/06/2023 - 10:31 GMT+2

Victor Campenaerts még a Bredene Koksijde Classicon sérült meg március 17-én, eltört a hátcsigolyája. Kemény két és fél hónap van mögötte, de most már rendben van, úgyhogy a ma kezdődő Dauphinén végre újra láthatjuk versenyezni. Nincsenek komoly tervei a versenyt illetően, csupán annyi, hogy szeretne végigmenni.

Campenaerts első egynaposát nyerte Leuvenben

Hat hétig semmi mást nem csináltam, csak feküdtem.
Victor Campenaerts három héttel ezelőtt utazott Sierra Nevadába, hogy a balesetét követően újrakezdje az edzéseket. Van itt egy lakása 2000 méterrel a tengerszint felett, ami azért jó, mert így gond nélkül eltölthet két hetet magaslaton.
„A hátam még nem volt teljesen rendben, időnként éreztem, és fizikálisan borzasztó állapotban voltam” – mesélte Campenaerts. „Hat hétig semmit mást sem csináltam, csak feküdtem az ágyamban, aztán nem sokkal később elkezdhettem sétálni.”
„Az elliptikus tréneren töltöttem el elég sok időt, no és persze a fizioterapeutám társaságában. Ez nagyon más sztori, mint egy edzés Sierra Nevadában, ahol vár rád egy 1500-as emelkedő a nap végén.”
Ha egy kicsit utánaszámolunk, mindössze hat hete volt arra, hogy felkészüljön a Dauphinéra. A céljai ennek megfelelően meglehetősen visszafogottak.
„Az egyetlen célom, hogy végig tudjam tekerni a versenyt. Az eredmények egyelőre várhatnak.”
Victor Campenaerts
A felépülés ütemével összességében elégedett, számított rá, hogy nem egy néhány napos történetről van szó.
„Voltak időszakok, amikor nem ment minden olyan jól. De ha az ember profi kerékpáros már tíz éve, ahogy én, akkor számít rá, hogy menet közben lesznek majd nehézségek. De elégedett vagyok azzal a szinttel, ahol most tartok. A bukásom után nem sokkal a legoptimistább terv az volt, hogy a Dauphinén térhetek majd vissza. Ezt sikerült teljesíteni.”
Azt mondja, az volt a legnehezebb, amikor először ülhetett vissza a kerékpárra.
„A fizióm és a csapat fiziológusa először fél óra alacsony intenzitású tekerést engedélyezett a görgőn. Másnap észrevettem, hogy ez is milyen komoly hatással volt a testemre. Újra fel kellett töltődnöm energiával.”
„A rehab elején kipróbáltam az aquajoggingot. Soha nem gondoltam, hogy ebben én volnék a legjobb, ráadásul akkor eléggé diszkomfortosan éreztem magam a bőrömben. Az sem tett jót az önbizalmamnak, hogy a mellettem lévő tag csak úgy rótta a hosszokat a medencében.”
„Aztán persze, ahogy egy kerékpár közelébe kerültem, rögtön eszembe jutott mindaz, amit elértem, és hirtelen már jobbnak éreztem magam, mint egy átlagos hétvégi bringás.”
Az elején nehéz volt elfogadnom, hogy még annyira sem vagyok képes, mint a 60 éves apám, aki most is könnyedén leteker száz kilométert.
picture

Victor Campenaerts

Fotó: Getty Images

„Mondhatnám, hogy ez a felállás jót tett az apám egójának, de igazából csak akkor tekertünk együtt, amikor már jobb állapotban voltam, mint ő. Úgyhogy az már az én megómnak tett jót.”
Azt mondja, a hathetes fekvésből arra emlékszik leginkább, hogy mennyire utálta már a telefonját néhány nap után. Nyilván, hisz mást se csinált, csak pörgette a közösségi médiát.
„Rájöttem, hogy úgy telik el a napom, hogy nem csinálok semmi érdemlegeset. Ezután töröltem a social media appokat a telómról, és értelmes dolgokkal kezdtem el foglalkozni. Sport fiziológiával kapcsolatos dolgokat olvastam, beszélgettem a valódi barátaimmal ahelyett, hogy olyanok sztorijait nézegettem volna, akik nem is érdekelnek.”
A nap fénypontja volt a számára, amikor meglátogatták a csapattársai.
„Volt, amikor akár öten is beugrottak egyszerre egy kávéra meg sütizni. Ezeket élveztem, Florian Vermeersch volt az, aki a legtöbbször jött. Ő ott volt akkor is, amikor buktam, rögtön látta, hogy komoly fájdalmaim vannak. Ahelyett, hogy ment volna tovább, odajött hozzám.”
picture

Belgian Victor Campenaerts of Lotto Soudal pictured in action during the men elite race of the 'Dwars Door Vlaanderen' cycling race

Fotó: Getty Images

Campenaerts nyilván nem most ébredt rá, hogy a kerékpár nem épp egy biztonságos sport. Korábban úszó volt, úgyhogy volt összehasonlítási alapja. Ott az a legnagyobb sérülés, ha valaki mondjuk túlterheli a vállát, vagy elcsúszik a medence partján.
„A kerékpár többek között a vele járó rizikó miatt is vonzó. Az például, hogy Primož Roglič láncleeséssel együtt nyerte meg a mindent eldöntő időfutamot, sokkal inkább legendássá teszi a győzelmét, mintha csak simán győzött volna. De ezeket a dolgokat én már régóta tudom.”
via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés