Picit duci volt, ráadásul szemüveges is, nem tartozott a lányok kedvencei közé. Nem keveset csúfolták, de volt egy valaki a családban, aki nagyon hitt benne.

Celestino, a nagypapája mindent megtett azért, hogy a kis Sonny tekerhessen. Azt viszont már, hogy az unokája profi lesz, nem élhette meg. Két héttel az első szerződés aláírása előtt ugyanis elhunyt. De Colbrelli azóta sem felejti, a nagypapa fotója mindig ott van a meze zsebében. Természetesen ott volt a Roubaix alatt is.
„Tíz éves lehettem, kissé duci gyerek voltam, aki ráadásul a kancsalsága miatt speciális szemüveget is hordott. Képzelhetitek mennyit csúfoltak.
Paris - Roubaix
Nem azért kell két Paris-Roubaix, hogy a feministák végre befogják a szájukat
16/10/2021 16:50
A kerékpársportban azonban korán sikeres lett, annak ellenére, hogy nem épp ehhez a sporthoz stimmelt az alkata. A nagypapája azonban mindennél jobban hitt benne, és folyamatosan hordta őt az edzésekre.
Lassan érő típus, bár 2012-ben került fel a profik közé, igazán nagyot csak idén robbantott. Olasz bajnok lett, futott egy óriási Tourt, megnyerte hazai pályán az Eb-t, majd behúzta az év egyik legemlékezetesebb versenyét, az esős Roubaix-t.
Elég extrára sikerült az ünneplésed bent a velodrome-ban. Mintha kiszakadt volna belőled valami.
Igen, pont ez történt. Ott jött össze bennem a hosszú évek munkája, meg az a sok áldozat, amit egy ilyen győzelemért kell meghozni. Megnyertem a Roubaix-t, ráadásul nem is akármilyen körülmények között. Sírtam persze, de sírtam az Eb-arany után is.
Sokan mondták már, nem kell félni attól, hogy kimutassuk az érzelmeinket.
Nálam ez nem annyira extra, én ilyen típus vagyok. Elsírom magam egy filmen, vagy ha búcsúzok a gyerekektől valamelyik utazásom előtt. Átlagosan 250 napot vagyok távol az otthonomtól, az, hogy vár rám otthon egy feleség és két gyerek, mindennél többet jelent.
Visszatérve a Roubaix-ra. Mi az első, ami erről a versenyről neked beugrik?
Boonen meg Cancellara egymás elleni meccsei. Meg a tudat, hogy ezt meg kellene próbálni.
És, milyen így az első után?
Nehéz. Annyira kivoltak a kezeim, hogy alig tudtam felemelni azt a kockakövet a dobogón.
Mennyi ideig mosakodtál a rád ragadt sár miatt?
Sietni kellett, mert ugye jött az eredményhirdetés. 5-6 flakon vizet ellocsoltunk a mosakodásra, meg szerintem egy csomag nedves törlőkendő is elfogyott.

Sonny Colbrelli, Paris-Roubaix 2021

Fotó: Imago

Ez a ’két defekttel sprinteltem’ dolog tényleg igaz?
Persze, ez nem valami legenda. Az egyik defektemet hallottam is… Utána kissé nehezebben lehetett kormányozni a bicómat, féltem is attól, hogy elesek, mint Moscon.
A pár évvel ezelőtti Colbrelli elcsúszott volna?
Biztos. A régi Sonny abban a helyzetben elkezd gondolkozni, kételkedik magában, így lankad a figyelme, és biztos jött volna valami. Lehetsz te a legerősebb, ha a fej nincs rendben, nem jön a győzelem.
Akkor mesélj egy picit: hol és hogyan született meg az új Colbrelli?
A legfontosabb a diéta volt. Az első három profi évemben pufi voltam, ezt ne szépítsük. Volt rajtam 7-8 plusz kiló. Emlékszem, egyszer a katari körön voltunk a Bardianival, amikor az egyik vacsi alatt Reverberi, a főnökünk meglátta, ahogy bevágok egy liter szénsavas vizet. Hatalmasat csapott az asztalra, és alaposan letolt. Onnantól kezdve megváltoztam és elkezdtem figyelni. A következő idényben 7 versenyt nyertem….Rossz dolog éhesen lefeküdni, de hasznos.
A diéta mellett mennyire kellett a fejed a változáshoz?
Itt jön képbe Paola Pagani, aki a mental coach-om. Az ő segítségével leszoktam a negatív gondolatokról, nem kételkedek magamban, és hiszek az elvégzett munkában. Tudom, hogy azért tartok ott ahol, mert tettem érte. Semmi nem a véletlen műve. Egy melós családból jövök, tudom mit jelent szenvedni a sikerért.
Ez mit jelent pontosan?
Annyit, hogy a miénk egy igazi kétkezi melóból élő család volt. Én először apámmal dolgoztam egy ajtókilincseket készítő gyárban, majd az unokabátyámhoz kerültem, akihez reggel 6-ra jártam, és teherautógumikat fújtunk meg szereltünk fel és le. Megcsináltam a műszakot, délután meg mentem tekerni. 17 évesen viszont döntenem kellett, leültem apuval, és megbeszéltük, hogy mindent felteszek a kerékpársportra.
És itt jön képbe Celestino, egy segítő nagypapa.
Ha ő nincs, és se leszek profi. Pár éve itthagyott minket, azóta mindig velem van a fotója a mezem zsebében. Pár kilométerre a velodrome-tól pont rá gondoltam, kértem is, hogy adjon erőt, mert közel vagyok életem nagy győzelméhez. Az ő álma volt, hogy profi legyek. Jött értem a suliba, elvitt edzésre, zselét meg szeleteket vett nekem, vitte szerelőhöz a bicómat. Két héttel azelőtt hunyt el rákban, hogy aláírtam az első profi szerződésemet.

Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious). París-Roubaix 2021

Fotó: Getty Images

Megvan a szuper év, megvan a nagy győzelem, de mi lesz mostantól?
Talán elértem azt, hogy képes leszek a nagy versenyekre is nyugodtan érkezni. Jó lenne 5 év után visszatérni a Giróra, és a Sanremo is nagyon mozgat.
Szép éved volt, de azt a július 25-i napot nyilván szívesen elfelejtenéd.
Ja igen, a francia csendőrség házkutatása a Tour alatt. Hát persze… semmi értelme nem volt az egésznek, csak szólt egy nagyot a médiában. Nyilván nem találtak semmit, de az én laptopom például még mindig náluk van. Nem lehet mindenkinek tetszeni, ezt megtanultam. És azt is tudom, hogy ha sokat nyersz, lesznek irigyeid.
Eddy Merckx nemrég nagyon szépen beszélt rólad.
Hallottam, és fel is hívtam, hogy megköszönjem neki.
Meglepted magad valami extra ajándékkal a Roubaix után?
Gondolkoztam egy olyan fehér Ferrarin, mint amit Sonny Crockett használt a Miami Vice-ban, de az nagyon nem én lennék. Viszont a győztes bicót biztosan nem fogom lemosni, szóval annak kellene egy jó és megfelelő hely otthon.
A feleséged nem fog szólni miatta?
Á, Adelina nem olyan, szeret engem, szerintem neki is tetszeni fog.
(Forrás: Corriere della Sera)
Paris - Roubaix
„Csak az volt a kérdés, hogyan éljük túl” – a Paris-Roubaix hősei mesélnek
06/10/2021 18:04
Paris - Roubaix
Colbrelli: “Csak egy tökéletes nap végén lehet Roubaix-t nyerni”
04/10/2021 11:10