Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka: „Nekem ez a szezon a tanulásról szól”

Bodnár Gergő

Frissítve 07/09/2022 - 14:59 GMT+2

A 21. születésnapját szombaton ünneplő Vas Blanka ott lesz a ma rajtoló Vueltán, ahol tavaly bemutatkozhatott az SD Worx csapatában. Blanka nemrég a GP Plouay-n lett nyolcadik, szinte az egyetlen olyan versenyén, ahol magáért mehetett.

Vas Blanka - fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Még tavaly szeptemberben, kis túlzással pályafutása első felnőtt országútis versenyén tekert Vas Blanka a Vueltán. Menet közben ünnepelte a 20. születésnapját, sokak számára még szinte teljesen ismeretlen volt a mezőnyben, ennek ellenére a négy szakaszból, kettőt is a top 10-ben zárt, és végül kilencedik lett összetettben.
Ezt követte az U23-as Európa-bajnoki ezüst, és a Leuvenben szerzett világbajnoki negyedik hely, amikor talán az SD Worx számára is egyértelműen kiderült, hogy tényleg egy nagyon jó versenyzőt igazoltak.
Egy év alatt sok mindent történt Blankával, annak ellenére, hogy ez számára egy tanuló szezon, és nem sokszor mehetett magáért, azért szépen nevet szerzett magának. Nemrég pedig a GP Plouay-n hozott egy elég jónak számító 8. helyet.
„Talán a Plouay volt az első idei versenyem, amikor nem segítő voltam, és mehettem magamért. Már a rajt előtt tudtam, hogy engem fognak segíteni a többiek, és ez nagy könnyebbséget jelentett” – mesélte Blanka az Eurosportnak.
„Ilyenkor csak magadra kell figyelned, bízhatsz a csapattársaidban, tudsz menet közben spórolni, és összességében nyugodtabban tekerhetsz. Nyolcadik lettem, de azért ebből lehetett volna egy kicsivel jobb eredményt is kihozni. Mert a legvégén egy kicsit rosszul helyezkedtem. Az többiek közül, nem mindenki akart üldözni, én mentem tempót, de így elfogyott az erőm a sprintre. De ugye nem sokszor voltam még ilyen helyzetben, hogy ott legyek a jó elmenésben, és harcban legyek a győzelemért. Tapasztalatnak jó volt, és az eredménnyel a csapatnál sem voltak szomorúak.”
Ne felejtsük el, Blankának ez egy olyan év, amikor minden a tapasztalatszerzésről szól, és majdnem minden versenyén segítő volt. Tényleg csak ritkán (sőt, a Plouay-ig talán egyszer sem) mehetett magáért.
„Hozzá kellett szoknom ahhoz, hogy ebben a szezonban a legtöbbször segítő vagyok, mert nekem idén minden arról szól, hogy figyelek és tanulok. Nem volt mindig a legjobb érzés így versenyzeni, de már nem zavar annyira. Nekem csak arra kell figyelnem, hogy jobb legyek és erősödjek, aztán ha javulok, és én leszek a legerősebb, majd úgyis engem fognak segíteni a többiek. Addig meg dolgozom értük. Egyébként úgy érzem, hogy a hosszú hegyeken még messze vagyok az elejétől, de a jobb napjaimon egyáltalán nincs messze a világelit. Persze sokat számít, hogy milyen az adott szakasza szintrajza.”
A 9. helyen zárt tavalyi Vuelta, a felnőtt vb-n szerzett negyedik hely óta, meg persze a mostani szezon közben is sokszor felmerült a kérdés, hogy Blanka vajon milyen típusú versenyző lesz? Hol érzi magát a legjobban?
Vas Blanka - fotó: facebook.com/teamsdworx
Annak ellenére, hogy a ma rajtoló Vueltalesz az idei negyedik többnaposa, sokkal okosabbak (még) nem lettünk ebben a kérdésben.
„Szerintem még mindig korai megmondani pontosan, hogy hol lehetek jó, de az egynaposokat nagyon szeretem. A többnaposokkal sincs bajom, de a Giroból például nem lehet kiindulni, mert ott egy bukás miatt a verseny felét, konkrétan a legnehezebb szakaszokat sérülten tekertem le. A Skandináv körön meg egy napot leszámítva, nem voltak kemények a szakaszok, így azt tök jól bírtam. És ugye előtte volt két svédországi egynapos versenyemen, szóval ott szinte 8 szakaszt nyomtam le egyben, mindössze egy pihenővel. De egyáltalán nem voltam kész a végére.”
Blanka tehát a Ceratizt Festival, a Giro és a Skandináv kör után, ma nekivág a negyedik többnaposának, ahol majd mindig az adott szakasz előtt dől el pontosan, hogy milyen szerepet szán neki az SD Worx vezetősége. Egy biztos, az idén nagy szezont futó Demi Vollering nemrég bukott, így ő talán még nem lesz 100%-os formában.
Az öt szakaszos, és vasárnap, a madridi körözéssel záróló női Vuelta összes szakaszát közvetítjük az Eurosport 2-n és az Eurosport Appon. A szerdai nyitószakaszt, 18.20-tól láthatjátok élőben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés