Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka a történelmi piros trikója után: „Nem vagyok teljesen elégedett”

Nagy Benjámin

Frissítve 30/04/2024 - 11:59 GMT+2

Vas Blanka történelmet írt hétfőn, hiszen első magyar kerékpárosként viselheti az összetett éllovasának járó piros trikót a világ egyik legrangosabb versenyén, a Vueltán. A trikó miatt természetesen boldog, de van benne hiányérzet.

Összetett első, szakasz-második: Vas Blanka történelmi napja a Vueltán

Vas Blanka számára elég érdekesen alakult a Bunol és Moncofa közötti 118,5 kilométeres szakasz.
A nap egyetlen emelkedőjén, a 3. kategóriás Puerto de L’Oroneten leszakadt, majd a lejtmenetben visszajött, a részhajránál pedig elvitte a második helyet. Ezt követően szépen tette a kereket az egyik legnagyobb esélyesre, Marianne Vosra, ám a cél előtt 2 kilométerrel elestek előtte és neki is meg kellett állnia, le kellett tennie a lábát.
Ez sem zavarta meg: gyorsan észlelt, továbbment, felzárkózott és sprintelhetett a győzelemért. Végül a 2023-as Paris-Roubaix-győztes Alison Jackson megelőzte őt, de a második hely így is piros trikót jelent.
„Nem vagyok teljesen elégedett” – mondta Blanka az Eurosportnak kedd délelőtt, hiszen egyértelműen győzni szeretett volna.
„Boldog vagyok a trikó miatt, de ez azért más érzés, mint a tavalyi svájci körös sárga trikó. Ott nyerni tudtam, most nem, és azért elmondhatjuk, hogy főleg a csapatidőfutamnak köszönhető, hogy most vezetem az összetettet. A héten harcolni fogok azért, hogy összejöjjön a győzelem is.”
picture

Újabb szenzációs magyar kerékpáros siker, Vas Blanka vezeti a női Vueltát

Blanka elárulta, hogy tényleg nem volt tervben a piros trikó – sőt, igazából az sem, hogy ő rámenjen a szakaszra.
„Nem igazán éreztem jól magam szakasz közben, az emelkedőn le is szakadtam. Az volt az ötlet, hogy megnézzük, ki sprintel majd a végén: Mischa (Bredewold) és Barbara (Guarischi) is tervben volt, de Barbara leszakadt, Mischa pedig Demi Volleringért dolgozott. Miután a részhajránál elvittem a második helyet, azt beszéltük közösen a csapattal a rádión, hogy Vosra teszem a kereket. Más kérdés, hogy a végén a bukás miatt ugye elveszítettem a kerekét, mögém került.”
A 3 kilométeres kapunál történt első bukásból nem sokat észlelt, így abból sem, hogy Vollering hátul maradt. Csak az volt a fontos, hogy a sprintre koncentráljon.
„Sajnos nem azon múlt a vége, hogy fel kellett zárkóznom, mert Jacksonnal együtt értünk fel, neki is ugyanannyit kellett beletennie. Elisa (Longo Borghini) összezárta a sort, aztán sajnos nem helyezkedtem tökéletesen. Későn indultam, be is zártak jobbról, emiatt picit azért mérges vagyok.”
picture

Magyar lány a dobogón: így vette át Vas Blanka a történelmi piros trikót

A keddi, azaz a 3. szakasz is feküdhet neki, mert nehéz emelkedők lesznek benne, így elképzelhető, hogy ismét ő megy rá a sprintre a csapatból.
Bárhogy is alakul, egyet senki nem vehet el tőle: piros trikóban tekerheti végig a napot.

Aki szeretné látni a történelmi pillanatokat, kapcsoljon 15:30-kor az Eurosport 2-re, de az Eurosport Appon és az eurosport.hu-n is követhető lesz az élő közvetítésünk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés