Kezdjünk a jó hírrel. Egan Bernal ugyan tényleg súlyos sérüléseket szenvedett, de az állapota stabil, és a szerda reggeli hírek szerint az eszméleténél van. Ráadásul valamennyi végtagját mozgatni tudja. Már túl van egy bonyolult, de sikeres gerincműtéten, a légmelle miatt vért kellett eltávolítani a tüdejéből, az orvosai szerint 3 napig még biztosan az intenzív osztályon marad. Jobb combcsonttörés, jobb térdkalács törés, és több törött borda. Ezeket a sérüléseket Bernal csapata, az Ineos is megerősítette.
"Az orvosok tegnap este két külön műtét során stabilizálni tudták a jobb lábát, és a csigolyatörését. Egan jelenleg az intenzív osztályon van, ahol megfigyelés alatt tartják. Szeretnénk köszönetet mondani a Clinica Universidad de La Sabana orvosi személyzetének és mindenkinek, aki támogató üzeneteket küldött az elmúlt napokban. Mindannyian arra összpontosítunk, hogy a lehető legjobb ellátást kapja, miközben elindul a felépülés útján" – írta közleményében az Ineos, míg az ellátást végző kórház megjegyezte, Bernal szerencsére eddig kiválóan reagált a kezelésekre.
Most természetesen a kolumbiai versenyző felépülése a legfontosabb, de a baleset körülményeiről még mindig nem derültek ki részletek. A Bernallal edző csapattársak (Brandon Rivera, Andrey Amador, Ríchard Carapaz, Ómar Fraile és Daniel Felipe Martínez) nem nyilatkoztak, így a kolumbiai sajtó is csak találgat.
Vuelta a España
Urán: „Én vagyok az élő példa, hogy soha nem szabad feladni”
08/09/2022 - 09:00
A rendőrség azt viszont megerősítette, hogy Bernal a szabályosan félreálló buszba rohant bele hátulról. Állítólag 65 km/h-s sebességgel haladt az időfutam kerékpárjával, és az ütközés előtti pillanatokban pont nem előre, hanem lefelé nézett. Hiába kiabáltak rá a többiek, a baleset elkerülhetetlen volt. Ezzel a verzióval annyi a probléma, hogy még senki nem erősítette meg hivatalosan.
A Marca az ismert sérülések fényében megszólaltatott egy specialistát, de természetesen még nagyon korai bármit is mondani arról, hogy mi lesz Bernallal.

Egan Bernal balesete - marca.com

Fotó: From Official Website

„Először is, olyan súlyosak a sérülései, hogy ezt nem lehet kizárólag sportszakmai szempontból értelmezni” – mondta doktor Pedro Luis Ripoll, a spanyol újság internetes oldalán.
„Csigolya, combcsont, térdkalács, ezek egy profi sportolónak létfontosságú testrészei. Több törés van a gerincoszlopán, bár a neurológiai sérülést az orvosai kizárták. Ilyen fázisban azonban még semmi nem biztos, és mindenki joggal óvatos. A felépülése első fázisában azon lesz a hangsúly, hogy teljesértékűen visszatérjen a hétköznapokhoz. Ha ez sikerült, akkor beszélhetünk a sportolói karrier folytatásáról. Minden ember más, de a 18-24 hónapos visszatérési idő reálisnak mondható. Csak vegyük figyelembe, hogy ha ismét edzeni kezd, óriási lemaradásban lesz a kihagyás miatt. Egy kifejezetten hosszú rehabilitációs időszak vár rá, amihez sok türelemre és erőre lesz szüksége.”
A kerékpáros társadalom természetesen egy emberként állt Egan Bernal mellé, többek között Tadej Pogacar, Peter Sagan, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Rigoberto Uran és a korábban hasonlóan súlyos sérülést szenvedő Chris Froome is támogató üzenettel bíztatta a kolumbiai versenyzőt, aki két hét múlva, a Tour de la Provence-on kezdte volna el a 2022-es szezont.
(Velonews, Gazzetta, Marca)
Vuelta a España
Közvetítések, sztárok, a legfontosabb szakaszok – minden, amit a 2022-es Vueltáról tudni szeretnél
18/08/2022 - 10:24
PostNord Danmark Rundt
„A januári balesetem óta csak erre a pillanatra vártam” – Egan Bernal 7 hónap után visszatér!
16/08/2022 - 08:56