Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vingegaard, Vine, Evenepoel – friss hírek a Baszk kör borzalmas bukásáról

Nagy Benjámin

Frissítve 04/04/2024 - 23:02 GMT+2

Nagyon súlyos lejtmenetes esés rázta meg az idei Baszk körverseny 4. szakaszát, amelyben Jonas Vingegaard és Jay Vine is komolyan megsérült, valamint többek között Remco Evenepoel és Primož Roglič is feladta a versenyt. Cikkünkben összeszedtük a legfrissebb híreket a versenyzők állapotáról, a nyilatkozatokat és azokat a háttérinformációkat, amik a szörnyű pillanatokhoz vezettek.

Vingegaard a mentőben, Roglic és Evenepoel is hatalmasat esett

A közvetítés végén, csütörtök késő délután néhány dolgot lehetett tudni: Louis Meintjes nyerte a neutralizált szakaszt, Mattias Skjelmose vette át a vezetést összetettben, miközben Vingegaard-t, Vine-t és a vérző lábakkal fekvő Steff Crast is kórházba vitték. Mindhárman eszméletüknél voltak, a mentőben kommunikáltak az orvosokkal és a velük lévő csapatvezetővel.
A Visma | Lease a Bike 19:59-kor arról számolt be, hogy Vingegaard szerencsére továbbra is eszméleténél van és stabil az állapota. A vizsgálatok során kiderült, hogy több bordája, valamint a bal kulcscsontja is eltört, és elővigyázatosságból a vitóriai kórházban marad.
Vine-ról kiderült, hogy három csigolyája (egy nyaki és két mellkasi gerinccsigolya) tört, szerencsére idegsérülés nélkül, várják az ortopédiai vizsgálatot. Cras állapota a legrosszabb: két bordája tört el, a csigolyái is megsérültek, a tüdeje kilyukadt, belső vérzéssel kellett kezelni. A következő napokat biztosan a kórházban tölti.
Evenepoel kapcsán megállapították, hogy eltört a jobb kulcscsontja és a jobb oldali lapockája is. Pénteken Belgiumba viszik, Herentalsban megműtik, minden bizonnyal ki kell hagynia az ardenneki egynaposokat. Roglič a csapatkocsiban ülve utazott a vizsgálatokra, ő felületi sérüléseket, horzsolásokat szerzett, leginkább a jobb lábán és a testének jobb oldalán, törése nincs.
Rajtuk kívül Sean Quinn és Natnael Tesfatsion adta fel a bukás miatt a versenyt. A trekes Tesfatsionnak semmije sem tört el, Quinnről csütörtök késő estig nem érkezett friss hír – érdekesség, hogy utóbbi csapattársa, Jefferson Cepeda hiába ült percekig a földön, folytatta és be is fejezte a szakaszt.
picture

Meintjes nyerte a szakaszt, ami a tömegbukásról marad emlékezetes

Skjelmose a dobogón tiszteletből nem vette fel a sárga trikót, csak a kezében tartotta.
„Ez egy nagyon szomorú nap a sportágunk számára. Mindenkinek a legjobbakat kívánom, mielőbbi felépülést. Ment a harc a pozíciókért a lejtmenetben, túl gyorsan vették be a kanyart, nem volt mit tenni. Most nem az összetettre vagy a versenyre, hanem azokra gondolok, akik a kórházban vannak.”
A bukásban szintén benne volt a zöld trikós, szerdai szakaszgyőztes Quinten Hermans, aki végül tovább tudott menni.
„Kerülni tudtam, behajtottam a bozótba, ahol a legelső elesett versenyzők voltak. A szerencsések közé tartozom. Elestem, nem ütöttem meg magam annyira. Volt már elég bukásom, sosem kellemes, próbáltam minél kevesebbet nézelődni, hogy kivel mi történt... A kanyar eleje picit bukkanós volt, és páran nem akartak fékezni, így túl nagy sebességgel érkeztünk. Nem mondhatom, hogy túlságosan veszélyes volt a kanyar, csak nagyon feszegettük, nagyon feszegetjük a határokat.”
picture

Nemcsak az egynaposokon tarol az Alpecin

A mezőnyből többen is nyilatkoztak azok közül, akik megúszták a bukást.
Juan Ayuso: "A biztonság terén javulnunk kell, de ne felejtsük el: a kerékpársport mindig is veszélyes lesz. Bármi bármikor megtörténhet, tegnap például egy egyenesben estem nagyot. Sajnos a mai nappal odaveszett a verseny vonzereje, hiszen a legjobbaknak kellett feladniuk. Mielőbbi gyógyulást mindenkinek!”
Pello Bilbao: „Remélem, mindenki felépül és mihamarabb kijön a kórházból, mert nagyon csúnya és ijesztő volt az egész. Megvolt az illúziónk, hogy a világ legjobbjai ellen versenyezhetünk, erre jön egy ilyen... Egyértelmű, hogy mi magunk okozzuk a veszélyt, mert nem tűnt bonyolultnak az idei útvonal, bár ez a kanyar kicsit tényleg veszélyes volt.”
A Vingegaard-hoz szinte elsőként érkező Visma-versenyző, Milan Vader: „Szerencsére kicsit visszamaradtam a bukás előtt, talán megérzés volt. Láttam, hogy hirtelen mindenki fekszik, beleértve Jonast is. Nehezen éltem meg a dolgot, mert amit láttam, az nem nézett ki jól. Csak egy dolog jutott eszembe: megnézni Jonast. Örülök, hogy magánál van.”
Csütörtök este Evenepoel a Soudal-Quick Step videójában üzent: tényleg ki kell hagynia az ardenneki egynaposokat, viszont a Tour-indulása nincs veszélyben.
"Nyilvánvalóan ez a bukás változtat a közeljövőre vonatkozó terveimen, de remélem és hiszek is benne, hogy a hosszabb távú céljaimmal nem lesz gond. Köszönetet mondok minden orvosnak, és a legjobbakat kívánom minden srácnak, aki bukott. Remélem, hamarosan mindenkivel újra találkozhatunk a versenyeken."
A Twitteren Tadej Pogačar így üzent a sérülteknek:
"A kerékpársportban soha nem szeretnénk eséseket látni. Sajnos ma nagyon csúnya bukás történt. Csapattársamnak, Jaynek és minden versenytársamnak gyors felépülést kívánok!"
Még több friss hír a Baszk körverseny 5. szakaszának közvetítésében, pénteken 15:30-tól az Eurosport 1-en.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés