„Fogalmam nincs, hol leszek tíz év múlva.

A dubaji Giro-kritérium győzelmével búcsúzott a BORA-hansgrohe csapatától Peter Sagan. Öt szezon után, többek között világbajnoki címmel, Roubaix-sikerrel, két Tour- és egy Giro-ponttrikóval hagyja ott a németeket, hogy 31 esztendősen új fejezetet nyisson a karrierjében és a TotalEnergiesnél folytassa 2022-től.
Sagan az utóbbi években nem sokat változott, a kerékpársport azonban az elmúlt időszakban, a koronavírus alatt szerinte igen – a Marcának adott interjújában elárulta, miért érezte magát picit kellemetlenül mostanság a mezőnyben.
Giro d'Italia
Egy igazán jó hír: Valverde is ott lesz a budapesti Giro-rajton!
23/11/2021 17:02
„Az egyetlen dolog, amit a vírus művelt a sportágunkkal, az az, hogy mindent megnehezített. Úgy gondolom, most elég elkeserítő a helyzet. A fejlődés töretlen lehetett volna, ennek ellenére nem hinném, hogy szórakoztatóbbak lennének a versenyek, mint régebben, sőt, épp fordítva: a kerékpározás szépségének egy része elveszett. Nehéz utazni, nehéz találkozni az emberekkel, hiányoznak az érzelmek, és hiányoznak a szurkolók, akik követik a versenyeket, még úgy is, hogy már azért vissza-visszatérhettek idén az utak mellé. A megszokott körítés hiányában a sportágunk más, egyszerűen néha rossz.”

Sagan elárulta, ki jelenleg a mezőny legjobbja / Dirk Waem: AFP

Fotó: AFP

Mindezekkel együtt az idénye eléggé felemásan alakult, hisz februárban elkapta a koronavírust, ami miatt félig-meddig odalett a tavasza, majd a Touron megsérült, és csak augusztus végén tért vissza.
„Összességében jónak, bár korántsem tökéletesnek mondanám a szezont. Ugrottak a tavaszi klasszikusok, aztán a Giróra teljesen felépültem, majd a Touron visszatértek a problémák. Ez a rendszertelenség zavart picit. Öt győzelmem volt idén, amikkel elégedett lehetek, hisz látni kell, hogy minden évben magasabb a színvonal és nagyon sok minőségi tehetség érkezik a csapatokhoz. Ez régebben nem volt mindig így.”
Az idő márpedig telik, és bármennyire is furcsa, Sagan már a 14. szezonját kezdi meg januárban a profi mezőnyben, igaz, 2009 óta (amikor a Dukla Trencin-Merida színeiben kontis sorban tekert) először nem a legmagasabb szinten, hisz a TotalEnergies nem WorldTour-csapat.
„Ez egyáltalán nem aggaszt. Van tapasztalatuk a pelotonban, a több mint 30 év magáért beszél, és most újabb lépést tesznek előre. Boldog vagyok, hogy hozzájuk szerződhetek. Úgy gondolom, hogy tapasztalatban és győzelmekben is hozzá tudok tenni a teljesítményhez majd, ami végül is mindannyiunknak tetszeni fog. Új motivációim vannak, és ez jót tesz a lelkemnek. Az új arcokat látva egyébként is mindig más hozzáállásod kell, hogy legyen. Alig várom, hogy elrajtoljon a szezon, már az első versenyeken nagyon oda akarom rakni magam.”

Sagan már a 14. szezonját kezdi meg januárban a profi mezőnyben/ Giuseppe Cacafe: AFP

Fotó: AFP

A Marca szerint várhatóan a január 30-án rajtoló Vuelta a San Juanon kezdi 2022-t, a legfőbb célja pedig az, hogy a wollongongi világbajnokságon megszerezze élete negyedik országútis vb-címét. Kérdés, hányszor láthatjuk még őt küzdeni a szivárványszínű trikóért.
„Egy karrier lehet hosszú vagy rövid, nézzük csak meg Alejandro Valverdét. Én eléggé fiatalon kezdtem, de hogy mikor vonulok vissza, az egy sajátos döntés lesz. Vannak más dolgok is az életben, így az a szép, hogy az ember eldöntheti, mikor hagyja abba."
Valverde számomra nem viszonyítási alap, és bár nagyon csodálom őt és minden elismerésem az övé, de az biztos, hogy én nem fogok 40 éves koromig versenyezni.
"Egyszerűen nem így látom magam kívülről. Fogalmam nincs, hol leszek tíz év múlva. Most csak a következő két szezonra gondolok a TotalEnergiesnél, majd ezek után meglátom, mit hoz a jövő.”
Sagan az interjú zárásaként elárulta, legnagyobb gyerekkori példaképe Jan Ullrich volt, akit még mindig nagyon kedvel és tisztel, a jelenlegi legjobbnak Tadej Pogacart tartja, legfőbb jövőbeli kívánsága pedig az, hogy minél több időt töltsön a kisfiával.
Forrás: Marca
Giro d'Italia
Giro d’Italia 2022 - A várakozásnak vége, itt a teljes útvonal!
11/11/2021 12:32
Kerékpár
Valverde: „Hárman nagyon kilógtak idén a mezőnyből”
10/11/2021 10:01