Attól féltem, hogy elvesztettem a karomat.
Egy kátyú az úton, egy apró megingás, és mielőtt bármit is reagálni tudott volna, Carl Fredrik Hagen nagy sebességgel repült a szalagkorlát felé.
Az Israel Start-Up Nation norvégjával nagyjából két másodperc alatt történt meg a kerékpárosok rémálma 2021 március 5-én, a rémálom részleteiről pedig csak december végén tudott először beszélni. Bár a bukás tényleg nagyon gyorsan történt, Hagen minden pillanatra tisztán emlékszik: a hang, ahogy az első kereke a kátyúba csattan, a rángatózó mozgás, ahogy a korlát felé repül, majd az ütközés és a szaltó, ahogy a szakadékba zuhan. Mindez úgy hasít az emlékezetében, mintha lassított felvétel lenne.
Kerékpár
A vér nem hazudik - robbant a vegán étrendbomba, a bizonyítékok egyre meggyőzőbbek
10 ÓRÁJA
Két fa állította meg egy szikla előtt. Tudatánál maradt, az adrenalinnak köszönhetően pedig csodával határos módon felállt és visszamászott az útra.
De valamit nem érzett – a jobb karját. Nem tudta mozgatni, nem tudta megérinteni és egyszerűen nem is látta.
"Attól féltem, hogy elvesztettem a karomat. Egyszerűen nem találtam, nem éreztem. Teljesen a hátam mögé csavarodott. Hideg volt, a rajtam lévő ruháktól pedig nem láttam, hogy valamim vérzik vagy sem. Nagyon megijedtem. 40 km/h-s sebességről egy másodperc alatt nullára lassultam, elvesztettem az irányítást, nem tudtam kivédeni a helyzetet. A fájdalom, hogy valószínűleg oda a karom és soha többé nem tudom megfogni a kormányt és nem tudok versenyezni, a legfájdalmasabb volt, amit valaha is éreztem életemben.”
A korláttal való ütközés pillanatában Hagen jobb válla kapta a legnagyobb terhelést, pontosabban az az ízület, amely amúgy is a test egyik legsebezhetőbbje. A karja pedig szó szerint „kirepült” az ízületéből, emiatt maradt lógva a háta mögött. Az orvosok később azt mondták neki, hogy ilyen a vállsérülést szenvedők mindössze 2 százalékával fordul elő.
Hihetetlen, de nem tört el a kulcscsontja, és nem szenvedett komolyabb sérüléseket a hátán, a fején, a nyakán vagy a lábán. A karja viszont hét helyen eltört, és súlyos szakadások, zúzódások keletkeztek a vállát tartó szalagokon, inakon és izmokon.
"Így is nagyon-nagyon szerencsésnek mondhatom magam. A fejem a sziklától 10 centire csapódott be, mégsem lett semmi komolyabb bajom azon kívül, hogy az egész vállam tönkrement. Miután kimásztam a szakadékból, a bal karommal hadonásztam, közben ordibáltam. Szerencsére megállt hozzám egy autó, a sofőr pedig hívta a mentőket. A kórházban az első kérdésem meg már az volt, hogy mikor térhetek vissza az edzésekhez.”
Hagen fejlődése töretlennek tűnt, és még most is annak tűnik. Későn érő típusként nagy célokkal igazolt az Israelhez a Lotto Soudaltól, amiket 2022-ben végre szeretne megvalósítani.
„Az utam csak felfelé, felfelé, felfelé tartott, 2021-ben már kevésbé, de az ilyenek előfordulnak a sportban, és szerencsém, hogy ez csak az első nagy sérülésem volt. Három nappal a bukás után az edzőteremben voltam, két hónappal később visszaülhettem a bringára, az augusztusi német körön, nagyjából két-három hónappal a tervezett előtt pedig már visszatérhettem a versenyzéshez. Elégedett vagyok, ahol most tartok. 30 éves vagyok, de csak három éve lettem profi, úgyhogy úgy tekintek magamra, mint egy fiatal versenyzőre. A Vueltát és a Girót már megjártam, és mivel a háromhetesek a kedvenceim, idén a Tour de France-on is szeretnék indulni. Sokat kell még tanulnom, de remélem, erősebben térek vissza, mint eddig bármikor.”
Forrás: VeloNews
Kerékpár
Egy csodahotel, ahol a tengerszinten is magaslaton lehetsz
EGY NAPJA
Kerékpár
A télen Netflix-függővé vált Van Avermaet még mindig hisz a Flandria-győzelemben
TEGNAP 09:13