Az Eurosport.hu-n mi is beszámoltunk arról, hogy a korábbi sokszoros ukrán válogatott labdarúgó, Andriy Voronin a napokban felbontotta segédezői szerződését, amely a Dinamo Moszkvához kötötte. Szintén a labdarúgáshoz kapcsolódó hír, hogy a Lokomotív Moszkva csapatát, ugyancsak a háború elítélése, valamint önmaga és családjának biztonsága érdekében, a német vezetőedző, Markus Gisdol hagyta ott.
Az európai jégkorongbajnokságok közül színvonalban magasan kiemelkedik az orosz bázisú, de finn és kazah, korábban szlovák csapato(ka) is foglalkoztató Kontinentális Hoki Liga (KHL). A képzeletbeli rangsorban a liga közvetlenül az NHL mögött található, rangját pedig csak növelte, hogy a legutóbbi két téli olimpián a mezőny magját az orosz ligában edződő játékosok adták. A Pekingben olimpiai bajnoki győzelmet szerző Finnország válogatottjában mindössze hét olyan játékos szerepelt, aki nem a szintén KHL-es HK Jokeritben, vagy bármelyik orosz csapatban kergeti a korongot klubszinten. Sőt, a Jokerit játékosok kisebbségben voltak azon honfitársaikkal szemben, akik orosz klubok igazolt jégkorongozói.

A Pekingben olimpiai bajnoki címet szerző finn férfi jégkorong válogatott

Fotó: Eurosport

Peking 2022
Amerikából honosított kínaiak és ex-NHL-esek az olimpiai aranyért
29/01/2022 07:22
Mindezek tükrében igencsak érzékeny veszteséget jelent az a folyamat, ami a playoff előtt indult meg a ligában. Ukrajna megtámadásának hírére a HK Jokerit azonnal bejelentette, hogy nem kíván részt venni a rájátszásban, ezzel tiltakozva az invázió ellen, valamint így tudva maximális biztonságban a stáb és a keret tagjait. A finnek kivonulása a KHL-ből itt azonban még korátnsem ért véget.
Az UFA városában működő Salavat Yulaev elnevezésű jégkorongcsapat 2011-ben már elhódította a liga megnyeréséért járó Gagarin Kupát, az orosz szaksajtó pedig ebben a szezonban sem tartotta esélytennek a végső sikerre. A baskíriai csapat a HC Sibir Novosibirsk ellen kezdte meg a rájátszást, az első mérkőzésen kínkeserves, 2-1-es győzelmet aratva. A második találkozó előtt azonban váratlan fejleménnyel kellett szembenézni a csapat vezetésének: egyetlen nap alatt a klub valamennyi légiósa felbontotta szerződését és távozott Ufából. Az érintettek között van a friss olimpiai bajnok Teemu Hartikainen, Sakari Manninen és Markus Granlund, valamint a szintén finn nemzetiségű, de az olimpiai keretbe be nem kerülő Juha Metsola. Szintén a skandináv kontingenst erősítette eddig a gárdánál Philip Larsen, azonban pénteken a dán védő is szerződést bontott a csapattal. Valamennyien kulcsjátékosai voltak a Salavat csapatának, mindezek tükrében valóságos csodának számít, hogy a rájátszás második mérkőzését is hozni tudta a csapat, ezúttal 4-2-re legyőzve szibérirai ellenfelét.

Manninen és Granlund gólöröme az olimpián

Fotó: Eurosport

A fentiek tükrében érdekesség, hogy a csapat finn szakvezetője,Tomi Lämsä egyelőre még nem követte honfitársai példáját.
Persze, a HC Sibir háza táján sem kerek minden, az ottani finnek is továbbállnak inkább. Már a Salavat elleni második mékőzés előtt bejelentette ugyanis a klub, hogy a szintén olimpiai bajnok kapus, Harri Säteri, valamint az olimpiai keretbe be nem kerülő Jyrki Jokipakka is szerződést bont a csapattal. A két légiós a csapat pénteki, Salavat elleni vereségét követően búcsúzott el a társaktól.
Harri Säteri: “Sziasztok srácok! Bizonyára mindnyájan tudjátok, hogy úgy döntöttünk, inkább hazamegyünk. Ez a helyzet senkinek sem jó, szerettünk volna itt maradni és veletek együtt harcolni a playoffban. De ebben a helyzetben a családunkra kell elsősorban gondolnunk, hiszen ők már így rémülve figyelik a híreket. Nagyon szerettem veletek együtt játszani és küzdeni, és most nem akarok hazamenni, de a család az első, most nem gondolhatunk másra. Csakis a legjobbakat kívánom Nektek, remélem, hogy túljuttok a Salavaton. Néhányatokkal három éven keresztül voltunk csapattársak, ennek az időnek minden percét élveztem. Megtiszteltetés volt itt lenni, remélem, ha normalizálódik a helyzet a világban, akkor újra látjuk egymást. Köszönöm.”
Jyrki Jokipakka: “A távozásom okáról Haba (Harri Säteri – a szerk.) már mindent elmondott. Annyit szeretnék hozzátenni, hogy az itt töltött három évem alatt igazi barátokra leltem, köszönöm mindenkien a támogatását, amit az itt töltött idő alatt kaptam. A legjobbakat kívánom Nektek a jövőre nézve, függetlenül attól, hogy ma nem sikerült nyerni. Küzdjetek tovább, le tudjuk őket gyűrni!”

Harri Sateri munka közben az olimpián

Fotó: AFP

A finnek KHL-exodusa ezzel még nem ért véget, a háborús helyzet miatt ugyanis szerződést bontott a Metallurg Magnitogorsk csapatával a szintén friss olimpiai bajnok finn kapus, Jussi Olkinuora.
Gyors mérleget vonva a történtekből az látszik, hogy a finnek tömegével hagyják el a KHL-t. A liga adatbankja szerint összesen 31 finn nemzetiségű jégkorongozó szerepelt a csapatokban, a legnépesebb, tizenhat fős kontingest pedig nyilvánvalóan a HK Jokerit adta. A fennmaradó 15 játékos közül hatan bontottak szerződést csapatukkal, a sornak pedig minden bizonnyal korántsincs még vége.
Forrás:
https://www.championat.com/hockey/news-4628867-ne-hochu-vozvraschatsya-domoj-finskie-legionery-poproschalis-s-sibiryu.html
és
https://www.championat.com/hockey/article-4628045-finskie-legionery-pokidayut-kluby-khl-salavat-poteryal-vseh-inostrancev-uehali-metsola-manninen-larsen-granlund.html
NHL
Győzött, így továbbjutott a Florida a Washington ellen
14/05/2022 08:19
Világbajnokság
Győzelemmel kezdett a két nagy favorit a hoki-vb-n
13/05/2022 20:43