Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Papp Kristóf neve ott van az NHL végleges 2020-as draftlistáján

Eurosport
Eurosport

Publikálva 14/04/2020 - 15:42 GMT+2

-

Fotó: Eurosport

Jóllehet az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) küzdelmei a koronavírus miatt bő egy hónapja szünetelnek, a folytatás mellett a liga gőzerővel készül a következő szezonra is. A felkészülés részeként elkészült azon fiatal játékosok listája, akik részt vehetnek az NHL játékosbörzéjén (draft) és így esélyt kapnak arra, hogy a világ legerősebb bajnokságába igazoljanak. Örömteli módon a listán egy magyar játékos, Papp Kristóf neve is szerepel, Horváth Bálint négy évvel ezelőtti szereplése után tehát ismét reménykedhetünk benne, hogy egy magyar jégkorongos is az NHL közelébe kerülhet.

Az elmúlt év októberében itt a Hosszabbításon is beszámoltunk arról, hogy Papp 143. helyen felkerült az Észak-Amerikában játszó jégkorongosok előzetes draftlistájára. Ezt az eredményt sikerült most megfejelnie a fiatal magyar tehetségnek, hiszen a végleges listán már a 125. helyen jegyzik. A szereplés és az előzetes listás helyezéshez képest javított pozíció nem véletlen, hiszen Kristóf remek teljesítményt nyújtott az elmúlt idényekben. A világ legerősebb juniorligájának tartott USHL-ben előbb a Madison Capitols színeiben termelt összesen 38 pontot (21 gól +17 gólpassz) a 2018/2019-as szezonban lejátszott 58 mérkőzésén, majd ugyanebben a csapatban jutott el 21 mérkőzés után 19 pontig (10 gól+9 gólpassz). 2019 decemberében egy csere keretében csapatot váltott, és a Des Moines Buccaneers színeiben folytatta az idényt, amelynek egy hónappal ezelőtti félbeszakadásáig 16 pontig (6 gól +10 gólpassz) jutott el 23 lejátszott mérkőzés alatt. A kiegyensúlyozott teljesítményre Jarmo Tolvanen, a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitánya is felfigyelt, aki meghívta Papp Kristófot a februári nottinghami olimpiai kvalifikációs tornára. A tizenkilencedik születésnapját júniusban ünneplő csatár pedig élt a bizalommal, hiszen harmadik soros játékosként gólt szerzett, emellett pedig nagyon hasznos mezőnymunkát végzett.
A draftot eredetileg június végén rendezték volna Montrealban, a jelenlegi kényszerszünet miatt azonban egyelőre elhalasztották, s az is kérdéses, hogy ha egyáltalán megrendezik valamikor, akkor azt a hagyományos vagy online formában teszik. A börze szabályai szerint az NHL mind a 31 csapatának egyenként hét játékos kiválasztására van lehetősége, így összességében 217 jégkorongozó játékjogát foglalhatja el egy-egy franchise. Fontos rögzíteni, hogy a játékjog lefoglalása nem jelenti azonnal az NHL kerethez való csatlakozást, ugyanakkor egy nagyon jó visszaigazolás az adott játékos számára arra vonatkozóan, hogy fejlődése jó úton halad, egyszersmind pedig hatalmas motiváció, hiszen mégiscsak egy NHL csapat tartja rajtja a szemét. A draftok emellett hatalmas taktikai harcok és nagy üzletek színterei is, hiszen a csapatok különböző csereügyletek keretében adhatják-vehetik egymás között a börze egyes köreire kiosztott választási jogokat.
picture

draft totál.jpg

Fotó: Eurosport

Papp Kristóf további fejlődése egyébként a drafttól függetlenül biztosított, hiszen eldőlt, hogy a következő szezont már az amerikai egyetemi elitligában (NCAA) szereplő Michigan State University színeiben kezdi meg. A liga kedvelt NHL „vadászterület”, ezen kívül nagyon fontos, hogy Kristóf a játék mellett az egyetemi tanulmányait is el tudja kezdeni. A jelenleg itthon tartózkodó játékosnak alapesetben nyáron kell kiutaznia új csapatához, nagy kérdés azonban, hogy a járványhelyzet okozta leállás meddig tart, és utána mennyire írja át az idei mellett a következő szezon menetrendjét is.
Az NHL draftlistán való szereplésével Papp Kristóf Gröschl Tamás, Vas János, Szuper Levente, Hári János és a már említett Horváth Bálint örökébe lép. Az említettek közül az első három játékos mondhatja el magáról, hogy játékjoga elkelt a drafton: 1999-ben Gröschlt az Edmonton Oilers, 2000-ben Szuper Leventét a Calgary Flames, míg 2002-ben Vas Jánost a Dallas Stars draftolta. Tényleges NHL szerződést közülük végül utóbbi két jégkorongozó kapott, pályára lépniük azonban nem sikerült, bár Szuper Levente csak a cserepadot és a játékteret elválasztó távolságra volt a történelmi tettől. Bízzunk benne, hogy az itthon az utóbbi két évtizedben hatalmas népszerűségnek örvendő, emellett óriási fejlődésen keresztülmenő sportág fiatal képviselője, Papp Kristóf tehet egy lépést nyáron a nagy cél, egy NHL szerződés felé. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés