Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kivár pontos neve felfedésével az NHL legújabb csapata

Eurosport
Eurosport

Publikálva 09/04/2020 - 18:22 GMT+2

-

Fotó: Eurosport

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) a napokban közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt jelenleg is tartó kényszerszünet következtében egyelőre nem jelenti be pontos nevét az NHL mezőnyéhez a következő szezonban harminckettedik franchise-ként csatlakozó seattle-i csapat. Az új klub általános igazgatója szerint „jelenleg azon kell fáradozniuk, hogy a társadalom jó válaszokat adjon a vírus által velük szemben támasztott kihívásokra, a név felfedésére megfelelő időt később választják ki”.

Az amerikai major ligák egyik sajátossága, hogy zárt közösségek, egy-egy évad végén nem lehet kiesni belőlük, ennélfogva alacsonyabban rangsorolt bajnokságokból sincs mód feljutásra. Ezért is hatott némileg meglepetésként, hogy a világ legerősebb jégkorongbajnoksága (NHL) 2018 decemberében bejelentette, hogy a 2021–2022-es idényben egy újonnan alakuló seattle-i csapat csatlakozik a ligához.

A bővítés bejelentése egyébként alig egy évvel követte a Vegas Golden Knights NHL debütálását, így kijelenthető, hogy a liga kisebbfajta létszámbumm mellett döntött a közelmúltban. Az előzetes tervek szerint a bejelentés óta mind a mai napig csak Seattle NHL címszó alatt emlegetett franchise 2020 áprilisában fedte volna fel teljes nevét, címerét és klubszíneit, valamint mezeinek várható dizájnját, de mint ahogyan a teljes liga és a nemzetközi sportélet működését, a koronavírus ezt a tervet is átírta.
„Jól tudjuk, hogy rengetegen vannak, akiket érdekel a csapatunk elnevezése. Innen üzenem nekik: hallunk benneteket, mi magunk is izgalommal várjuk a bejelentést! Ugyanakkor azt is tudjuk és látjuk, hogy manapság társadalmunk rengeteg tagját állítja kihívások elé a vírus okozta helyzet. Mindezek tükrében, tiszteletben tartva a bajba jutottakat, tovább vizsgáljuk a nagy bejelentésünkre leginkább alkalmas időt.” – nyilatkozta Ron Francis, az újonc általános igazgatója.”
picture

Ron Francis

Fotó: Eurosport

Seattle NHL-ben való megjelenésével a majd négymilliós város az öt major liga közül immáron négyben is jelen lesz, hiszen jelenleg az NFL-ben a Seahawks az MLB-ben a Mariners, míg az MLS-ben a Sounders képviseli a várost. Egészen 2008-ig NBA csapattal is büszkélkedhettek az itteniek, a Seattle SuperSonics azonban ekkor megszűnt, a franchise-t pedig az Oklahoma City Thunders vette át.
Azon kívül, hogy az új klub vezetőinek a semmiből kell szervezetileg felépíteni egy olyan üzleti vállalkozást, amely képes fennmaradni a világ legerősebb bajnokságában, nem mellékesen azzal is törődniük kell, hogy a keretet össze tudják állítani. Az NHL-nek, hasonlóan a többi nagy ligához, van egy külön intézménye, amely az adott bajnoksághoz újonnan csatlakozni kívánó gárdákat hivatott segíteni. Az Expansion Draft során az új franchise lehetőséget kap arra, hogy a liga többi csapatától játékosokat igazoljon át, ezzel „puhítva” kicsit a mezőnyt a bekapcsolódás előtt. Természetesen azért vannak bizonyos szabályok, hiszen egy-egy játékosnak eleve el kell érni egy bizonyos lejátszott meccsszámot ahhoz, hogy egy ilyen speciális börzén megmutathassa magát (40 meccs az elmúlt szezonban vagy 70 meccs az előző két idényben).

Másrészt, a kluboknak lehetősége van arra, hogy keretük egy bizonyos hányadát védetté nyilvánítsák, ezáltal biztosítva, hogy legjobbjaikat nem szipkázza el a tömött zsebű újonc. Mivel azonban jelenleg az NHL is szünetel, Francis attól tart, hogy a később rohamtempóban bepótolt 2019–2020-as szezon után azonnal kezdődik is a következő idény, aminek eredményeképpen kifacsart játékosok alkotják majd a felhozatalt a Seattle számára. Mindezek mellett a fizetési sapkát sem szabad figyelmen kívül hagyni, ami tovább szaporíthatja a klubvezető őszhajszálainak számát.
picture

Marc-Andre Fleury, a 2017-es Expansion Draft legnagyobb fogása

Fotó: Eurosport

A keret összeállításán túl egy másik kardinális kérdés a szakmai stáb összetétele, és főleg a vezetőedző kinevezése. Ez utóbbi lesz Ron Francis egyik legfőbb feladata az elkövetkező hónapokban ─ neki pedig már meg is vannak a kívánt edző főbb paraméterei:
„Azt gondolom mindenképpen NHL tapasztalattal bíró edzőt keresünk, hiszen a feladat, hogy egymás számára ismeretlen emberekből csapatot faragj, mindenképpen megköveteli a tapasztalatot. A másik fontos tulajdonság, amit keresek, a hatékony kommunikáció olyan emberre van szükségünk, aki tudja, érzi, hogyan kell bánni bizonyos helyzetekben a játékosokkal és mit kell nekik mondani.”
A franchise pontos neve és logója tehát egyelőre hiánycikk Seattle-ben, van azonban még ideje a klubvezetésnek, hogy felfedje ezzel kapcsolatos kártyáit. A város többi csapatának színvilágát elemezve az jó eséllyel megjósolható, hogy a zöld szín dominálja majd a jégkorongcsapat külsejét, de hogy ezen belül milyen irányba mozdulnak el az ötletgazdák, az egyelőre még titok. 
via NHL
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés