Rendhagyó formában, új lebonyolítási rendszerben, tömbösítve folytatódik az észak-amerikai profi jégkorong bajnokság (NHL) márciusban félbeszakadt idénye, derült ki Bill Daly, a liga helyettes vezetőjének minapi nyilatkozatából. A tervezetet, mely magában foglalja az újraindulás menetrendjét még a liga játékostanácsának, valamint a teljes mezőnynek is jóvá kell hagynia, nagy valószínűséggel azonban számottevő változás már nem következik be.


A tervek szerint az alapszakaszból hátralévő mérkőzéseket nem játsszák le, helyette mindkét főcsoportból a tabella első tizenkét helyezettje jut be a huszonnégy csapatosra bővített rájátszásba. A playoff küzdelmeknek két kanadai bázis, Edmonton és Toronto ad majd otthont, előbbi a nyugati, míg utóbbi a keleti főcsoportba tartozó csapatok főhadiszállása lesz. A tervek szerint a főcsoportok első négy helyén álló csapatokat kiemelik, ők egy egymás közötti tornán döntik el a kiemelés sorrendjét. Az 5-12. helyezett franchise-okat négy párba sorolják, ők az egyik fél harmadik győzelméig tartó kvalifikációs körben döntik el, hogy mely klubok jutnak a főcsoport legjobb nyolc csapata közé. Innentől a lebonyolítás megegyezik a megszokott playoff renddel: a legjobb tizenhat csapat egyenes kieséses rendszerben, az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcok során dönti el, hogy melyik két csapat jut be az edmontoni Stanley-kupa döntőbe. A tervek szerint a nagydöntőre valamikor október folyamán, hasonlóan a teljes rájátszáshoz, zárt kapuk mögött kerülhet sor.

A legutóbbi bajnok St. Louis Blues csapata

Fotó: Eurosport

NHL
Visszavonult a kétszeres Stanley Kupa-győztes védő
27/10/2020 11:14
Amennyiben a liga és a játékostanács is megszavazza az indítványt, a csapatok előreláthatólag július 13-tól vonulhatnak edzőtáborba, melyet követően július 25-26-án kell megérkezniük a főcsoportjuk szerinti bázis városba. Itt aztán hermetikusan elzárják őket a külvilágtól, a családtagok sem tarthatnak velük, és ez így is marad egészen addig, amíg az adott csapat versenyben van. A tervezett menetrend szerint a rájátszás küzdelmei augusztus 1-jén kezdődnek. A liga semmilyen formában nem szankcionálja azon játékosokat, akik elővigyázatosságból úgy döntenek, hogy ilyen keretek között nem kívánnak részt venni az NHL további küzdelmeiben, ezen szándékukat azonban ma keleti parti idő szerint 17:00-ig írásban kell jelezniük.
Az NHL különös hangsúlyt kíván fektetni a távolságtartási szabályok betartására, így a játékosoktól valamennyi közösségi térben (éttermek, repülők, szállodák) megköveteli az egymás közötti 1,5-2 méteres távolság megtartását. A fertőzésveszély csökkentésének elősegítésére a liga teljes arcot eltakaró plexiréteggel látja el a sisakokat, valamint előírja az arcmaszk használatát valamennyi, ún. biztonsági zónában. A szabályok esetleges megszegése komoly pénzügyi szankciókat vonhat maga után, továbbá a liga draft választási jogokat vehet el az érintett franchise-októl.

A jégkorong kapusok számára az arcmaszk viselése egy megoldott kérdés

Fotó: Eurosport

Az előző két év nagydöntőjének résztvevői kivétel nélkül főcsoportjuk első négy helyének egyikét foglalják el jelen pillanatban, így valamennyien biztos résztvevői a rájátszás második, tizenhat csapatot felvonultató körének. A címvédő St. Louis Blues, valamint a 2019-es döntős Boston Bruins egyaránt vezeti főcsoportját.
ESPN
NHL
A playoff nem volt mindig ilyen napsütötte Floridában
09/09/2020 16:46
NHL
2020, ez csak te lehetsz: augusztus elsején újraindul az NHL-szezon
01/08/2020 07:55