Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

MotoGP: Bagnaia Barcelonában visszavágott Jorge Martinnak

Baranyai Balázs

Publikálva 26/05/2024 - 15:34 GMT+2

Óriási a küzdelem Francesco Bagnaia, Jorge Martin és Marc Marquez között idén – hármójuk csatája pedig ezúttal is élményszámba ment. A MotoGP mezőnye Katalóniába, Barcelonába látogatott a hétvégén.

MotoGP élmezőnye a Katalán Nagydíjon

Fotó: AFP

Azt lehetett sejteni, hogy Barcelona jó helyszín lehet az Apriliák számára. Ők azonban még inkább főszereplőkké léptek elő ezen a hétvégén (főleg szombaton), elhomályosítva még a Ducatikat is.

Az egész onnan indult, hogy a hazai versenyét teljesítő katalán Aleix Espargaro bejelentette: a szezon végén befejezi a pályafutását. A veterán motoros ezt a nagy elhatározást remek teljesítménnyel koronázta meg – sőt, márkatársával, Raul Fernandezzel mindketten az első sorból rajtolhattak. A sprint során Aleix egy gyenge rajt után visszacsúszott ugyan, de spanyol márkatársa remekül szerepelt. Fernandez pár kör után átvette a vezetést és belekezdett egy magabiztos előny kiépítésébe. A 4. körben azonban jött a dráma: az újabb szerződésre és MotoGP-s tagságának meghosszabbítására hajtó apriliás teljesen váratlanul kicsúszott egy kanyarbejáraton, így az őt üldöző 6 fő dönthetett a győzelem sorsáról.
Brad Binder 2 körrel később Raul sorsára jutott: a KTM-es szintén vezető helyről kötött ki a kavicságyban, szintén egy kanyarbejáraton minden előjel nélkül. Így innentől csak Bagnaiának, Acostának, Aleix Espargarónak, Marc Marqueznek és Jorge Martinnak maradt reális esélye a győzelemre. Bagnaia erősnek tűnt és sokáig az élen is állt, mögötte Aleix maradt csak, aki üldözni tudta a hajrában. Támadni azonban nem tudta, mégis volt oka az örömre: Bagnaia a legvégén ugyanis (pont ott és pont úgy, mint Binder korábban) bukott, így a hazaiak nagy kedvence húzta be azt a drámai futamot. Mögötte Marquez, Acosta, Martin és Bastianini volt a további sorrend.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
A vasárnapi főfutam már jóval taktikusabb volt, mint a szombati sprint. Bagnaia, Acosta és Jorge Martin álltak az élre és kezdtek el hatalmas tempót diktálni – közülük az újonc Acosta volt a legagresszívabb. A spanyol viszonylag hamar hibázott is, kicsúszásával pedig lemaradt az igazán jó helyekről (végül visszaállt és a 14. helyen intették le). Maradt tehát Bagnaia és Jorge Martin elöl, a két gigász pedig ezúttal sem okozott csalódást. Jorge Martin megelőzte olasz riválisát és bő 1 másodperces előnyt motorozott ki. Ezt sokáig szépen menedzselte, ám a futam végéhez közeledve Bagnaia fokozatosan zárkózott vissza. Az olasz ledolgozta lemaradását és végül visszavette a vezetést – sőt, egyúttal a győzelmet is megszerezte Martin előtt.
Mögöttük jókora lemaradással végül Aleix Espargaro és a gyenge rajt után csak a végére felzárkózó Marc Marquez harcoltak. Utóbbi végül erősebbnek bizonyult, így a három fő bajnokesélyes lehetett ott a dobogón a leintést követően.
A Moto2-ben ismét a Boscoscuro-vázas motorok uralkodtak, de több esélyes is drámai bukást mutatott be a vasárnapi viadal során. A győzelmet a lassan indító, de a végére mindenkit bekebelező Ai Ogura szerezte meg, aki a 2022-es Japán Nagydíj után állhatott ismét a dobogó legfelső fokára. Az MT Helmets boscoscurós versenyzője a csapattársát, Sergio Garciát győzte le a hajrában, így a spanyol csak a második lett a jócskán lemaradó Jake Dixon előtt. Voltak azonban nagy vesztesek is: Fermin Aldeguer pályaelhagyások miatt kapott hosszúkörös büntetést, amit az élről készült letölteni, azonban hibázott és a büntetőív megkezdésekor csúszott ki a kavicságyba. Óriási hiba, ráadásul még ugyanabban a körben Aron Canet is elesett, így mind a ketten 0 ponttal zártak.
picture

Ai Ogura

Fotó: AFP

A Moto3-ban David Alonso tanári sikerének tapsolhatott a nagyérdemű. A kolumbiai fiatalember sokáig csak bujkált az élbolyban, majd a táv második felében egyszer csak az élre állt és robbantott. Az addig közel 15 fős vonat hirtelen darabjaira hullott és alig 3-4 rivális tudott csak kapaszkodni rá. Végül olyan tempót diktált, hogy Ortoláék még csak rá sem próbálhattak egy előzésre – Alonso fantasztikusan ment. Ortola második, Rueda pedig harmadik helyen végzett.
A világbajnokság június 2-án folytatódik majd az Olasz Nagydíjjal Mugellóban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés