Az Egyesült Államok válogatottja a Ryder-kupa szombati játéknapján ott folytatta, ahol pénteken abbahagyta, nem engedte magához közel a vendégeket és megnyugtató előnnyel várhatja a vasárnapi befejező szakaszt. Az egyéni meccsek előtt a házigazda Team USA 11-5 arányban vezet, 1975 óta ez a legnagyobb előnye, amelyet az eddig látottak alapján igen valószínűtlen, hogy el tudna herdálni vasárnap, sőt sokkal nagyobb esély van a történelmi európai zakóra.

A házigazda Egyesült Államok azzal a tudattal készülhet a vasárnapi egyéni meccsekre, hogy története legnagyobb vereségét mérheti az európai csapatra. Amerika, ha minden a tökéletes forgatókönyv szerint alakul, akkor akár 19 pontig is eljuthat, ennyit 1979 óta, tehát amióta az összeurópai válogatott az ellenfél, nem szerzett. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen szombaton azért két szakaszt rendeztek és bár az első napja gyengén sikerült a vendégeknek, Pádraig Harrington őszintén bízott játékosai feltámadásában. A délelőtti „foursome”-játékok során a Team USA folytatta lehengerlő játékát, egyedül a Koepka-Berger páros kapott ki, ám a Johnson-Morikawa, a Spieth-Thomas és a Cantlay-Schauffele kettős hozta a maga meccsét, így a délutáni etapot lehengerlő, 9-3-as előnyből várhatta a vendéglátók válogatottja. Dustin Johnson és Collin Morikawa játékára szavakat is nehéz találni, de igaz ez a másik oldalról John Rahmra is, aki két nap alatt 3.5 pontot szerzett az európai válogatott 5 pontjából.
Ryder Cup
Először lesz svéd kapitánya az európai Ryder-kupa-csapatnak
15/03/2022 14:41

Jon Rahm és Sergio García

Fotó: Getty Images

Világelső a Ryder-kupa történetében ennyi pontot még sohasem szerzett, jóllehet a másik oldalon Dustin Johnson az, akiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A messze nem élete szezonját produkáló „DJ” az idei Ryder-kupán eddig hibátlan, 4 meccséből 4-et megnyert, jóllehet XanderSchauffele és Collin Morikawa is 100%-os teljesítményt hoz, ráadásul ők mindezt újoncként. És ha már újoncok: érdekes téma az „elsőbálozók” teljesítménye. Ha mindkét oldalt vizsgáljuk, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy a nehézségekkel, a nyomással és a téttel eddig Steve Stricker újoncai birkóztak meg könnyebben, az amerikai csapat újoncai az első két nap során simán verték az európaiakat. De persze hiba lenne az újoncok nyakába varrni a vendégek gyenge szereplését, annál is inkább, mert Pádraig Harrington egy-két húzása bizonyára beszédtémát szolgáltat majd a hétvége után. Az európai válogaott kapitánya az első napon sokak számára érthetetlenül megbontotta a Rahm-Garcia kettőst, a második napon pedig egy ideig „jegelte” azt a Shane Lowry-t, aki többeknél jobb formában játszott és mint később azt bizonyította is, jóval magabiztosabb is volt.
https://i.eurosport.com/2021/09/26/3226765.jpg
Összességében kijelenthető, hogy az európai csapat ezúttal egyszerűen nincs egy súlycsoportban kihívójával és bár vannak remekül teljesítő játékosok, többen mélyen tudásuk alatt játszanak. A vereség szinte borítékolható, a kérdés csupán az lehet, hogy mennyire lesz csúnya. Az európai csapatból többen utolsó Ryder-kupájukon játszanak minden bizonnyal, Ian Poulter vagy Lee Westwood aligha kap szerepet 2023-ban Rómában, ezért valószínűleg mindent meg is fognak tenni azért, hogy a búcsú szép legyen.
De a lényeget Jordan Spieth fogalmazta talán meg a legjobban, hogy mi a különbség a két csapat között ezúttal.
„A csapategység nagyon erős nálunk. Korábban ez az európaiakra volt egyértelműen jellemző, de most a mi esetünkben is igaz. A csapat szinte 90 százaléka gimnazista kora óta ismeri egymást, folyamatosan egymás ellen csatáztunk, vagy éppen csapattársként egymással. Ismerjük egymást kölyökkorunk óta és bízunk magunkban és a másikban, harcolunk egymásért. Ráadásul még nagyon jól is játszunk csapatként, mindenki boldog, mindenki élvezi a Ryder-kupát, ez pedig olaj a tűzre.”

Justin Thomas és Jordan Spieth

Fotó: AFP

Az európai csapat szombat délután még vett egy nagy levegőt és egy ideig úgy tűnt, hogy izgalmassá fogja tenni a vasárnapot, ám amilyen jól indult a „fourballs” etap, végül „csak” 2-2-es döntetlent hozott. A Rahm-Garcia párossal ezúttal sem bírtak az amerikaiak, pedig Koepka most Jordan Spieth személyében új társat kapott, ám Stricker kártyakeverése sem segített ebben a párharcban. A Lowry-Hatton páros legyőzte ugyan a Tony Finau, Harris English kettőst, ám Dustin Johnson és Collin Morikawa tönkreverte a Poulter-McIlroy párost, ahogy a Fleetwood-Howland kettős is vesztett, pedig a pálya elején még előnyben voltak Schefflerékkel szemben. A nap végén aztán kihirdették az egyéni meccsek párosításait, amelyek között vannak igazi rangadók, ám miután az amerikai csapatnak mindössze 3.5 pont kell a győzelemhez, kijelenthető, hogy az európaiak a tisztes helytállásért és a kiütéses vereség elkerüléséért küzdhetnek majd a mai nap folyamán.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Ryder Cup
Nem történt meglepetés, kiütéses amerikai siker a Ryder-kupán
27/09/2021 07:44
Ryder Cup
Amerikai henger a Ryder-kupán, ’79 óta nem volt ekkora előnyben a Team USA
25/09/2021 10:39