Ezen a héten zajlik a golfozók idei második Major-tornája, a PGA Championship. Féltávnál az idén nyáron immáron 51. születésnapját ünneplő Phil Mickeslon áll az élen. A golfszerető rajongók egy emberként szurkolnak az amerikai közönségkedvencnek, aki egy esetleges győzelemmel történelmet írhatna, hiszen 50 évnél idősebb játékos még sohasem tudott Major-tornát nyerni a sportág történetében. Mickelson ráadásul egy magyar vonatkozású rekordot adhat át a múltnak, lévén a sportág történetének legidősebb Major-bajnoka mind a mai napig a magyar ősökkel rendelkező Julius Boros.

Julius Boros (1920-1994) bevándorló magyar szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, rövid baseball karriert követően váltott a golfra és lett végül a PGA Tour legendáinak egyike. Boros 1968-ban 48 évesen 4 hónaposan és 18 naposan nyerte meg a PGA Championshipet és vált ezzel minden idők legidősebb Major-bajnokává. Julius Boros a Golf Hírességek Csarnokának a tagja, összesen három Major-sikert aratott pályafutása során, kétszer nyert U.S. Opent a PGA Championship mellett, karrierje során 18 PGA Tour trófeát gyűjtött, emellett pedig négyszer volt győztes Ryder Kupa csapat tagja.

Julius Boros

Fotó: Other Agency

U.S. Open
Golf: Selejtezősök menetelésével kezdődött a U.S. Open, McIlroy azért megmutatta magát
17/06/2022 11:56
Phil Mickelson az ő rekordját adhatja át a múltnak abban az esetben, ha a héten Dél-Karolinában zajló PGA Championshipen kitart a lendülete. A Lefty becenévre hallgató klasszis féltávnál vezet és már ez is hatalmas bravúr a maga nemében, hiszen legutóbb 2012-ben, a szintén legendás Fred Couples személyében állt az élen az ötvenes éveiben járó golfozó Major-tornán bármely kört követően. Mickelson remeklésére semmi jel nem mutatott, az ötszörös Major-bajnok finoman szólva sem játszott eddig csúcsformában az idény során. A Major tornák történetében a leghosszabb pályán zajló dél-karolinai viadalon azonban a 44-szeres PGA Tour tornagyőztes klasszis régi fényében tündököl, nagyszerűen – és pontosan – üti a labdákat az elütőről, a vasütései is hibátlanok és ezúttal a greeneken is megfelelően pontos.
Mickelson, amúgy a sportág történetének mindössze a hatodik olyan játékosa, aki négy évtizedben is vezetni tudott valamelyik Major-tornán.
"Nagyon jól érzem magam, és a tudat, hogy jól játszom és vezetek a hétvégén, hogy versenyben vagyok a győzelemért, hogy megadtam magamnak a lehetőséget a végső sikerre is akár, az nagyszerű érzéssel tölt el." - mondta Mickelson, aki saját bevallása szerint nem lett volna boldog csupán azzal, ha csak bekerül a CUT-ba, ő mindig minden tornán a győzelemért játszik.

Phil Mickelson féltávnál vezet a PGA Championshipon

Fotó: Eurosport

Ha már CUT, a tornát klasszisok egész sora nem folytathatta a második kört követően, a világelső Dustin Johnson, a világranglista második helyén álló Justin Thomas, de az idényt remekül kezdő, ám Phoenix óta visszaeső világranglista negyedik Xander Schauffele is kiesett. Johnson ráadásul szintén kisebb történelmet írt, jóllehet erről valószínűleg lemondott volna, ugyanis ő a második golfozó Greg Norman óta, aki két egymást követő Major-tornán esik ki a CUT-ot követően világelsőként.
A torna folytatása amúgy komoly izgalmakat tartogat, egyrészt mert az élmezőny tagjait alig választja el néhány ütés egymástól, másrészt pedig, mert az első hat között négy játékos is Major-bajnok. Mickelsonnal együttállásban ugyanis az Open egykori bajnoka, Louis Oosthuizen áll az első helyen, a második a három év alatt négy Major-trófeát – közte két PGA Championshipet – begyűjtő Brooks Koepka, míg a harmadik helyen az a Hideki Matsuyama áll, aki egy esetleges sikerrel a Grand Slam felénél járna.
A PGA Championshipet 2005-ben megnyerő Mickelson pályafutása során immáron 36. alkalommal vezetett féltávnál egy tornán, a korábbi 35-ből 18-at sikerült győzelemmel zárnia. Ami pedig a tornát illeti, 2000 óta a PGA Championshipet 12-szer nyerte az a játékos, aki a harmadik kört az élről várhatta. Ki tudja, ezúttal lehet, hogy a 13-as szám szerencsét hoz Mickelson számára.
Golf
Korábbi világelső vezetésével támad a PGA Tourra a szaúdi kormány pénzelte új golfsorozat
29/10/2021 17:05
BMW PGA Championship
Tiger Woods is meghajolt Phil Mickelson nagysága előtt
24/05/2021 15:24