Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tiger Woods – Most, vagy soha

Farkasvölgyi Gábor

Frissítve 14/07/2022 - 09:27 GMT+2

A csütörtöktől vasárnapig rendezik az évad utolsó major golf tornáját, az Open Championshipet. Az egyetlen európai major-versenyt hatalmas érdeklődés övezi, egyfelől mert ez a jubileumi 150. kiadás, másfelől pedig lehetséges, hogy ez lesz Tiger Woods utolsó fellépése St. Andrews-ban, a golf otthonában.

Tiger Woods – Most vagy soha

Fotó: AFP

Nem tudom, hogy még hányszor adatik meg számomra, hogy itt St Andrews-ban játszhatok az Openen, de ezt a mostanit nagyon akartam. 1995-ben itt kezdődött számomra minden, ha itt fejeződik be 2022-ben, akkor itt fejeződik be.
Tiger Woods szavai ezek, amelyek a 150. Open Championship sajtótájékoztatóján hangoztak el. A golfrajongok egy emberként kaptak a szívükhöz e szavak hallatán, hiszen mindenki joggal gondolhatta, hogy a valaha volt talán legnagyobb golfozó éppen a visszavonulását lebegtette meg, ám ezt pont az érintett tagadta hevesen, hatalmas mosollyal az arcán. Egyszerűen csak arról van szó, hogy maga Tiger Woods sem tudja, hogy mennyi van még a tankban, hogy mennyi maradt még a pályafutásából, mennyit bír még az agyonterhelt teste. St Andrews-ban ráadásul nem rendeznek évente Open Championshipet, éppen ezért lehet, hogy ez a mostani lesz Woods utolsó fellépése a sportág otthonában, ahol 600 éve pár kelekótyának gondolt úriember először játszotta ezt az egészen kivételes játékot.
Woods amúgy a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 46 évesen nem úgy gyógyul a teste, mint 20 évvel ezelőtt, sokkal jobb nem lesz az autóbalesetben súlyosan sérült lába, ebből kell kihoznia a maximumot. A St Andrews-ban 2000-ben és 2005-ben is győztes (első körtől az utolsóig vezetve) – nem mellékesen 2006-ban is Open Championshipet nyerő – legenda összességével hatodik alkalommal játszhat a legendás skóciai pályán, amelyet kedvencének is tart.
picture

Tiger Woods talán utoljára játszhat kedvenc pályáján.

Fotó: AFP

Tiger Woods az Open Championshipen:
Részvétel21
Top 5-ös helyezés6 alkalommal
Top 10-es helyezés10 alkalommal (legutóbb 2018 T6)
Győzelem3
CUT18 alkalommal
Átlag score 70.9

Persze, nem csak Tiger Woods miatt övezi minden eddiginél nagyobb érdeklődés az idei British Opent, hanem azért is, mert a mostani a 150. jubileumi kiírás. A szervezők azt szeretnék, hogy ezen a héten minden a golfról szóljon, hogy a csütörtöktől vasárnapig tartó verseny a sportág nagybetűs ünnepe legyen, és semmi és senki ne rondíthasson bele. Éppen ezért kérték, hogy Greg Norman, a rivális LIV Golf sorozat első embere annak ellenére ne jelenjék meg a helyszínen és a bajnokok ünnepségén, hogy maga is Open-bajnoknak vallhatja magát. De a szervezők arról is gondoskodtak, hogy azok a játékosok, akik a szaúdi pénzzel táplált vicc golf sorozatot választották, és lemondtak PGA Tour tagságukról, ne kapjanak túlságosan kedvező tee-time-okat. Erről Phil Mickelson tudna leginkább mesélni, aki amerikai idő szerint hajnali háromkor üthet el, szóval nagy nézettségre Amerikából nem számíthat.
picture

Rory McIlroy is egyike azoknak, akik a végső győzelemre eséllyel pályáznak.

Fotó: AFP

Ami viszont az esélyeket és az esélyeseket illeti, a szakemberek többsége Xander Schauffelét, Rory McIlroyt (2014 bajnoka, rajt-cél győzelem) és Jordan Spiethet (2017 bajnoka, tavaly 2.) tartja a végső győzelemre a legesélyesebbnek. Schauffele egy év alatt megnyerte az olimpiát, és győzött három PGA Tour-tornán, a legutóbbi sikerét éppen az Open előversenyén, Skóciában aratta rangos mezőnyben. McIlroy számára az Old Course fekszik, nyert már Opent, links pályákon jól szerepel, és a formája is adott, de mindez elmondható Spiethről is, aki szintén jó formát mutatott a skóciai PGA Tour-DP World Tour közös rendezésű tornán. Rajtuk kívül Justin Thomas, a PGA Championship győztese is tagja az erősorrendnek, jóllehet pályafutása során eddig csupán egyszer, 2019-ben tudott a legjobb 15-ben zárni ezen a versenyen.
picture

Utoljára 2008-ban történt az Open Championshipen címvédés, Collin Morikawára nem vár könnyű feladat.

Fotó: AFP

A szakértők a FedEx sorozat címvédőjét, Patrick Cantley-t is előkelő helyen jegyzik az erősorrendben, ám Cantley-vel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy major tornán eleddig még nem tudott értékelhetőt felmutatni. A listán megtaláljuk a Players-bajnok ausztrál Cam Smith nevét is, aki mindig a legnagyobb tornákon hozza ki magából a legjobbat, de elmondható mindez Collin Morikawáról is. Vele kapcsolatban ugyanakkor ki kell emelni, hogy címvédésre – hiszen rá vár ez a cseppet sem könnyű feladat - 2008 óta nem volt példa, akkor Pádraig Harrington tudta megcsinálni ezt a bravúrt. Sokan tartják esélyesnek a világelső Scottie Schefflert, vagy a U.S. Open győztes Matt Fitzpatricket, de a spanyol Jon Rahm is sokak listáján szerepel előkelő helyen. Utóbbi

És hogy mi a helyzet Tiger Woods esélyeivel?

A papírforma természetesen nem az ő győzelmét ígéri, hiszen akármennyire is úgy tűnik, hogy az Old Course nem veszi igénybe annyira a sérült lábát, mint mondjuk Augusta, azért ez csalóka. A pálya egyenetlen, és messze nem annyira lapos, mint amilyennek tűnik, ráadásul az időjárás is közbeszólhat, jóllehet, esőt nem ígérnek, de ott a mindig kiismerhetetlen szél. Ráadásul Woods balesete óta nem tornákon, versenykörümények között készül a versenyekre, az meg ugye a sava-borsa a felkészülésnek. Persze, a helyismeret Woods felé billenti a mérleg nyelvét, hiszen a pályát úgy ismeri, mint a tenyerét. Meg hát 2019 óta, ugyan ki merészel a Woods vs Papírforma párosításban nem előbbire tenni...
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés