Februári horrorisztikus autóbalesete után először adott interjút Tiger Woods. A világklasszis golfozó szokatlanul nyíltan beszélt a baleset körülményeiről, a kórházban töltött hosszú időszakról, a pillanatról, amikor az orvosok nem voltak teljesen biztosak abban, hogy meg tudják-e menteni jobb lábát, de beszélt jelenlegi állapotáról és az előtte lassacskán kitisztuló jövőképről is. Saját bevallása szerint a visszatérésen dolgozik, de hosszú még az út előtte. Azt biztosra tudja, hogy teljes idényt már nem fog bírni teljesíteni, de elfogadta az állapotát és reményei szerint évente néhány tornán, azért még pályára léphet a jövőben.

Tiger Woods Genesis típusú autója a balesetet követően

Fotó: AFP

Volt egy pont, amikor úgy „fifti-fifti esélyem volt arra, hogy fél lábbal sétálok majd ki a kórházból. A kezem is rossz állapotban volt, de amikor biztossá vált, hogy azt is fogom tudni használni, megkértem Ericát (Woods élettársa, a szerk) és Robot (Woods barátja, a szerk.), hogy dobjanak nekem valamit. Dobjatok nekem bármit.
Golf
Nem tudni, hogy mikor, de Tiger Woods szeretne visszatérni autóbalesete után
09/09/2021 08:50
Tiger Woods tőle szokatlan nyíltsággal beszélt a GolfDigest magazin weboldalán a februárban bekövetkezett horrorisztikus balesetéről, illetve a kórházban töltött időszakáról is. Mint ismeretes, Woods a nevével fémjelzett Los Angeles-i tornáról tartott éppen egy reklámfilmforgatásra, amikor autójával egy gyors és lejtős szakaszon – túllépve a megengedett sebességhatárt – a szalagkorlátnak ütközött, majd a gépjármű többszöri megpördülést követően méterekkel távolabb, az út másik oldalán állt meg a domboldalban. Woods többszörös lábsérülést szenvedett, sérült a karja, jobb lábán nyílt törést és súlyos bokaroncsolódást állapítottak meg. A kórházba szállítást követően csak annyit lehetett tudni, hogy súlyosak a sérülései, majd különböző kiszivárogtatást követően, Woods az ügynökén keresztül üzente meg, hogy jól van, de komoly műtétek, rekonstrukciós beavatkozások várnak rá, és csak ezeket követően kezdheti majd csak meg a rehabilitációt.
https://i.eurosport.com/2021/11/30/3263323.jpg
A golfos közvéleményt, a sajtót és a szurkolókat innentől kezdve már nem az érdekelte, hogy vajon látja-e még kedvencét a PGA Touron versenyezni, sokkal inkább az volt a kérdés, hogy Woods képes lesz-e járni, képes lesz-e teljes értékű életet élni. Persze a legelvakultabb rajongók Tiger Woodsot mindig is egyfajta szuperhősként kezelték, aki öt hátoperáció után is képes volt megnyerni a sportág legpatinásabb Major-tornáját, a Masterst, ám a sportág mitikus alakjának ez a mostani balesete valószínűleg pályafutása végét is jelenti. Vagy inkább egy teljesen másfajta pályafutás kezdetét, és ezt ő mondta, nem az újságírók találgatják.
"Szerintem reális cél, hogy egy nap játszom még a Touron. Viszont az is biztos, hogy többet nem játszom már egy egész idényt. Válogatni fogok a versenyek között, mint annak idején Mr. Hogan” – beszélt az előtte álló útról Woods, utalva egyúttal Ben Hoganre, a sportág legendás alakjára, aki szintén komoly autóbalesetet szenvedett anno, és a végzetesnek tűnő karambolt követően csak a számára igazán fontos versenyeken indult el.
Azt gondolom, hogy mostantól ezt így kell elfogadnom, ez a valóság. Szomorú valóság, de ez az én valóságom. Megértettem és elfogadtam.
Persze azért itt álljunk meg egy szóra, gondolkodjunk el egy picit, és vegyük ki az autóbalesetet a képből egy pillanatra. Valóban reális elvárás egy, a 46. születésnapját pár hét múlva ünneplő golfozótól azt várni, hogy egy teljes szezont lehúzzon a világ legjobbjait felvonultató PGA Touron? A válasz erre a kérdésre nyilván a nem, de most Tiger Woodsról van szó. Hiszen Woods a golfozók Vasembere, aki szakadt térdszalaggal nyerte meg a 2008-as US Opent, aki öt hátoperáció után, lehetetlen helyzetből felállva tért vissza, nyerte meg a Tour Championshipet, majd a sporttörténelem legnagyobb visszatérését produkálva diadalmaskodott a Masters-en, és húzta be 2019-ben a ZoZo-tornát, hogy beállítsa Sam Snead 82-es győzelmi csúcsát, és legyen holtversenyben a PGA Tour történetének legeredményesebb játékosa. 43 évesen, szétműtött háttal, térddel, nyakkal. Ám úgy tűnik, hogy még a Vasembernek is vannak korlátai, és bármennyire is szomorú, de ez a realitás.
https://i.eurosport.com/2021/11/30/3263327.jpg
"Nem kell a világ legjobb játékosai ellen játszanom ahhoz, hogy nagyszerű életem legyen. A hátoperációm után még egyszer meg kellett másznom a Mount Everestet. Meg kellett tennem, és meg is tettem. Ezúttal nem hiszem, hogy a testem társam lesz abban, hogy megmásszam a Mount Everestet, és ez rendben is van. Még mindig résztese lehetek a golféletnek, a Tournak. Ha a lábam rendbe jön, még mindig el fogok tudni indulni egy-egy tornán. De, hogy újra megmásszam a hegyet, és feljussak egészen a csúcsig, az már nem reális elvárás tőlem."
Tiger Woods talán még sohasem beszélt ennyire nyíltan aktuális helyzetéről. A sportág emblematikus figurája, a jelenlegi mezőny fiatal generációjának példaképe, aki mindent megnyert, amit csak meg lehet nyerni, megdönthetetlennek tűnő rekordok sokaságát tartja, most úgy tűnik reálisan felmérte lehetőségeit. Keményen végzi a rehabilitációját, ám most már sokkal jobban odafigyel magára.
„Amikor bemegyek az edzőterembe, elkap az áramlás, és az endorfinok beindulnak, akkor menni, menni, menni akarok" - mondta. "Így voltam képes annyi versenyt megnyerni. De aztán egy pillanat alatt a testem emlékeztet arra, hogy milyen áron nyertem azokat a versenyeket? Nézz magadra! Még a balesetem előtt is milyen sérüléseken mentél keresztül? Tíz műtétem volt és ez csak a sportágamból fakadó elhasználódás, hogy erőltettem, hogy próbáltam mindent megtenni a győzelemért. Hogy minden egyes versenyt megnyerjek, amin elindultam. Megtettem mindent, amit csak tudtam. De ennek megvolt az ára is. A sportolásnak ára van, és a sportolók esetében a sérülések is hozzátartoznak ehhez."
Tiger Woods a balesete óta először fog nyilvánosan megjelenni, mégpedig a héten megrendezésre kerülő Hero World Challenge tornán, amelyet a Bahamákon tartanak. A 20 fős, meghívásos viadal illusztris mezőnyt vonultat fel, az indulók között lesz a négyszeres Major-bajnok Brooks Koepka, a jelenlegi mezőny egyik legnépszerűbb játékosa, a monstre drive-jairól híres Bryson DeChambeau, az újdonsűlt apuka, Jordan Spieth, Woods jóbarátja, a korábbi világelső Rory McIlroy, a szintén családi barát és a legutóbbi idényben Players-t nyerő Justin Thomas, valamint az eredményei miatt folyamatosan Tiger Woodshoz hasonlított Collin Morikawa.
Golf
Tiger Woods: egy célom van, önállóan járni!
29/05/2021 17:46
BMW PGA Championship
Tiger Woods is meghajolt Phil Mickelson nagysága előtt
24/05/2021 15:24