Az amerikai Sam Burns győzelmével zárult a profi golfozók legrangosabb sorozatának (US PGA Tour) vasárnap zárult versenye, a 6,9 millió dollár összdíjazású Valspar Championship.

Burns nem a legjobb előjelekkel várhatta a torna befejező napját, egyrészt a négyszeres PGA Tour tornagyőztes és korábbi Major-bajnok Keegan Bradley állt vele együttállásban az élen, illetve – és ez tűnt nyomósabb indoknak – floridai viadal előtt három másik versenyen várhatta már korábban az utolsó napot hasonló pozícióból és mindannyiszor elrontotta a végét.
Sam Burns csak idén három tornán várhatta az élről az utolsó, mindent eldöntő napot és minden egyes alkalommal lemaradt a győzelemről. A 24 éves golfozó legutóbb a februári Genesis-tornán állt három nap után az élen és végül egy ütéssel maradt le a Max Homa, Tony Finau kettőstől, akik playoffban döntötték el végül egymás között a győzelmet.
Golf
A volt világelső visszapörgette az idő kerekét
TEGNAP 09:26
Burns-t korosztálya egyik legjobb golfozójának tartották mindig is, a szakemberek egyöntetű véleménye évek óta az volt vele kapcsolatban, hogy csak az áttörést jelentő győzelem hiányzik számára ahhoz, hogy kezdetét vegye egy igazán kiugró karrier. Burns a modernkori golfnak megfelelően igazi atlétikus játékos, nagyszerűen üti a labdákat, jóllehet a rövidjáték tekintetében fel szokták róni neki a hiányosságokat, viszont a greeneken a gurítójátéka kifejezetten jónak számít, ami a fiatal játékosok esetében a PGA Touron nem mindig megszokott.
Burns a floridai Palm Harborben rendezett Valspar Championship négy napja során pályafutása eddigi legösszetettebb teljesítményét nyújtotta, a játék minden elemében kiválóan teljesített, különösen a par 5-ös szakaszokat dominálta, a négy nap során folyamatosan hozta a kötelezőnek tartott birdie-ket ezeken az ötütéses szakaszokon. A drive-jai magabiztosak és pontosak voltak, ezúttal a rövid vasakkal sem hibázott, a gurításai pedig végtelenül pontosak voltak legyen szó rövid, vagy éppen hosszú puttokról.
A 24 éves Burns szinte az első naptól a 2011-es PGA Championsip győztesével, az összesen négy PGA Tour tornagyőzelemmel rendelkező – ám 2018 óta nyeretlen - Keegan Bradleyvel volt harcban a győzelemért. A zárónapot holtversenyben kezdték az élről és a 13. szakaszig fej fej mellett haladtak, ott azonban Bradley hibázott, egy agresszív vonalat megütve elrontotta az ütését, jó ütőválasztást követően kisebb technikai hibát vétett és végül a vízben kötött ki a labdája a par 3-as szakaszon.
Bradley végül dupla bogey-val (a három ütés helyett öt ütéssel) zárta a lyukat, Burns ugyanakkor nem dőlt hátra, ezúttal nem követte el azt a hibát, mint korábban, nem könnyelműsködte el a végjátékot, sőt! A következő szakaszon Bradley egy könnyűnek tűnő gurítást rontott el, Burns viszont birdie-zett és innentől már nem volt visszaút Bradley számára. Burns-nek még belefért egy bogey a 18-ason, ám így is három ütéssel nyert és jöhetett a könnyek közötti ünneplés a családdal a végén.
Sam Burns 24 évesen révbe ért, harmadéves PGA Tour játékosként megnyerte pályafutása első tornáját. Burns a vasárnapi sikernek köszönhetően a 2022-2023-as idény végéig bebiztosította PGA Tour tagságát, indulási jogot nyert a két hét múlva esedékes PGA Championshipre, kapott 500 FedEx Kupa pontot, nem mellékesen pedig 1,242 millió dollár (372 millió forint) ütötte a markát.
Valspar Championship
Helyszín: Florida
Összdíjazás: 6.9 millió dollár
1 - Sam Burns 67-63-69-68 - 267 (-17)
2 - Keegan Bradley 64-66-69-71 - 270 (-14)
T3 - Viktor Hovland 69-69-68-65 - 271 (-13)
T3 - Cameron Tringale 69-67-67-68 - 271 (-13)
4 - Abraham Ancer 67-70-66-69 - 272 (-12)
Olympic Games
Ezért ódzkodnak a golfozók az olimpiai indulástól
13/05/2021 09:34
Golf
Így kell egy kiesést 68 millió forintos fizetéssé változtatni!
11/05/2021 11:31