Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pérez bízik a saját képességeiben, Horner közben elmondta, mikortól lehet opció Ricciardo a Red Bullnál

Németh Dániel

Publikálva 21/07/2023 - 15:20 GMT+2

Daniel Ricciardo visszatérése óta megy a találgatás, vajon veszélyben lehet-e Sergio Pérez ülése 2024-re nézve. Noha a Red Bull állítja, hogy szó sincs helycseréről, és 2024-nek is a jelenlegi pilótapárossal vágnak neki, láttunk már néhány kíméletlen döntést a csapattól, legutóbb Nyck de Vries menesztésekor. Pérez számára pedig a Magyar Nagydíj sem indult zökkenőmentesen…

Füstölő kerekekkel hozta tűzbe hazai rajongóit a red bullos Sergio Pérez

Miközben a Red Bull kitart amellett, hogy Sergio Péreznek 2024-ig biztosított a jövője a csapatnál, azt is elismerték, Daniel Ricciardo az ő helyére pályázik.
Daniel Ricciardo még egyetlen kilométert sem tett meg élesben az AlphaTauri színeiben, máris ezernyi pletykát indított el a saját és más versenyzők jövőjével kapcsolatban. Nem véletlenül: a nyolcszoros futamgyőztes számtalan helyzetben bizonyította a rátermettségét, ő volt az utolsó versenyző, akinek csapattársként Max Verstappent is sikerült megizzasztania, és ha valóban maga mögött hagyta a McLaren-korszak keserű emlékeit, ott a helye a rajtrácson.
A pletykáknak Ricciardo visszatérése mellett az a tény is remek táptalajt biztosított, hogy az anyacsapatnál jelenleg nem épp a legjobb korszakát éli meg Sergio Pérez, aki immáron öt időmérő óta képtelen beverekedni magát a Q3-ba, miközben Verstappen sorozatban szállította a pole pozíciókat ugyanazzal az autóval. Hiába tehát Helmut Marko-Christian Horner tengely egységes kiállása, ha folytatódik ez a tendencia, Ricciardo pedig megvillan a fiókcsapatnál, benne lehet a váltás.
„Sajnáltam Nycket” mondta a pilótahelyzet kapcsán Pérez. „Nagyon rövid ideig kapott lehetőséget, ebben az értelemben ez elég brutális volt. De sosem tudhatod, mit hoz a jövőd. Ez így működik. Ilyen a Forma-1. Másfelől viszont örülök Danielnek. Nagyon motiváltnak tűnik. Szóval ez remek dolog, remek lehetőség a számára. Ez nem változtat az én helyzetemen. Red Bull-pilóta vagyok. Nem csak Daniel jöhetne szóba, de ott van Yuki, és több mint a mezőny fele szívesen vezetne a csapatnál.”
Pérez tehát egyelőre próbál nyugodtnak tűnni, és ebben a helyzetben nem is tehet mást. Bizonyos szempontból nincs rossz helyzetben, ugyanis neki legalább a saját kezében van a sorsra: ha kijavítja az időmérős hibákat, relatíve közel tud maradni Verstappenhez, és bebiztosítja a második helyet a bajnokságban, aligha fogja kirúgni idő előtt a csapat. A nyomás ugyanakkor kétségtelenül nagyobb lett, Tsunoda ugyanis nem jelentett rá reális veszélyt, Ricciardo ellenben beleszólhat a küzdelembe.
picture

Sergio Pérez

Fotó: Getty Images

„Valóban az én kezemben van. Ezért is vagyok koncentrált. Én vagyok a leginkább csalódott (az időmérős teljesítmény miatt), egy győztes alkat vagyok, nem szeretem a rossz hétvégéket. Nem ezért vagyok itt, akkor már inkább lehetnék otthon, csinálhatnék mást. Azért vagyok itt, mert tudom, mire vagyok képes. Megmutattam már korábban. Az emberek otthon a kanapéról elfelejtik, mennyi múlik az apró részleteken.”
Láttunk már ilyet más versenyzőknél, más csapatoknál. Mindenkinek voltak nehéz periódusai. Velük mégsem hoznak szóba 20 cserelehetőséget minden egyes szakaszt követően, mint azt a Red Bull-versenyzőkkel teszik.
Pérez jövőjével kapcsolatban természetesen Hornert is faggatták a Magyar Nagydíj előtt, a Red Bull csapatfőnöke pedig elismerte: Ricciardónak valóban az a célja, hogy ő válthassa a mexikói versenyzőt Verstappen csapattársaként. Ugyanakkor azt is hozzátette: 2024-nek egészen biztosan a Verstappen-Pérez kettőssel vágnak neki, amivel az ausztrál is tisztában van, vagyis ő most a nagyobb képet nézve a 2025-ös visszatérését készíti elő az AlphaTaurival.
„Nem kell ebbe többet belelátni. Kölcsönadtuk az AlphaTaurinak a szezon végéig. Nyilvánvalóan jövőre is Maxszal és Checóval vágunk neki a szezonnak, de mindig jó az, ha van tartalékban egy tehetséged. Úgy gondolom, Daniel úgy kezeli az AlphaTaurit, hogy 2025-ben a Red Bull versenyzője lehessen. Ez az elsődleges célja. Úgy gondolom, hogy az AlphaTaurit tartja a legjobb esélyének, hogy megerősítse az ügyét 2025-re.”
picture

Daniel Ricciardo

Fotó: Getty Images

Az ausztrál versenyző idén már vezethette az idei Red Bullt a Pirelli gumitesztje során, részben az ottani teljesítményével győzte meg a csapatot arról, hogy érdemes adni neki még egy esélyt. Horner egyenesen lenyűgözőnek nevezte az ausztrál köridejeit, és úgy számoltak, akár az első sorba is kvalifikálhatta volna magát a Brit Nagydíjon. Ezeket az összehasonlításokat természetesen érdemes fenntartásokkal kezelni, mindenesetre az üzenet egyértelmű: az istálló elégedett volt Ricciardóval.
„Kicsit olyan volt, mint amikor 10 évvel ezelőtt teszteltünk vele. Azt akartuk megnézni, ő-e a megfelelő ember, hogy Mark Webber helyére lépjen, vagy mondjuk Kimi Räikkönen, aki szintén ott volt a lehetőségeink között. Lenyűgözött, hogy hét hónapja nem ült autóban, de már a harmadik-negyedik kör környékén másodpercen belül volt a versenyzőinkhez képest. Az első rendes etapnál, amikor összevethető gumikon körözött, lehetett látni, hogy folyamatosan nő az önbizalma.”
2025 kapcsán azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egyes hírek szerint a Red Bull egy szuperpáros összeállításán töri a fejét, és Lando Norris vagy akár Charles Leclerc is felkerülhet az istálló radarjára. Ennek viszont megvannak a maga veszélyei, két topversenyző között szinte garantált a házon belüli feszültség, nem véletlenül próbálják mindenhol kikerülni ezt a forgatókönyvet. Verstappen egyébként azt állítja: neki azzal sem volt problémája, amikor Ricciardo komolyabb nyomást helyezett rá.
„Beszéltünk egy keveset Daniellel. Láttam rajta, hogy nagyon izgatott, azt követően is, hogy vezethette az autónkat. Jó újra a rajtrácson látni, valamint a családon belül tudni. Az érem másik oldala, hogy nagyon jóban vagyok Nyckkel, és szomorúnak tartom, hogy neki mennie kell, de sajnos ez így működik. Nem hiszem, hogy rossz érzések lennének benne emiatt, ez ilyen. Ilyenkor tovább kell lépni, lesznek még más lehetőségek.”
Sosem akartam, hogy [Ricciardo] távozzon. Valójában nagyon jól kijöttünk egymással.
Egy dolog biztosan kijelenthető: a fogadkozás ellenére nem indult túl jól Pérez hétvégéje, ugyanis már az első szabadedzésen összetörte a Red Bullt, ráadásul még száraz körülmények között, a saját hibájából. Viszonylag még szerencsésnek is mondható, ugyanis az esős pályán viszonylag kevés adatot gyűjthettek a riválisok, és talán van elég idő, hogy a második gyakorlásig összerakják az autót, viszont az is biztos, hogy nem maradt észrevétlen ez a hiba sem.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés