Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Idő előtt véget ért a nagy álom, megszólalt a tíz futam után kirúgott Forma–1-es pilóta

Eurosport Magyarország

Publikálva 20/07/2023 - 15:53 GMT+2

Nyck De Vries nyolc nappal azután, hogy ajtót mutattak neki azt AlphaTaurinál és a helyére Daniel Ricciardót ültették, megtörte a csendet. A holland pilóta elmondta, hogy fáj neki, hogy ilyen hamar véget ért az a bizonyos nagy esélye a Forma-1-ben.

Nyck de Vries

Fotó: Getty Images

Az újonc Nyck De Vriest a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko menesztette kedden az AlphaTauritól, mindössze tíz, a Forma-1-ben eltöltött futam után. A holland pilóta helyzetét jelentősen megnehezítette, hogy borzasztó magas elvárások voltak vele szemben, többek között, hogy a lehető leghamarabb kerüljön csapattársával, Yuki Tsunodával egy szintre.
Ez nem sikerült. Az AlphaTauri a Red Bull harmadik pilótáját, Daniel Ricciardót hívta be holland helyére, aki azt nyilatkozta, egy másodpercig sem volt számára kérdés, hogy elfogadja-e Helmut Marko ajánlatát.
„Néhány szimulátoros munka után kezdtem azt érezni, hogy újra önmagam vagyok, visszatértem a régi Danielhez, újra beleszerettem a versenyzésbe, és készen állok a folytatásra” – mondta Ricciardo.
De Vries nem szólalt meg rögtön a történtek után, a csend egészen mostanáig tartott. Nyolc nappal az elbocsátása után a közösségi médiában közreadott egy nyilatkozatot, amiben reagált arra, hogy elveszítette az ülését a Forma-1-ben. Ebben megköszönte a Red Bullnak és az AlphaTaurinak, hogy esélyt adtak neki az F1-ben, de csalódottságának is hangot adott, amiért kevesebb mint fél szezon jutott neki.

„Egy rövid üzenet tőlem... A közelmúlt eseményei után úgy döntöttem, hogy egy kis időt szánok magamra, távol a közösségi médiától" - írta De Vries az Instagramon.
„Szeretnék köszönetet mondani a Red Bullnak és a Scuderia AlphaTaurinak a lehetőségért, hogy megélhettem az álmomat. Természetesen fáj, hogy az esély, amiről oly sokáig álmodtam, idő előtt véget ért. De az élet nem a cél, hanem egy utazás, és néha egy nehéz utat kell bejárnod, hogy eljuss oda, ahová szeretnél.
Hálás vagyok a kiváltságos életünkért, büszke vagyok az utunkra és a családomra is. Ez csak egy újabb élmény; továbblépünk és várjuk a következő fejezetet.
Köszönöm mindenkinek a múlt heti kedves és bátorító üzeneteket. Szívmelengető volt érezni a támogatásotokat” – zárta a sorait De Vries.
picture

Nyck de Vries

Fotó: Getty Images

Múlt héten Marko elmagyarázta, hogy azért lépte meg a váltást, mert „nem látott javulást” a 28 éves De Vriestől, akit azután, hogy bajnok lett a Formula 2-ben és a Formula E-ben is, joggal várhatták, hogy az F1-ben is azonnal felveszi majd a versenyt Tsunodával.
„Azért szerződtettük Nycket, mert tavaly remekül teljesített Monzában" – nyilatkozta Marko a De Telegraaf című holland lapnak.
„Arra számítottunk, hogy idén legalább egyenrangú lesz csapattársával, Tsunodával, de nem így történt. Valójában mindig három tizeddel lassabb volt, mint Yuki. Nem láttunk javulást.
Tennünk kellett valamit. Miért várjunk, és mit számít még két verseny, ha nem látunk javulást?"
Nyck egy nagyon kedves srác, de a sebesség egyszerűen nem volt meg.
picture

Daniel Ricciardo

Fotó: Getty Images

Az élet viszont nem áll meg, Ricciardo a hétvégi Magyar Nagydíjtól csatlakozik az AlphaTaurihoz. A 34 éves ausztrál pilóta a szezon végéig a Red Bull fiókcsapatánál vezet majd és fél év szünet után a Hungaroringen tér vissza a mezőnybe.
Érdekesség, hogy Ricciardo a pályafutása nyolc futamgyőzelméből az egyiket éppen Magyarországon aratta, 2014-ben a Red Bull-lal.
Az AlphaTauri – korábbi nevén Toro Rosso – mindig is azt a célt szolgálta, hogy lehetőséget adjanak a Red Bull juniorprogramjában szereplő ígéretes tehetségeknek. Ricciardo szerepeltetése ellentmond ennek a célnak – tulajdonképpen már De Vries leigazolása is – azonban nem véletlen, hogy pont a 34 éves ausztrálra esett a választás. Vele igazából két legyet üthet egy csapásra a Red Bull: nagyobb kihívás elé állíthatja Tsunodát, és élesben megnézheti, mennyi maradt még a rutinos pilótában. A Red Bull építkezéséről és a tervekről, amiben így komoly szerepe lehet Ricciardónak, ebben a cikkben írtunk részletesebben.
Forrás: Reuters, Autosport.com, MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés