Az imolai versenyhétvége rengeteg izgalmas pillanatot hozott, köztük George Russell és Valtteri Bottas csatájával, amely végül ütközéssel végződött. A fiatal brit elismerte, hogy túl sokat kockáztatott.

Bár Lewis Hamilton egy remek hajrával végül megmentette a napot, a Mercedes összességében felemás élményekkel távozott San Marinóból. Bottas tempója például meg sem közelítette azt, amit elvártak volna tőle, az esős körülmények között rendre alulteljesítő finn ezúttal is csak a középmezőnyben autózott, ráadásul még a versenyt sem fejezte be. Igaz, a balesetről ő nem sokat tehetett, legfeljebb annyit, hogy eleve nem szabadott volna annyira hátul autóznia.
Utólag a Russell-lel történő ütközését a versenyfelügyelők balesetnek minősítették, így mindenki megúszta büntetés nélkül, ám az esetnek így is lehetnek mellékzöngéi. Toto Wolff például nem volt elégedett a látottakkal, hiszen versenyzőjét épp egy Mercedes-kötődésű pilóta ütötte ki a futamról, akit ráadásul Hamilton egyik lehetséges örökösének tartanak. Sokan már a mostani idényben is inkább őt látták volna szívesen Bottas helyén a hétszeres világbajnok csapattársaként.
Portuguese Grand Prix
Már csak három futamgyőzelem kell a százhoz Hamiltonnak
02/05/2021 16:17
Russell pozícióit aligha ingatja meg ez az eset, Wolff mindenesetre üzent a fiatal versenyzőnek Imolát követően. „Nem szabadott volna ennek előfordulnia. Valtteri pocsék 30 körön volt túl, nem lett volna szabad ennyire hátul lennie, ugyanakkor George-nak sem kellett volna belekezdenie az előzésbe, mivel a pálya száradóban volt. Úgy értem, annak fényében kockáztatni, hogy az előtte haladó autó egy Mercedes volt.”
Wolff tehát nem csak a hibát sérelmezte, de azt is, hogy Russell nem tartotta tiszteletben a hierarchiát. Vasárnap este Russell még azon az állásponton volt, a manővernek volt létjogosultsága, ezen a héten viszont már elismerte, hogy figyelembe kellett volna vennie, milyen autóval csatázik. Mint azt kiemelte, az autósport egyik legelső ki nem mondott szabálya, hogy a csapattárssal nem szabad ütközni, amit ő – ha közvetve is – de megszegett.
Esetemben nyilvánvaló, hogy Valtteri másik autóban ül, ugyanakkor a Mercedes támogat, miattuk vagyok most ebben a helyzetben. Többé-kevésbé Lewis és Valtteri is a csapattársaim. Ez a pillanat hevében nem fordult meg a fejemben.

george-russell-min.jpg

Fotó: Eurosport

Russell az ütközést követően egyszer már elnézést kért a viselkedése miatt, elismerte, hogy nem kellett volna egyből számon kérnie Bottast. „A versenyfelügyelők megállapították, hogy versenybaleset volt. Magamban azonban csalódtam a reakcióm miatt. Úgy éreztem, az nem én vagyok. Az ösztöneimmel szemben cselekedtem, ki akartam nyilvánítani az érzelmeimet. Amik felfokozottak voltak, elvégre 320-nál ütköztünk. Sok dolog kavargott bennem.”
A csatákhoz való hozzáállásán azonban nem kíván változtatni. „Ha meglátom a lehetőséget, ha van rés, akkor rá fogok menni. De azt megtanultam, hogy másképpen kell hozzáállnom utólag. A teljes képet látnom kell, ahelyett, hogy sietve ítéletet hoznék, mint ahogyan azt vasárnap tettem. Ezért is tartottam fontosnak, hogy elnézést kérjek azoktól az emberektől, akiket úgy éreztem, hogy a cselekedeteimmel cserben hagytam.”
Forrás: racefans
Portuguese Grand Prix
Idén először Bottasé a pole
01/05/2021 15:40
Forma 1
Bottas volt az első szabadedzés leggyorsabbja
30/04/2021 12:43