Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A korábbi pilóta szerint a biztonság és nem az izgalom fokozása miatt jöttek a piros zászlók

Minich Réka

Frissítve 03/04/2023 - 16:32 GMT+2

A vasárnapi Ausztrál Nagydíjon háromszor is előkerült a piros zászló. Kevin Magnussen balesete után mindössze 2 köre maradt volna a versenyzőknek, de az állórajtot követően tömegbaleset miatt ismét jött a megszakítás, és végül a biztonsági autó mögött fejezték be a versenyt. Martin Brundle szerint a biztonság az első, a sportfelügyelők pedig jó döntést hoztak, amikor újra előkerült a piros zászló.

Verstappen nyerte a katoikus Ausztrál Nagydíjat

Martin Brundle szerint felelősségteljesen döntött a versenyfelügyelet, hiszen a sportbírók és a nézők is veszélyben lehettek volna a pályára kerülő törmelékek miatt.
Az Albert Parkban háromszor is előkerült a piros zászló a vasárnapi futamon. Először a verseny elején Alex Albon balesetét követően, majd az 54. körben, miután Kevin Magnussen a falnak csapta a jobb hátsó kerekét és a felni, valamint a gumi is elrepült a kocsiról. Először csak a biztonsági autót küldték be, de aztán hamarosan jött a megszakítás.
Az újraindítás után állórajt és egy kétkörös sprint maradt volna a versenyzőknek, de végül egy tömegbaleset zárta le a futam érdemi részét. A verseny után sokan megkérdőjelezték, hogy a felügyelők jó döntést hoztak-e. Magnussen ütközése nem tűnt akkora balesetnek, ráadásul az állórajt miatt előre lehetett sejteni, hogy sokan extra kockázatot fognak vállalni a pontokért.
Most a Sky Sports szakértőjeként dolgozó korábbi pilóta, Martin Brundle megvédte a döntéseket, szerinte egyáltalán nem a show fokozása miatt került elő a piros zászló.
„Egyáltalán nem gondolnám, hogy a drámát akarták fokozni ezzel. Kicsit bele kéne gondolni abba is, hogy milyen komoly döntéseket kell a felügyelőknek meghozni, a képernyő előtt könnyű okoskodni.
2009-ben Felipe Massa majdnem belehalt, amikor egy felrepülő tárgy eltalálta a sisakját. Ausztráliában ráadásul egy szűk, utcai pályáról beszélünk, ahol a nézők, a sportbírók és az egészségügyi személyzet is az aszfalt közvetlen közelében vannak.
Talán az első balesetnél, amikor Alex Albon csúszott ki, megúszhatták volna egy biztonsági autós fázissal, hiszen csak sóder került a pályára, leszakadó alkatrészek nem.
A verseny végén már nem volt kérdés, amikor Magnussen autójáról a kerék is elszabadult. Senki nem gondolhatta ebben a szituációban, hogy állítsuk meg a versenyt, hogy nagyobb legyen a show az újraindításnál.
picture

Jelenet az Ausztrál Nagydíjról

Fotó: AFP

A döntéshozatal sokat változott az utóbbi években, mióta elvesztettük Charlie Whitingot. Jött Michael Masi, és tudjuk, mi történt 2021 év végén Abu Dhabiban. Utána többen osztoztak a feladaton, most pedig Niels Wittich dönt. Hogy jól dönt-e, azon lehet vitatkozni, de nekünk könnyű ítéletet hozni, hogy nincs rajtunk felelősség, miközben ők akár komoly sérüléseket kockáztathatnak meg.”
Brundle szerint viszont át kéne gondolni, hogy a futam leállításakor lehessen-e kereket cserélni, hiszen George Russell példája jól mutatja, hogy mennyire rá lehet fázni, ha valaki korábban kiáll. Végül a Mercedes pilótája motorhiba miatt kiesett, de Albon balesete után a 7. helyre csúszott vissza, amikor korábban, a biztonsági autó mögött kijött új kerekekért.
„Egyszer bejön egy ilyen húzás, egyszer meg nem, de megértem, hogy sokan nem tartják korrektnek a szabályokat. A Mercedesnél nem számítottak rá, hogy előkerül a piros zászló, ezzel pedig sokat buktak. Végül nem számított, de Russell nehéz helyzetbe került már a kiesése előtt.
Van értelme a szabálynak, hiszen egy balesetnél a sok törmelék miatt bárkinek megsérülhet a gumija, de akár alkatrészeket is lehet ilyenkor cserélni, pont emiatt. Itt is a biztonság a fontos, mégis sokan ki tudják használni a helyzetet, ami miatt nem tűnik korrektnek az eljárás.
Érdemes lehet elgondolkodni a változtatáson, de végül a Forma-1 mindig egy nagyon komplikált sport marad, ahol nem tudsz minden igazságtalanságot kizárni.”
A Forma-1 négyhetes szünetre megy, miután idén is törölni kellett a Kínai Nagydíjat. A következő futamot április utolsó hétvégéjén rendezik Bakuban.
Forrás: Sky Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés