Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alonsót nem lepte meg a Mercedes tempója, szerinte felnagyították a problémáikat

Németh Dániel

Publikálva 01/04/2023 - 17:04 GMT+2

Fernando Alonso a 4. helyről kezdheti meg az Ausztrál Nagydíjat, amelynek szombati időmérőjén mindkét Mercedes megelőzte. A kétszeres világbajnok spanyolt nem lepte meg George Russell és Lewis Hamilton teljesítménye, mivel ő úgy látta, az előző futamokon sem voltak annyira rosszak, mint amennyire azt hangoztatták. Toto Wolff szerint azonban valamelyest csalóka ez az eredmény.

Bemutatta 2023-as autóját az Aston Martin

Bahreinben hangosan, Szaúd-Arábiában visszafogottabban kongatta a vészharangokat a Mercedes, Ausztráliában pedig akár a győzelemért is harcolhat. Mégsem annyira rossz autó a W14, mint azt korábban állították?
Fernando Alonso a negyedik helyet szerezte meg a szombati időmérőn, ami az Aston Martin idei versenytempója alapján azt jelenti, sorozatban a harmadik versenyhétvégén is harcban lesz a dobogóért. Apró változás viszont az előző hétvégékhez képest, hogy ezúttal nem a Sergio Pérez-féle Red Bull vagy az egyik Ferrari furakodott be elé, hanem a két Mercedes, George Russell és Lewis Hamilton sorrendben. Alonsót – ellentétben a mercedesesekkel – egyáltalán nem lepte meg a fordulat.
„A reakciójukat visszaolvasva azt gondolnád, olyan autójuk van, amellyel a Q3-ba se férnek be. Közben viszont nem hinném, hogy annyira rosszak lennének. Annyira persze nem is jók, mint a Red Bull – de hozzájuk most senki sincs közel. Mégis egyre és egyre jobbak lesznek, hamarosan a győzelmekért is harcban lehetnek. Tavaly a nagyon rossz kezdés ellenére is sikerült futamot nyerniük, és idén is megmutatták már a bennük rejlő potenciált.”
A kétszeres világbajnok azt is elmondta: ő már az előző két futam alapján úgy látta, hogy a Mercedes alapvetően erős csomaggal rendelkezik, és előbb vagy utóbb nagyobb célokért küzdhet „Meglátjuk, mire megyünk holnap. Nagyon gyorsak voltak a Q3-ban a Mercedesek, jobb munkát végeztek nálunk, de meglátjuk, sikerül-e kihívnunk őket. Dzsiddában hasonló volt a versenytempójuk, szóval nagyon nehéz lesz megelőzni őket így, hogy elölről indulnak.”
A Mercedes kapcsán nem sok jót hallottunk az utóbbi időben, és szó sincs arról, hogy a nemzetközi sajtó felesküdött volna a lejáratásukra – ők maguk fogalmaztak meg kőkemény kritikát a teljesítményükkel kapcsolatban. Toto Wolff elismerte, hogy rossz úton indultak el, és kilátásba helyezte a teljes koncepcióváltást, Hamilton is nyíltan beszélt az autó problémáiról, az utóbbi időben pedig már az a pletyka is felmerült, miszerint talán csapatot vált a hétszeres világbajnok.
A borús hangulat ellenére az Ausztrál Nagydíjon erős teljesítmény várható a Mercedesektől, és a Red Bullok technikai problémáit figyelembe véve még a futamgyőzelem sem tűnik reménytelennek. Wolff szerint azonban korai még pezsgőket bontani, és messze nem tart ott a csapata, ahol lenni szeretne, így a koncepcióváltással kapcsolatos terveikről sem mondtak le. Ami azt illeti: őket lepte meg legjobban, hogy az első sorban találták magukat.
picture

George Russell és Lewis Hamilton

Fotó: Getty Images

„Előadhatnám lazán, hogy pontosan erre számítottunk, de ez nem igaz. Ebben a sportágban meg kell tanulnod, hogy a mélypontokra jutnak csúcspontok is. Nyilvánvalóan nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de a második és harmadik hely egyértelműen több, mint amit vártunk magunktól ezen a hétvégén. Fantasztikus munkát végzett a csapat, hogy a legtöbbet kihozzuk az autóból. Remekül készítettük fel a gumikat is, a két versenyző pedig hozta az eredményeket.”
Még mindig látható, hogy az autót a határon kell vezetni, és nem annyira egyszerű, mint az Aston Martin vagy a Red Bull esetében. A pengeélen táncoltatják az autót, és most képesek voltunk kiaknázni ezt.
Wolff szerint számos tényező segítette a Mercedest, a hűvösebb körülmények miatt például a gumikezelés is előtérbe került, épp ezért nem szeretne túl sokat belelátni a mostani eredménybe. „Pontosan ezt az ingázást kell elkerülnünk. Mert egy ilyen remek időmérő után túlzásokba eshetnénk, mondhatnánk azt, hogy mindent rosszul gondoltunk, folytatjuk az autó fejlesztését. Aztán a következő rossz eredmény után már megint másképp gondoljuk.”
„Nincsenek dogmáink az autó kinézetével kapcsolatban, pontosan tudjuk, miben tévedtünk. Azzal is tisztában vagyunk, hogy vannak erősségei is ennek az autónak, különösen azokon a hétvégéken, amelyeken mindent jól csinálunk, és ki tudjuk préselni azt, ami bennünk van. Ezt láttuk most” – magyarázta a csapatfőnök. Ha viszont már számukra kedvezően alakult az időmérő, egyértelműen szeretnék kihasználni azt, elvégre ki tudja, mikor kerülnek legközelebb hasonló helyzetbe.
picture

Szokatlan látvány 2023-ban: mindkét Mercedes a dobogón

Fotó: Getty Images

„Nem számítottunk rá, az biztos” mondta a második helyet megszerző Russell. „Keményen dolgoztak otthon a gyárban, Melbourne-ben pedig fantasztikusan alakult a nap. Az autó életre kelt, a végén igazából már a határon volt, hogy őszinte legyek. Csalódott vagyok, amiért a pole nem jött össze. Rá kell mennünk a győzelemre. Max extrém gyors lesz, ez nem titok, és szerintem nehéz előzni ezen a pályán, így az első kör fontos lesz.”
Hasonló gondolatokat osztott be a harmadik helyről induló Hamilton is, aki idén 0-3-ra rá a kvalifikációk során a csapattársával szemben. „Nagyon boldog vagyok, teljesen váratlanul ért minket. Igazán büszke vagyok a csapatra. George is fantasztikus munkát végzett, számunkra álom volt, hogy az első két sorba kerüljük. Remélhetőleg holnap meg tudjuk dolgoztatni őket, és a jó időjárásban is bízunk” – fogalmazott a hétszeres világbajnok.
Mindenképp jó dolog, hogy a második és a harmadik helyről indulunk, rég nem volt már versenyzőnk a második helyen. Megpróbáljuk kihozni belőle a legtöbbet; Verstappen külön ligában játszik, de talán találunk egy rést. Szükségünk volt egy kis boldogságra, és szombaton legalább egy keveset kaptunk belőle.
- tette hozzá Wolff.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés