Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Olimpiai aranyak után Nobel-díj is érkezhet Karikó Katalin családjába

Takács Márton

Frissítve 19/05/2021 - 21:04 GMT+2

Eddig a kétszeres olimpiai bajnok evezős, Susan Francia édesanyjaként emlegették a magyar biokémikust, amióta az ő munkája az alapja a Covid-19 vakcinának, azóta a lányát mutatják be úgy, hogy az ő édesanyja Karikó Katalin, a BioNTech kutatója.

Susan Francia (jobbról a harmadik) a Pekingben aranyérmes amerikai nyolcasban

Fotó: AFP

Lánya amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős, ő pedig a Nobel-díj egyik legnagyobb esélyese idén.

Sok évvel ezelőtt Karikó Katalin megosztott egy életcélt kislányával, a Szegeden született Francia Zsuzsannával (Susan Francia). Karikó évtizedeken át tanulmányozta az mRNS-t, és remélte, hogy a kutatása végső soron majd terápiás célokra is felhasználható lesz. "Ha ez legalább egy embernek segíthet, akkor úgy érezheti, hogy eredményhez vezetett a munkája, amely azzal befejezettnek tekinthető.” – mondta Susan Francia.
Nos, édesanyja tevékenysége hatalmas sikerhez vezetett, neki is köszönhető, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák létrejöttek a koronavírus elleni harcban.
Most, 35 évvel azt követően, hogy Karikót kirúgták egy magyar biológiai kutatóközpontból, és azután, hogy családjával 1985-ben a kétéves Susan mackójába varrt mintegy 1200 dollárral megérkezett az Egyesült Államokba, hatalmas elismerések érték az elmúlt hónapokban azért, mert segített megalapozni a koronavírus elleni oltás kifejlesztését.
Francia Zsuzsanna a 2008-as és 2012-es olimpia amerikai színekben evezős bajnoka most elismeri, hogy mára inkább édesanyja a családja leghíresebb embere.
"Azt hittem, hogy a két olimpiai aranyérem tesz ismertté bennünket, de nem, anya határozottan felülmúlt engem." - viccelődött az NBC Sports riportjában az amerikai nyolcas tagjaként még két világbajnoki címet is szerző Susan.
"A sport nagyszerű módja annak, hogy kipróbáljuk magunkat egy csapat tagjaként, és valami nagyobb részesei lehessünk, képviseljük hazánkat, az viszont hihetetlen, hogy neki van esélye életeket menteni és ekkora hatással lenni a világra. Nem hiszem, hogy valaha is gondolta volna, hogy a munkájának ilyen hatása lesz."
picture

Susan Francia az egyik olimpiai aranyával - Fotó: Illyés Tibor/MTI

Fotó: Other Agency

A 38 éves Francia hat éve felhagyott a versenyzéssel, elmondása szerint gyerekként anyja kitartása inspirálta. Ez a család Magyarországról Pennsylvaniába való költözésével kezdődött, és számos támogatási és finanszírozási elutasítást tartalmazott.
"Annyira hajthatatlan volt amiatt, hogy ez a technológia működhet, és működni fog, és életet menthet. Ha éppen csibészkedtem, vagy neveletlenül viselkedtem, emlékeztetett rá, hogy alig több mint 1000 dollárral jöttünk Amerikába. Ezért mindig úgy éltem az életemet, hogy hogy oké, a szüleim nagy áldozatot hoztak, és meg kell győződnöm arról, hogy ennek megfelelek-e én is.”
Esetében ez a sportban nyilvánult meg, amikor a 188 centimétes magas Susan másodéves volt a Penn-en. Választhatott az atlétika és az evezés között. Az első gyakorlat öt mérföldes futást írt elő. Megállt és inkább megfogott egy evezőt.
Négy évvel később Francia az Egyesült Államok evezős nyolcasának tagja volt a 2005-ös világbajnokságon. A következő évben csapattársaival egy 11 győzelemből álló sorozatot kezdtek el, amelyeket olimpiákon, vb-ken és Világkupákon arattak – ez a dominancia felülírta még az amerikai férfi és női kosárlabda-válogatott eredményességét is.
2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban olimpiai aranyat szerzett. Ezután következett a 2014-es világbajnokság és egy nehéz beszélgetés Tom Terhaar vezetőedzővel.
"Nem folytathatom tovább" - mondta neki Francia. "A célom továbbra is Rio volt, de sajnos a testem kikészült. Tíz éve voltam az Egyesült Államok csapatában, és imádtam annak minden egyes percét, a hullámvölgyekkel együtt. Viszont nem tudtam a csapattal elvégezni az edzéseket, pedig nagyon szerettem a lányokat és a tréningeket is. Mindet szerettem, pedig nehéz volt, pokolian nehéz is. De közben a bordáim fáradásos törést szenvedtek, és porckorongsérvem is lett. Hol itt éreztem fájdalmat, hol ott. Ideje volt tehát belátni, hogy inkább a fiatalok vigyék tovább ezt a harci szellemet.”
Francia Zsuzsanna Kaliforniában telepedett le, és tavaly csatlakozott a Stanford egyetem evezős programjához mint önkéntes női könnyűsúlyú asszisztens edző, a korábbi amerikai olimpikon, Kate Bertko irányítása alatt. Azt tervezte, hogy 2020 után is marad, majd újraértékeli a helyzetet, de akkor a könnyűsúlyú program a 11 olyan sportág közé tartozott, amelyeket az idei szezon után meg kellett szüntetni, jelentette be az egyetem júliusban.
"Nyilvánvalóan nagyon megdöbbentő és kiábrándító volt, különösen az abban résztvevő sportolóknak.”
picture

Susan Francia (jobbról a negyedik) a pekingi győzelem után

Fotó: AFP

Közben egy alkalommal Francia egy újságcikket olvasott, miszerint a BioNTech a koronavírus elleni vakcinán dolgozik. Az evezős édesanyja, Karikó Katalin a BioNTech vezető alelnöke. Francia megkérdezte anyját, hogy érintett-e a projektben.
"Elintézte valami olyasmivel, hogy ’igen, igen, a kutatócsoportunk ezen dolgozik’, igazából nem utalt túl sok mindenre."
Tavaly októberben Francia feleségül ment Virginia államban Ryan Amoshoz. A szülei köszöntő beszédet mondtak. Apja viccelődött, hogy az anyja jobban örülne, ha mindenkinek inkább az oltással kapcsolatban lennének kérdései. Mindenki nevetett. A média reflektorfénye leginkább 2020 novemberében kezdett rávetülni Karikó Katalinra.
"Párszor azt mondta nekem, hogy ma este meg kell néznem a híreket, vagy ma este a cég eredményeit kéne kutatnom online. Neki minden idejét a biotechnológia kötötte le. De így olyan lennék, mint ő, ó, istenem!” – viccelődött Susan Francia.
Francia a fiatalabb válogatottakkal is csónakba szállt azóta, amikor egy evezős egy évvel ezelőtt San Diegóban edzés közben megsérült.
A visszatérés nem volt benne a pakliban.
"Nem csak a tényleges evezős rész tette különlegessé a karrieremet. Ez az a csapat volt, amelynek tagjaival együtt nőttünk fel. Tehát hagyom, hogy a fiatalabb, egészségesebb sportolók megkapják tőlünk ezt a szikrát.”
Szurkol a következő nemzedéknek, amely reméli, hogy visszaszerzi a nyolcas dicsőségét a legutóbbi világbajnoki vereségek után. És tapsol az anyjának, párhuzamokat látva a két világ között.
"Anyám tudományos munkájában és kutatásaiban nemcsak ő vett részt. Az is csapatmunka volt, a kutatócsoportjai és a labor eredménye. Ugyanígy van az evezésben is. Mindig úgy éreztem, hogy felemeltek és inspiráltak a csapattársaim, és ők azok, akik segítettek a sikerben."
Idén áprilisban a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) Orvostudományi és Egészségtudományi Osztály szervezésében a szegedi egyetemen végzett, mára világhírű biológust, Karikó Katalint kérték meg arra, hogy tartson előadást ifjú tudósoknak.
Ott mesélte el a Szegedi Tudományegyetem hírportálja szerint az alábbiakat. Megkérdezték például tőle a huszonéves doktoranduszok, hogy megpróbálta-e olimpiai bajnok lányát, Francia Zsuzsannát a kutatói pálya felé terelni. Az otthoni polcokon is fellelhető Nature, Science egy-egy érdekes cikkét a kezébe adta a tudós, kislánya pedig elolvasta őket, majd megállapította, hogy érdekesek, de inkább visszaadta a lapot az édesanyjának. A kutatómunka tehát nem keltette fel az érdeklődését.
"Az UPENN-en tanult, 2001-ben, egyetemistaként kezdett el evezni – mesélte a lánya sportkarrierje kezdetéről Karikó Katalin. „Evezésben nyert két olimpián – 2008-ban és 2012-ben – is aranyérmet. Így aztán amikor engem akkoriban bemutattak egy új személynek, a kollegáim nem azt mondták, hogy ’ő Karikó Kati, aki mRNS-sel foglalkozik’, hanem azt, hogy ’az ő lánya az olimpiai bajnok Susan Francia.’” – kezdte nevetve az anekdotát.
"A történet úgy folytatódott, hogy mivel a lánya a University of California, Los Angeles, azaz az UCLA hallgatójaként szerzett egy közgazdasági MBA végzettséget is, és így egy olyan cégnél helyezkedett el, amely az RNS egy alkotó részének a gyártásával foglalkozik. ’Most aztán fordult a kocka: a lányomat mutatják be úgy, hogy ’Tudják-e, hogy az ő édesanyja a Karikó Kati?’ – zárta a sikeres anya és a sikeres lány kapcsolatának jellemzését." - olvasható az u-szeged.hu-n.
Május elején a Klubrádión a Világtalálkozó című műsorban Karikó Katalin és Zorán volt egy alkalommal Kadarkai Endre vendége. A magával ragadó beszélgetésben Karikó elárulta, hogy Zorán Gyémánt és arany című dala (az Ezek a fiatalok c. lemezen) volt a kedvence általános iskolás korában, amikor el volt keseredve valamiért, akkor mindig ezt a dalt hallgatta végig, ahogy aztán az egyetemen, és Amerikában is.
Amikor pedig a lánya küzdött azért, hogy bekerüljön az amerikai olimpiai evezős csapatba, és mondta neki, hogy nem bírja tovább, akkor Zorán, ebből a számból való soraival válaszolt, amely oly sokszor adott neki is erőt:
"Vagy tán épp a cél előtt/Tűnik úgy, most fogytán van erőd/S te mégis továbbmész".
Miközben erről beszélt, már attól láthatóan meghatódott, hogy eszébe jutott a dalszöveg, idézett is belőle, majdnem el is sírta magát közben. Karikó Katalin minden mondatából, a testbeszédéből áradt a szerénység, az érzékenység és az alázat.
Nem tudatosultak még benne a vele zajló események, mintha mással történnének ezek a dolgok. „Jéé, ma is kaptam egy díjat”- körülbelül így fogadja, amikor sorra kitüntetik. Az interjúból kiderült az is, hogy a Karikó-Francia családnak soha nem volt még új autója. Mindig a férje cserélte ki a motort a használtan vett kocsikból, és ő készítette el a bútoraikat, mert asztalos édesapjától elleste az ehhez szükséges skilleket.
Egyáltalán nem gondol a Nobel-díjra. Reméljük, ez fordítva nem így van!
"40 évig megvoltam anélkül is, tehát nem fog ez megváltoztatni, hogy ó, én most valaki vagyok, dehogyis, ugyanúgy csinálom, máris az új tervre gondolok." – említi.
Már e beszélgetés alapján is kiderül, hogy jó helyre fog kerülni az a Nobel-díj. Úgy szakmailag, mint emberileg.
részben via NBC Sports
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés