Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hirtelen nyílttá vált az északi összetett világkupa

Marosi László

Frissítve 12/01/2022 - 17:49 GMT+1

Jarl Magnus Riiber azok után, hogy múlt hétvégén Val de Fiemme-ben mindkét versenyt kihagyta, az e heti vk-fordulóra, Kligenthalba már el sem utazik.

Terence Weber | Nordic Combined | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

Az ünnepi szünetig úgy tűnt, minden tökéletes, nyolc versenyből hetet nyert a sportág jelenlegi legjobbja. További rekorddöntögetések helyett az elmúlt három év összetett világkupa-győztese azonban óvatosságból az olimpia jegyében a pihenést választja.


Történt ugyanis, hogy Jarl Magnus Riiber a múlt hét folyamán még a Tour de Ski befutóját nézte testközelből, másnap azonban az ugróedzésen hátsérülést szenvedett el. A norvég északi összetett királyt előbb a sportág történetének első vegyescsapat világkupa-versenyére nem nevezték, majd a szombati Gundersentől lépett vissza, végül a vasárnapi fordulót is kihagyta.
A négyszeres világbajnok véleménye szerint az időzítés nem is lehetett volna jobb, hiszen így bőven van még ideje a pekingi olimpiára formába lendülnie. Nyilatkozatai szerint az izomfájdalom a hátában elsősorban a síugrás során zavarja, így jegesebb lendülési zónára érkezés esetén nem szeretne kockáztatni esetleges súlyosabb sérülést.
Kligenthal tehát kiesett Riiber számára, ráadásul ezzel egyidejűleg kiderült, hogy a jövő évi északi sí-világbajnokság tesztversenyére sem kerül sor. A Szlovén Sí Szövetség ugyanis a hazai egészségügyi hatóságok ajánlásai alapján a COVID-helyzetre figyelemmel úgy döntött, hogy lemondja a január 22-ei hétvégért kiírt planicai sífutó és északi összetett világkupa-fordulót.
picture

Jarl Magnus Riiber

Fotó: AFP

Az olimpia előtt a mezőny ily módon már csak az egyre nagyobb nívóra szert tevő, kilencedik alkalommal kiírt „Északi összetett Tripla” elnevezésű sorozattal zárhatja Seefeldben a felkészülését. Más kérdés, vajon a legjobbak közül hányan vállalják majd a szereplést alig több mint 10 nappal az első olimpiai versenyszám, a normálsáncos Gundersen verseny előtt…Emlékezhetünk, négy éve a hakubai világkupa-fordulót annak ellenére hagyták ki sokan az olimpia előtt, hogy ott csak Japánból kellett átutazni Dél-Koreába.
Riiber kligenthali visszalépése folytán már jövő héttől új vk-éllovast köszönthetünk, amire 2018 decembere óta nem volt példa. Riiber távollétében ugyanis Val de Fiemme-ben a hétvége a tavaly nagysáncos Gundersen versenyben és csapatsprintben is világbajnoki címet ünneplő Johannes Lamparterről szólt.
Val di Fiemme : Johannes Lamparter wins HS106 with a 139.5m jump
A 20 éves osztrák hamarabb lett világbajnok, mint nyert volna vk-fordulót, egészen szombatig, amikor az ugrósorozatban megszerzett előnyét a Lago di Teseron vk-sikerre váltotta. Az osztrák vasárnapra is megtartotta remek formáját és a szezon talán eddigi legizgalmasabb versenyén (az első hét fél percen belül rajtolt az ugrás után) a remek napot kifogó, német Vinzenz Geiger mögött a második helyért lehajrázta Johannes Rydzeket. Lamparter hátránya összetettben így 100 pontra olvadt Riiberrel szemben, így egy jó kligenthali hétvége után a hazai versenyén, Seefelden már viselhetné a sárga trikót.
Ha már Rydzek, a kétszeres olimpiai bajnok utoljára három éve állhatott vk-dobogóra, épp Kligenthalban (akkor is harmadik volt), ami előrevetíti, hogy a Riiber-mentes hétvégén szép pillanatokat élhetnek át majd újra a németek. Ráadásul a sportág legeredményesebb versenyzője, Eric Frenzel múlt héten pedig a szombati versenyen állhatott a dobogó legalsó fokára.
picture

Johannes Rydzek

Fotó: AFP

Ami a lányokat illeti (mivel összesen hat 2000 előtt született versenyző indult mindössze, így helytálló lehet a megszólítás), a tavaly veretlen maradt Gyda Westvold Hansen ott folytatta, ahol múlt évben abbahagyta. A vegyescsapat versenyben a sikert gyakorlatilag az ő sífutó teljesítményének köszönheti az északi nemzet, a tömegrajtos versenyen az izgalmakat pedig csak az okozta, hogy a leggyorsabb sífutónak számító Anju Nakamurának sikerült némi előnyt szereznie ellene a futópályán.
A tavalyi világbajnok norvégnak így a predazzoi sáncon hozzávetőleg 2 méterrel kellett jobbat ugrania a tavaly vk-3. japánnál, ehhez képest fél méter híján 10 méterrel repült messzebb... A különbséget érzékeltetve, ha a síugrás után még visszamentek volna a Lago di Teserora egy újabb 5 km-re, a Johaug-unokatestvér egy perc előnnyel kezdhette volna meg a sífutást.


A nők a schonachi vk-döntő előtt – ahol két versenyt is rendeznek – még Planicán versenyeztek volna, így a szlovén helyszín kiesésével a világkupát 289 ponttal vezető Westvold Hansen összetett világkupa-győztesnek jelenleg csak azért nem mondhatja magát, mivel a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) dolgozik a vk-állomás pótlásán. A tavalyi szezonból kiindulva, amikor a három visszalépő helyszínt – ami a női versenyeket illeti: Lillehammer, Otepää és Schonach – csak egy ramsaui versennyel sikerült pótolni, vannak kétségeim e téren. Mindenesetre, ha valaki, akkor egy ilyen idény után Westvold Hansen megérdemelné, hogy ne éppen otthon, a kanapén tudja meg, hogy övé idén a kristálygömb.
Mi viszont otthon a hétvégén a kligenthali vk-fordulót élvezhetjük majd az Eurosport Playeren, aztán január utolsó hétvégéjén a seefeldi Triplával immáron a tvben is visszatér a sportág.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés