Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hátrafordulva ünnepelte brutális győzelmét a norvég klasszis, balhé lett belőle

Nagy Benjámin

Frissítve 12/03/2023 - 22:07 GMT+1

Döbbenetes fölénnyel szedte ízekre a mezőnyt az északi összetettezők oslói világkupa-hétvégéjének férfi egyéni versenyein Jarl Magnus Riiber. A planicai világbajnokságon négyből négy aranyérmet szerző norvég sztár már az utolsó vb-versenyen is stílusosan ünnepelte meg a sikerét, ám most emelt egyet a szinten – ez pedig épp az olimpiai bajnok honfitársnak nem tetszett.

Brutális fölény: Riiber megállt és körbenézett a célban, de sehol senki

Riiber a nagysáncos egyéni vb-címét úgy zsebelte be egy perc fölötti előnnyel, hogy az utolsó körben, a célegyenes előtt megállt, a biatlon norvég királyától, Johannes Bøtől már nem egyszer látott módon szétnézett, és miután látta, hogy nem jön senki, mosollyal az arcán megvonta a vállát és kiintegetett a közönségnek.
picture

Jarl Magnus Riiber

Fotó: Eurosport

Oslóban, a Holmenkollenen szombaton 1:19-cel vezetett a második Franz-Josef Rehrl előtt az ugrást követően, majd a 10 kilométeres futás során az utóbbi évek egyik legbrutálisabb előnyét építette ki: a második helyen végző Julian Schmid 1 perc 56 másodperccel (!) utána ért célba, a tizedik hely környékén érkező csoportnak pedig már három perc fölötti volt a hátránya.
Riiber a hazai közönség legnagyobb örömére megadta a módját az ünneplésnek: a célvonal előtt megfordult, és úgy csúszott át háttal, hogy közben szórakoztatta a nézőket és integetett nekik. Ilyet sífutóktól is láthattunk az utóbbi években, Petter Northug például kifejezetten specialistának számított.
A planicaival együtt ez már nagyon sok volt az olimpiai bajnok honfitársnak, az oslói első versenyen kilencedikként végző Jørgen Graabaknak, aki a norvég sajtóban élesen kritizálta Riibert.
„Ezzel átlépte a határt. Nyugodtan kezelhette volna a helyén a győzelmet: inkább menjen el a célig és élvezzük a sportteljesítményét. Bár mi, versenytársak tesszük lehetővé, hogy ekkora fölénnyel nyerjen, így kicsit elszállhasson magától, de a mezőnyből szerintem mindenkit idegesített a színjáték.”
Érdekesség, hogy Graabak ugyanúgy ott volt a vb-n aranyérmes norvég csapatban (amit befejezőemberként épp Riiber nyert meg a norvégoknak), mint az az Espen Andersen, akinek vele ellentétben kifejezetten tetszett a mutatvány.
Riiber először csak annyit reagált Graabak szavaira, hogy szerinte pont megengedhette magának az ünnepléseket, most picit bővebben is nyilatkozott – egyben viccesen oda is szúrt neki.
„Planica óta nem beszéltünk egymással, de látom rajta, hogy még mindig mérges. Rendben van, hogy ez a véleménye, tiszteletben tartom, ugyanakkor Espennel értek egyet. Lehet, hogy minden körben ünnepelnem kellett volna?”
Graabak ezt sem hagyta annyiban, igaz, kicsit megnyugodott közben:
„Nagy az önbizalma, el van szállva magától. Azért tegyük hozzá: erre minden oka megvan, hisz nincsenek szavak a teljesítményére. Persze jó érzés kicsit paprikázni a hangulatot, azért ez is kell a sportba.”
Riibert vasárnap sem lehetett megállítani: bő másfél perces előnnyel győzött, ám most „csak” lazán, az egyik lábát berogyasztva és közben meghajolva ért be a célba.
Nordic Combined: Jarl Magnus Riiber takes the win in Oslo 10K
Az északi összetettezők világkupájából már csak a lahti hétvége van hátra, amit március 24. és 26. között rendeznek. A sárga trikó ezúttal nagy valószínűséggel azé a Johannes Lamparteré lesz, akinek az előnye 146 pont a második Julian Schmiddel, és 152 a harmadik Jens Lurås Oftebróval szemben. A betegsége miatt több versenyt is kihagyó Riiber biztosan a negyedik helyen zárja a szezont, így azok után, hogy zsinórban négyszer nyert összetettet, ezúttal a dobogóról is lemarad. Egy ilyen vb és egy ilyen oslói hétvége után ezt aligha bánja...
Forrás: nrk.no
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés