Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Jarl mindannyiunkat inspirál. Ez lehet itt a titok: a közösség"

Marosi László

Frissítve 17/03/2022 - 21:03 GMT+1

Zsinórban negyedik összetett világkupáját nyerte Jarl Magnus Riiber, ezzel minden idők legeredményesebb északi összetettese lett, ami a világkupát illeti. Az olimpiai arany azonban továbbra is hiányzik, így a nagy hiányjel változatlanul ott van a karrierjében, és ez így marad egész 2026-ig. A norvégok sportigazgatója, Ivar Stuan azonban már-már a hallhatatlanok közé teszi a 24 éves oslói sízőt.

Jarl Magnus Riiber

Fotó: Getty Images

Véget ért az idei északi összetett világkupa, egy olyan végkifejlettel a schonachi vk-döntőn, amit – aki látta – egy ideig biztosan nem feledi. 24 év után újra az utolsó versenyen, ezúttal ráadásul az utolsó métereken dőlt el a kristálygömb sorsa.

Akkor és most is egy norvég és egy osztrák csatáját láthattuk, Bjarte Engen Vik és Mario Stecher 1998-as holmenkolleni küzdelme után Jarl Magnus Riiber és Johannes Lamparter párharcára emlékezhetünk akár bő negyedszázadig. A versenyről készült összefoglalónkat itt olvashatjátok, szezonzáróként következzék Riiber menedzsere, Ivar Stuan sportigazgató értékelése.
„Minden kupát, aranyat elvittünk, amit kiosztottak idén, szóval a lehető legjobban alakult az idény számunkra. Szerintem most Riiber a világ legjobbja. Jørgen Graabak volt a kihívója az olimpián, ahol ő lett a legnagyobb, aztán Riiber 24 évesen már itt tart a világkupában. Fiatal, és sok verseny áll még előtte, így meg tudja közelíteni a legnagyobbakat, mint Bjørn Dæhlie-t, Marit Bjørgent és a többi legendás norvég sportolót.”
picture

Az utolsó emelkedő döntött a világkupa-címről északi összetettben

A sportigazgató hozzátette:
"Egy szintre helyezném őt a többi nagysággal. Johannesek biatlonban (Thingnes Bø) és sífutásban (Høsflot Klæbo), aztán Therese Johaug és a többiek. Mindenkivel egy szinten van. A Norvégiában élő hihetetlen szintet elérő sportolóink között abszolút a felső kategóriába sorolnám. Jarl mindannyiunkat inspirál. Ez lehet itt a titok: a közösség. Ez az, ami annyira különleges, mert ez nem minden országban működik így."
A menedzser kiemelte a női szakágat is. Az idei szezonban először mentek teljes világkupát a hölgyek, ahol Gyda Westvold Hansen személyében szintén norvég összetett világkupa-győztest avattunk. Míg azonban a világkupákon az utolsó verseny előtt 1 pont volt az előnye Riibernek, Westvold Hansen képletesen már eleve a kristálygömb birtokában érkezett a Fekete-erdőbe.
picture

Gyda Westvold Hansen

Fotó: AFP

Therese Johaug unokatestvére végül 8 versenyből 7 győzelemmel zárta az évet. Nagy kérdés, hogy egy ennyire gyerekcipőben járó szakágnak mennyire tesz jót, ha valaki ennyire dominál egy szezont. Hozzá kell tenni, hogy a férfiaknál hasonló dominanciát Riibertől is láthattunk időnként az elmúlt négy évben, igaz a világversenyek valahogy mindig nyílttá váltak, mint, ahogy láttuk azt a pekingi olimpián is.
Folytatás novemberben a 2022-2023-as világkupával és 2023 februárjában Planicán a világbajnoksággal.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés