A férfiak számára tizenegy helyszínen 25 verseny, ebből 22 egyéni, 1 csapatsprint, 1 csapatverseny és 1 vegyescsapat verseny március közepéig, de a csúcspont természetesen februárban az olimpia lesz. Pekingben az olimpiai program nem változott, egyéniben a 10 kilométer sífutás mellett nagysáncon és normálsáncon avatnak olimpiai bajnokot, emellett csapatban nagysáncos síugrás és 4x5 kilométeres váltóverseny után talál gazdára majd az olimpiai arany.

Ami a nőket illeti, az olimpiai debütálás még várat magára, azonban azok után, hogy tavaly még csak egy VK versenyt rendeztek, idén 6 helyszínen már 10 forduló, ráadásul a férfiakkal egy helyszínen. Ennek is köszönhető, hogy január 7. napján Val di Fiemme-ben a sportág első vegyescsapat világkupa-viadalára is sor kerül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy 2026-ban a Milánó-Cortina d'Ampezzo olimpián a nemi egyenjogúság jegyében a női Gundersen mellett már ez a szám is az olimpiai program része legyen.
Ha a férfiak küzdelmeit latolgatjuk, a nyár viszonylagosan eseménytelenül, a felkészülés jegyében telt a nagynemzetek számára. A világjárvány miatt tavaly maradt, idén viszont Oberhofban, Oberwiesenthalban és Villach-ban sort lehetett keríteni a nyári Grand Prix sorozatra, igaz a legjobbak, így a komplett norvég válogatott távollétében. A sorozatot legjobb futóként a finn Ilkka Herola nyerte meg, a legjobb ugró címét pedig – a két hónappal később a hazai, osztrák nemzeti bajnokságot is nyolcadszor megnyerő – Mario Seidl hódította el.
Ruka
Kizárták a szakág királyát, német vezetés a síugró-sorozat után Rukában
27/11/2021 10:13

Ilkka Herola

Fotó: Eurosport

A téli szezon ezúttal is az északi sarkkör közelében indul, Ruka immáron 20. alkalommal házigazdája az északi összetett világkupának, és idén is egy háromnapos versennyel. A Ruka Tour programja három egyéni Gundersen-versenyt takar, pénteken 5 km-es, szombat és vasárnap 10km-es sífutó távval. Az első napon minden versenyző indulhat, a szombati és vasárnapi két kvalifikáció azonban 50 főre csökkenti az indulói létszámot a második és harmadik versenyre. Minden versenyszámban a szokásos elosztásban osztják ki a világkupa-pontokat, és az a sportoló, aki e három versenyszám után a legtöbb világkupa-ponttal rendelkezik, megnyeri majd a Ruka Tourt.
Ha már háromnapos verseny, január végén a seefeldi Tripla is a kalendár része. Nagy kérdés persze, hogy az olimpiai előtti utolsó hétvégén a legjobbak közül hányan vágnak majd neki, ahol a végső győzelemhez – a Ruka Tourral ellentétben – valamennyi ugró pontszámot és futó időt viszik majd tovább a versenyzők.
Ruka ugyanakkor nemcsak a háromnapos versengésről neves, a vk állomást a nehéz kaptatókkal tűzdelt sífutópálya miatt az egyik legnehezebb helyszínként tartják számon. Persze a 142 méteres zsűritávolságú síugró sánc is tisztelet parancsol, az idei naptárban a leghosszabb ugrásokat rögtön a nyitányon láthatjuk majd. Emellett az időjárás is általában közbeszól a versenyekbe, a világ egyik legszelesebb sáncáról beszélünk, a hőmérséklet pedig akár -20°C alá is csökkenhet.
Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedben Ruka számos meglepetésgyőztest termelt ki, főleg norvég részről. Magnus Krog 2011-ben, 2017-ben Espen Andersen, tavaly Jens Luras Oftebro első világkupa győzelmét a sarkkörön túl ünnepelhette, de Seidlnek is kedves lehet Ruka 2018-ból.
Idén viszont továbbra is minden szem Jarl Magnus Riiberre szegeződik, aki a tavalyi szezonban zsinórban második Ruka Tour-címét szerezte meg. A norvég számára a legnagyobb konkurencia a saját csapatától várható. Jens Luras Oftebro már tavaly megmutatta erejét a nagysáncon, a harmadik napon megnyerte pályafutása első világkupa versenyét.

Mario Seidl

Fotó: Eurosport

Az osztrák csapat Seidl mellett a világbajnok Johannes Lampartert hozza magával, aki a tavalyi szezonban Riiber mögött második lett Rukán, és az Északi sí-világbajnokság Oberstdorfban rendezett nagysáncos versenyén le is győzte őt. Érdekesség, a nyáron vakbélműtéten átesett Lamparter világbajnoki címe ellenére világkupa dobogó legfelső fokán még nem állhatott, meglepetés lenne, ha ez a szezon végén is így maradna. Az osztrákok viszont kénytelenek nélkülözni keresztszalag-szakadása továbbra is lábadozó Franz-Josef Rehrlt, aki az idényi későbbi szakaszában térhet vissza a világkupa körforgásába.
Németország a Riiber-hegemónia ellen az összetett világkupában második helyen záró Vinzenz Geigerrel és a nyári Grand Prix összesítésében harmadik helyen végző Johannes Rydzekkel szállnak harcba. A hazai finnek Herola mellett természetesen Eero Hirvonen reménykedhetnek dobogós helyezésben, és nem szabad megfeledkezünk, Mr. Kiegyensúlyozottságról, a japán Akito Watabéről sem.
Az új idény talán egy új csillagot is kitermelhet, erős tipp lehet ennek kapcsán a tavalyi ifjúsági olimpiai bajnok, osztrák Stefan Rettenegger. Ami viszont a világkupában boríthatja a papírformát, az az olimpia közelsége, ráadásul Peking után már csak 5 verseny lesz hátra az idényből.
Olimpiai szezonról lévén szó, a legjobbak természetszerűleg nem a VK fordulókra időzítik majd a csúcsformát, sőt számíthatunk majd számos visszalépésre is, különösen a norvégoktól. A topfavorit Riibert motiválhatja az is, hogy Pjongcsangból 20 évesen „csupán” egy csapatezüsttel térhetett haza, igaz, akkoriban még egyáltalán nem uralta a versenyeket, mint, ahogy manapság teszi.

Jarl Magnus Riiber

Fotó: Scanpix

Ha olimpia ide, olimpia oda, és a világkupában is marad a Riiber-hegemónia, akkor viszont csak a számok nyelvén néhány tételmondat.
1/ Jarl Magnus Riiber sorozatban negyedik összetett világkupa győzelmét arathatja idén, zsinórban négy kristálygömb elnyerése korábban csak Hannu Manninennek és Eric Frenzelnek sikerült.
2/ Jarl Magnus Riiber karrierje során 36 világkupa győzelemnél jár, 2018. november 30. napja óta csak őt láthattuk az összetett világkupa éllovasának járó sárga trikóban. Nálánál több vk sikert csak Frenzel (43) és Manninen (48) számlál, nagy különbség viszont, hogy Riiber még mindig csak 24 éves…
Egy világkupa szezont beharangozó cikk természetesen nem maradhat így adós a sportág szinte egyeduralkodójával és az ő felkészülésének részleteivel, különösen úgy, hogy Riiber novembere érdekesre sikeredett. A hónap elején még egy hazai versenyt is ki kellett hagynia a koronavírus, illetve az influenza elleni oltások beadását követő mellékhatások miatt, múlt héten azonban Beitostølenben, a vk előtti utolsó hazai versenyét már nagy fölénnyel megnyerte és régi önmagát mutatta.
Még előtte, október végén a Dagbladetnek, az egyik legnagyobb norvégbulvárlapjában úgy értékelte a felkészülését, hogy a tavalyi szezonnal ellentétben – amikor térdsérülés miatt kevesebb ugróedzés volt a háta mögött – erre az idényre már stabilizálni tudta az ugrásait.
Ez az első szezon, amibe úgy megyek bele, hogy nem voltak kemény edzéseim. De most szeptemberben és októberben is jól edzettem, szóval ott vagyok, ahol lennem kell. Jó szintre hoztam fel az ugrásaimat, de tényleg elég sok edzés kell ahhoz, hogy visszataláljak arra a szintre.
A sífutással kapcsolatban kifejtette:
Arról vagyok híres, hogy a végén jól hajrázom, és ez az, amire a nyáron egyáltalán nem edzettem. Egyszer kipróbáltam a véghajrámat egy júniusi edzőtáborban, és elég jól sikerült, de ez volt az utolsó alkalom, amikor teszteltem magamat ebben. Most jó formában vágok neki a szezonnak, és akkor könnyű a sebességet megtalálnom, illetve kifejezetten a sprintekre edzeni. Szóval bízom benne, hogy a legjobb formában leszek, amikor majd a sprint következik.
Érdekes gondolatokat osztott meg a közelgő olimpiával kapcsolatban is:
Az olimpia még messze van. Természetesen jó eredményeket kell szállítani ahhoz, hogy kijussunk az olimpiára, de együttesen tíz nap alatt is elég jó formába lehet kerülni az olimpia kezdetére. Fontos a frissesség is, az olimpia előtti utolsó két hétben sokat lehet majd tenni a formaidőzítés érdekében.
Hogy mekkora klasszisról van szó, az mi sem bizonyítja jobban, minthogy lehet épp a pjongcsangi negyedik helyeinek köszönheti azt, ahol éppen tart most a karrierje.
A legutóbbi olimpia egy kicsit tanulságos volt. Nem utolsósorban az volt az első világversenyem, ehhez képest egy nagyon jó olimpiám volt, így utólag visszagondolva. Két negyedik hely és egy ezüst, az egyéni helyezések miatt pedig változtattam az olimpia után néhány apróságon. Azóta pedig szinte csak győzelmi sorozataim vannak. Valószínűleg szükségem volt a két negyedik helyre ahhoz, hogy éhes maradjak és megtegyem a szükséges változtatásokat. Szóval elég magabiztosnak érzem magam ahhoz, hogy felhasználjam az előző olimpiai tapasztalatait. A cél az lesz, hogy az olimpián azt hozzam, amiben jó vagyok.
Zárásként pedig a hétvége, a Ruka Tour programja, tartsanak velünk az egész szezonban.
November 26. (péntek) 10:50 HS142/5km Gundersen síugrás EUROSPORT2 ÉLŐ
November 26. (péntek) 15:00 HS142/5km Gundersen sífutás EUROSPORT2 ÉLŐ
November 27. (szombat) 09:00 HS142/5km Gundersen síugrás EUROSPORT1 ÉLŐ
November 27. (szombat) 15:30 HS142/5km Gundersen sífutásEUROSPORT PLAYER ÉLŐ
Ruka
Csak a szokásos: Riiber győzelemmel kezdte a szezont
26/11/2021 15:15
Északi Összetett
Az osztrákok nagyon elverték a norvégokat csapatsprintben
06/03/2021 15:50