Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Riiber árnyékában Frenzel, mint az olimpiák történetének legeredményesebb északi összetettezője?

Marosi László

Frissítve 15/12/2021 - 20:12 GMT+1

Északi összetettben három arannyal és hét éremmel Felix Gottwald a legsikeresebb olimpikon, Pekingben azonban ez megváltozhat.

Eric Frenzel

Fotó: Getty Images

Ami az északi összetettet illeti, évek óta szinte minden Jarl Magnus Riiberről szól. Idén a világkupában 6 versenyből 5 győzelem, a Ruka Touron a második versenyt hagyta ki, így azt nem nyerhette meg. Múlt héten Otepääban még az sem zavarta meg, hogy az első viadalt tömegrajtos formátummá alakították át, és sífutással kezdtek, két vk-elsőség volt a mérlege az észt helyszínen is.

A hétvégén Ramsauban újabb két győzelemmel már 43 világkupa győzelemmel állhat, ezzel utolérné a vk-győzelmeket illetően az örökranglista 2. helyén álló Eric Frenzelt. A rangsort egyébként Hannu Manninen vezeti 48 győzelemmel. Míg Frenzel ennyi győzelmet 10 év alatt hozott össze, a norvég sztár 40 elsőséget az elmúlt három évben zsebelt be. A 2018. november 30. napi lillehammeri vk-sikere óta a vk éllovasnak járó sárga trikót azóta ki sem engedte a kezéből.
Ez a cikk viszont Eric Frenzelről szól, a sportág egyik legeredményesebb versenyzőjéről. A számok nyelvén: háromszoros olimpiai és hétszeres világbajnok, összesen 6 olimpiai és 17 vb-érem a gyűjteményében, ehhez társul 43 vk-arany és összesen 81 világkupa dobogó. Elképesztő számok, mégis 2018 márciusa óta nem nyert vk-versenyt, igaz 2019-ben a seefeldi északisí-világbajnokságon a nagysáncos Gundersen versenyen aratott sikerével harmadik egyéni vb címét ünnepelhette.
picture

Eric Frenzel

Fotó: Getty Images

A 33 éves német ennek ellenére Riiber árnyékában is rendületlenül a vk-mezőny és a válogatott stabil tagja, 15. szezonját tapossa, és idén már kétszer is vk-dobogós pozíciót ért el. Azon a bizonyos rukai Riiber-mentes versenyen a hajrában ráadásul közel volt ahhoz, hogy megszakítsa rossz szériáját, honfitársa, Terence Weber azonban a hajrában jobbnak bizonyult és első vk-sikerét aratta.
"Persze, az ember újra a fiatalok orra alá akarja dörgölni, hogy régen jó volt és most is ugyanolyan jó" – nyilatkozta még Ruka előtt Frenzel, a motiváció tehát adott. A tervek szerint a német ráadásul utolsó olimpiájára készült, ahol csapatban címvédőként nagyot meccselhetnek majd a norvégokkal, a tét az olimpiai arany lesz majd.
"Lehet, hogy már a szezon után azt mondom: mindent elértem. Vagy nem értem el, amit akartam, ami már elég ok arra, hogy most már abbahagyjam.” A bevált csapat Vinzenz Geigerrel, a veterán Johannes Rydzekkel, Fabian Rießle-vel és Frenzellel azonban valószínűleg 2023-ig együtt marad, így a planicai vb lehet a zárása majd egy páratlan karriernek.
A szászországi sportolónak, aki már régóta három gyermek édesapja is, viszont már nem kell bizonyítania semmit. „Megvan az az előnyöm, hogy már nem kell nagyon sokat nyernem" – mondta még a szezon előtt, majd hozzátette: "rájöttem, hogy még mindig jó teljesítményre vagyok képes”. Hogy igaza volt, a rukai 2. és lillehammeri vk 3. hely bizonyítja és ha van olyan sportoló, aki képes egy nagy utolsó dobásra az olimpián, akkor az ő.
A bizonyítási vágy a gyermekei irányába viszont él, annál is inkább, mivel az internetes naplóbejegyzései szerint Emma lánya az egyik legkritikusabb rajongója. Rukában a rosszul sikerült első verseny után a helyszínen kapta is az ívet: „De ez nem volt jó ugrás! .(..) Ennek egy kicsit jobbnak kell lennie!”. A másnapi ezüstérem után viszont a dicséret nem maradhatott el: „na tessék!”- hangzott a lakonikus megjegyzés Emmától.
picture

Eric Frenzel

Fotó: Getty Images

A 1996 óta hivatalban lévő szövetségi kapitány, a 80-as évek háromszoros világbajnoka Hermann Weinbuch szerint is a síugrásban látja a fejlődési potenciált: „Ericnek nagyon keményen kell dolgoznia ahhoz, hogy döntő előrelépést érjen el az ugrásait érintően. Még mindig az egyik legjobb sífutó, de az ugrás még mindig a gyenge pontja”.
Ami Pekinget illeti, az egyéniben a dobogóra odaérhet Frenzel, csapatban pedig minimum az ezüst borítékolható. A lillehammeri csapatverseny második hely bizakodással töltötte el őt a naplóbejegyzése szerint: „Abban a tudatban utazunk tovább, hogy újra ott vagyunk élbolyban és az előző téllel ellentétben már csak másodpercek választanak el minket a legnagyobb ellenfelünktől (a norvégoktól)”.
Frenzel hat olimpiai éremmel egy bronzérem választja el attól, hogy a sportágában a legsikeresebb olimpikon legyen, megelőzheti a rangsor élén álló Felix Gottwaldot. Hogy ez sikerül neki, Pekingben (és az Eurosport képernyőin) kiderül.

A hétvégén viszont 2021 utolsó versenyei a következnek, íme a közvetítési terv, a ramsaui világkupa programja:

  • December 17. (szombat) 10:20 és 13:20 Női HS98/5km Gundersen EUROSPORT1 ÉLŐ
  • December 18. (szombat) 09:20 és 13:45 Férfi HS98/10km Gundersen EUROSPORT1 ÉLŐ
  • December 19. (vasárnap) 10:05 és 15:30 Férfi HS98/10km Gundersen EUROSPORT2/ EUROSPORT1 ÉLŐ
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása