Az elmúlt évtizedekben vélhetően kevés olyan információ jelent meg idehaza Afganisztán kapcsán, amelynek pozitív töltete lett volna, így jó érzés beszámolni az alábbi hírről. Az indiai kormányzat a napokban hagyta jóvá azt a tervet, amely szerint a krikett nagyhatalom egymillió dollárral (!) segíti az afgánokat egy új nemzeti krikett stadion felépítésében. Az ország második legnagyobb városának, Kandaharnak északi részén tervezik építeni a stadiont, egy olyan területen, amelyet az afgán krikett szövetség két éve kapott meg használatra.
"Azt tapasztaltuk, hogy a sport, ezen belül különösen a labdarúgás és a krikett képes lehet arra, hogy egyesítse a nemzetet és a fiatalokat. Ez mindennél többet jelenthet Afganisztánnak" - áll az indiaiak hivatalos közleményében. Az afgánok köszönettel vették (naná!) az önzetlen felajánlást és pontosan tudják, hogy ez mit jelenthet számukra. A Talibán rendszerében a sport ugyanis korábban tiltott dolog volt (a szovjet megszállás idején a pakisztáni menekülttáborokban kezdtek el krikettezni, a '90-es években a krikett volt az egyetlen sport, amit a tálibok hallgatólagosan jóváhagytak), a rendszer külső segítséggel történő megdöntése (2001) óta azonban a sport- és különösen a krikettélet rohamosan fejlődik.
A főként az egykori brit gyarmatokon népszerű labdajátékban az afgánok nem is szerepelnek rosszul, alig egy évtized alatt jelentősen csökkentették lemaradásukat a világ vezető nemzeteivel szemben. A csapat szépen jött előre a világranglistán és 2010-től folyamatosan kvalifikálja is magát a T20-as (ez a krikett legrövidebb formája) világbajnokságra, az idei bangladesi tornán pedig már meccset is tudott nyerni a csoportkörben. Könnyű dolga pedig nem volt a háborúk által megviselt országnak, hiszen hazai pályán politikai és biztonsági okokból nem szerepelhetnek.
Cricket
Angliában zajlik egy vb, amit százmilliók néznek, te mégsem hallottál róla
04/06/2019 11:00

Kenya legyőzésével vált biztossá az afgánok vb-részvétele

Fotó: Eurosport

Az afgán krikett szövetség a közelmúltban a társult (associate) státuszt is elnyerte a Nemzetközi Krikett Szövetség (ICC) szigorú besorolása alapján és már csak egy lépcső - igaz a legnagyobb - hiányzik ahhoz, hogy csatlakozzon a test nemzetekhez, amelyek a klasszikus krikettnek számító ötnapos meccsek lejátszásra is jogosultak. Az afgánok tavaly novemberben történetük legnagyobb sikerét érték el, miután sikerrel vették a selejtezőt, így jövőre részesei lehetnek az Ausztrália és Új-Zéland által rendezett ún. egynapos (ODI) krikett világbajnokságnak. Ebbe a sportszakmai fejlődési folyamatba szervesen illeszkedik az új stadion felépüléséről szóló hír. Azt hiszem jó helyre kerül az az egy milla...
Cricket
Eltiltás - technikai hibáért
11/09/2014 08:13